Bir Tarihsel Kent Simgesinin Renovasyonu

Konum: Almanya, Oldenburg , 2010-2012
Mimar: Stefan Behnisch

Bu tarihsel kent simgesi şimdilerde bir renovasyon ve genişleme sürecinden geçmekte. Ziyaretçiler var olan eski binadan modern, gün ışığı ile aydınlatılmış yeni binaya geçerken, beş yüzyıllık bir ilerleme ve evrimi içeren mimari bir yolculuğa atılıyorlar.

Schlaues Haus Oldenburg (Oldenburg Akıllı Evi) çevre bölgenin bilimsel hünerlerini sergilemek için “Bilim Şehri” olarak kullanılan bir kamu binası. Şehir merkezinde konumlanan bina, zemininde yer alan turist danışma bürosunun da katkısıyla Oldenburg’u ziyaret eden insanlar için önemli bir mekan konumunda.
“Akıllı Ev” fikri binanın mimari konseptine de yansımakta; enerji tasarruflu, sürdürülebilir, çağüstü ve esnek, bu sebeple de her türlü ihtiyaca uygun bir yapı.

Tasarımda sürdürülebilirlik alan seçimiyle başlamaktadır. “Schlaues Haus” Schlossplatz’da (Saray meydanı), şehrin tarihsel bir bölgesinde bulunmakta ve Haus kuzeydeki sarayı güneydeki parka bağlamaktadır. Şehirdeki en eski binayı -16’ıncı yüzyıldan kalma ve o dönemden beri de boş duran bir burjuva yapısı- içermektedir. Bu tarihsel kent simgesi şimdilerde bir renovasyon ve genişleme sürecinden geçmekte. Ziyaretçiler var olan eski binadan modern, günışığı ile aydınlatılmış yeni binaya geçerken, beş yüzyıllık bir ilerleme ve evrimi içeren mimari bir yolculuğa atılıyorlar.

Schlaues Haus eklemesinin tasarımına günışığı kullanımını optimize eden pasif, akıllı bir bina yaratma isteği yol göstermiş.

Sürdürülebilirliğin en kritik meselesi burada, -şehrin en eski binasını en yenilikçi olanına bağlayan bölümde- sayılı tarihsel mimari simgelerden birinin korunması ve gelişiminin yenilikçi ve ilerici enerji verimliliği uygulamasıyla birlikte gerçekleştiği yerde ortaya çıkıyor.

Eski Haus ve yeni eklemeyi içeren birliktelik çevresine ahenk içerisinde uyum sağlamaktadır. Bölgenin uzanımına yeni Haus’un yapısı atıfta bulunmaktadır. Bu iki seviyeli düzenleme çıkıntılı kütleler (seviyeler) ve boşlukların kullanımı yoluyla kullanıcıların var olan bina ile yeni bina arasındaki geçişi deneyimlemelerine olanak tanımaktadır.

Schlaues Haus eklemesinin tasarımına gün ışığı kullanımını optimize eden pasif, akıllı bir bina yaratma isteği yol göstermiş. Schlosspark’a bakan, yenilikçi güney cephe, entegre güneş koruması ile enerji konseptinin bileşenlerinden biri. Bina kabuğu enerji ve iklim simülasyonları temelinde geliştirildi ve bu yolla yaz aylarında güneş enerjisi edinimi ile kış aylarında asgari ısı kaybının ideal dengesi sağlanmakta. Günışığı koridoru güneş bacası işlevi görüp doğal ventilasyon ve duman bacası kullanımını desteklemekte. Isınma ve soğutma için enerji ısı pompası ve jeotermik donanım yoluyla, elektrik enerjisi ise çatı ve cephedeki fotovoltaik paneller ile üretilmekte.

Enerji tasarruflu, sürdürülebilir, çağüstü ve esnek, bu sebeple de her türlü ihtiyaca uygun bir yapı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)