EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Debs Parkındaki Audubon Merkezi

Proje Yöneticisi: Dr. Duygu Erten

Hollywood eteklerinde film endüstrisinin yarattığı zenginliğin hemen 10-15 blok ötesinde Los Angeles’in problemli yaşamı başlar. Özellikle “Hispanikler” adı verilen ve her birinin onlarca çocuğu olan Meksika kökenli ailelerden çıkan gençliğin çoğunun ne işi, nede çetelere katılmaktan başka alternatifi vardır. İşte bu gerçeğe çözüm getirmek için yola çıkan Ulusal Audubon Cemiyeti adındaki 100 yıllık sivil toplum örgütü gençlerin gönüllü olarak okul sonrasında çocukların çevre korumayı erken yaşta öğrenmelerini ve bunu kuşların dünyasını keşfederek başlamaları için bir okul sonrası EĞİTİM PARKI yapmaya karar verir. Ulusal Audubon Cemiyeti Amerika’nın en saygın çevre koruma STK’larından olup misyonu halkın yerel tabiatı anlaması, değer vermesi ve tabiata yakınlaşarak deneyim kazanmasıdır. AUDUBON kuşları ve tabiattaki başka canlıları ve onların yaşamasını destekleyen habitatı koruma amaçlı kurulmuştur.

Planlanması, tasarlanması ve bir yıl süren inşaatı sonucunda 2003 Kasımında kapılarını halka açan bu merkez USGBC’nin (ABD Yeşil Binalar Konseyi) verdiği LEED-Platin sertifikası (2.1 Versiyonu) ile ödüllendirilmiştir. Bu merkez alışılmışın dışında kullanılan inşaat malzemeleri ve enerji kaynakları ile çevreyi koruyan tasarım ve inşaat teknikleri konusunda dünyaya bir örnek olmuştur. Derneğin amacı her eyalette böyle örnek bir merkez yapmaktır.

500m2 büyüklüğünde yapılan merkez 5 km çapında yaşayan 50, 000 kişilik Hispanik nüfusu içinde bulunduğu parktaki 138 farklı kuş cinsi ile tanıştırmayı hedefleyerek yapılmıştır. 8 çalışan için ofisler, keşif odası, kütüphane, resepsiyon alanı, hediyelik eşya dükkanı ve mutfaktan oluşan bu bina ABD’de sürdürülebilir malzemelerin kullanımında bir örnek proje olmuştur.

Mimari Özellikler

Dış mekan renkleri çevreyle uyumlu olması için özel olarak seçildi. Örneğin çatının rengi güneş panellerini kamufle etmek için koyu renge boyandı.

Exterior massing ve çatı eğimi güneş panellerinin konumlandırılmasına (güney) ve arazinin eğimine (doğu-batı) göre tasarlanmıştır. Tesviyeyi azaltmak için yapı, doğu-batı yönünde alçalıyor.

Kullanımının daha akla yatkın olduğu yerlerde, ahşap yerine çelik veya beton kullanıldı. Yer döşemeleri ve duvarlarda, uygun noktalarda, uçucu küllü beton, ahşap atıklardan yapılmış ürünler gibi geri dönüştürülmüş veya atık ürünler kullanıldı.

Binanın içinde dolaşımı sağlamak veya kullanılmayan alan çok az. Odalar arası dolaşım dışardan gerçekleştirildi.

Günışığının içeri girmesini kolaylaştırmak için yapı dar olarak L şekilli tasarlanmıştır. Projenin güney ve doğu yönlendirmesi ve kontrol edilebilir pencereleriyle çapraz havalandırma, bütün doğrultularda doğal aydınlatma ve dış mekan manzaraları sağlanıyor.

Beton bloklardan yapılan dış cepheler dışarıdan izolasyonla kaplanıyor, içeriden oldukları gibi bırakılıyor. Olduğu gibi bırakılan duvarlar ve beton zemin yüksek pencerelerle binanın içindeki ısıyı düzenliyor.

Malzemeler - İç / Dış

Kullanılan çelik %100 dönüştürülmüş malzeme olup eritilmiş silahlardan elde edilmiştir. Kullanılan betonun içinde %25 “flyash-uçucu kül” denilen kömürün yanmasının yan ürünü olan bir malzeme kullanılmıştır.

Binanın yapıldığı beton bloklarda kullanılan “sıva- uçucu kül” de %15-50 arası “flyash” kullanılmıştır.

İnşaat sırasında çıkan atıkların %90’nı dönüştürülmüştür. Pencereler yüksek performanslı düşük E-coated, dışarıdan gelen ısıyı azaltan perdeliklerle korunmuştur.

Ahşap-FSC (Forest Certified Council) sertifikalı olup sorumlu kaynaklardan elde edilmiştir.

İç malzemeler, yerlerde Linoleum, yalıtımda içinde formaldehyde olmayan insulasyon, ahşapda ve kapılarda plywood kaplama ve FSC sertifika, dolaplar organik buğday sapları ve ayçiceği çekirdeğinden yapılma ve yenilenebilir malzemelerden oluşmuştur.

Seramikler-katı atıktan (dönüştürülmüş cam, atık su) dan yapılmıştır. Kütüphanede Meksika’da bir ağaç gövdesinden elde edilen SİSAL fiber’lardan oluşmuş bir halı kullanılmıştır.

Elektrik - Aydınlatma

Projede uygulanan 200’den fazla kristal panel, (yaklaşık 232 m2) 5 kış günü direkt günışığı olmaksızın pil kapasitesini sağlayabilecek nitelikte.

PV Panellerin 1/3’ü güney cephesinde, 2/3’ü ise batı cephesinde kullanılmış. Ayrıca, Güneşin yoğun olduğu saatlerde (9.00-16.00) gölge yapacak eleman (ağaçlar, diğer açtılar) olmamasına dikkat edilmiş. “Title 24” (yönetmelik, California) gerekliliklerinden %60 daha iyi performans elde edilmiş.

Otomatik yük azaltma işlemi pillerin gücü azaldığında 3 aşamada gerçekleştirir. Dengeli, doğal aydınlatma binanın çoğu bölümünde gerçekleştirildi, yapay aydınlatma gün ışığı yetersiz olduğunda kullanılıyor. Masa aydınlatmaları ve diğer aydınlatma seviyeleri de mevcut. Enerji tasarufu sağlamak için aydınlatmalar genelde elle açılıp, otomatik sönüyorlar.

Isıtma, Soğutma ve Havalandırma

- Sadece gerekli olduğunda kullanılmak üzere %100 oranında güneş enerjisinden sağlanan ısıtma ve soğutma sistemleri

•Doğal havalandırmayı sağlayan açılabilir pencereler

•Esinti az olduğunda yüksek verimli fanlar

•Sıcak su, güneş panelleri tarafından sağlanıyor (duşlar ve lavabolar)

Atık-Su Sistemleri

•Atık suyun %100’ü kanalizasyon şebekesine bağlanmadan alanda işleniyor

•Gri suyun ve kirli suyun %70’i sifonlar için geri dönüştürülüyor, %30’u geri dönüştürülerek yeraltına dağıtma suyu olarak kullanılıyor

•2 seviyeli sifonlar kullanılıyor

Peyzaj

Alanın peyzaj düzenlemesi yapılırken dikkate alınan en önemli unsur bir kent parkında vahşi yaşam ile insanları başarılı bir şekilde bir araya getiren bir tasarım yaratmaktı. Mevcut peyzajın iyileştirilmesi ile başlanan projede 688 m2‘lik geniş ve kapsamlı bir peyzaj restorasyonu gerçekleştirildi. Alanın düzenlemesinde tercih edilen bitkilerin yöresel türler olmasına ve ekildikten sonra daimi sulama gerektirmemelerine dikkat edildi. Bölgenim en önemli özelliği olan yöresel meşe ve çınar ağaçları çoğaltıldı ve kıyı şeridindeki bodur adaçayı çalılıkları zenginleştirildi. İçbahçede odak noktası olarak hayvanların içme ve yıkanma suyu olarak kullanmaları için bir çeşme yerleştirildi.

“Çocukların Bahçesi” olarak adlandırılan yerde Debs Park’ının doğal tarihini sunuyorlar. Mevsim değişimlerini göstermek üzere tasarımda ayırt edici bitkiler kullanıldı.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)