Bricktopia ​Düz Tuğlalar İle Kubbe İnşası

Bricktopia ekonomik ve yenilenebilir olmasının yanı sıra, çatı, merdiven ve drenaj sistemleri inşasına uyarlanarak birçok fonksiyonel çözümleme getirebilir. Oldukça zor bir teknik kullanılarak, böylesine kompleks bir tuğla kubbe inşa etmek ancak mükemmel işçilerin detaycı gözleri ve eşsiz ustalıklarıyla sağlanabilirdi.

Map13 2011’de kurulmuş uluslarası bir mimarlar topluluğudur. Marta Domènech, David López López ve Mariana Palumbo şirket kurucuları ve aynı zamanda Barcelona şubesi grubunu oluşturan tasarımcı mimarlardır. Zürih Teknoloji Enstitüsünde ve Barcelona Mimarlık Okulunda araştırmacı ve öğretim üyesi olarak da çalışmaktadırlar. Barcelona’da Fabra i Coats isimli fabrikanın önündeki meydana yaptıkları Bricktopia, grubun en güncel ve vurucu nitelikteki projesidir.

Katalan kubbelerinin geliştirilmesi, tarihi ve geometrik limitleri ile ilgili bir dizi makale yayınlamışlardır ve ayrıca daha ekolojik olmak adına pişmemiş malzemelerle kubbe inşaatı üzerine araştırmaları sürmektedir. Bricktopia, geleneksel malzeme ve tuğla kubbe inşası ile ilgili bilgi birikimi ile çağdaş tasarım yöntemlerinin birleştirildiği bir pavilion. Proje; Barcelona’da eski bir fabrika binasının avlusu içinde İspanya’nın geleneksel inşa teknikleri ve dijital tasarım araçları kullanılarak, İspanyol mimarlar topluluğu Map13 tarafından geliştirilmiş. Katalan kubbelerinin yapımında kullanılan bir metot olan, düz tuğlaların kaydırılarak dizilmesi sonucu oluşturulmuş yumuşak formlardan oluşmakta.

Strüktür 3D modelleme programı Rhino ve Rhinovault adında bir kubbe eklentisi kullanılarak tasarlanmış. Dijital ortamda yapılan tasarım, mimarlara yapının geometrisini ve basınç gerilimlerini test etme imkanı vermiş. Bu yaklaşım, Zürih Teknik Üniversitesi’nde Philippe Block, Matthias Rippman ve Lara Davis tarafından geliştirilen bir prototip üzerine kurulu.

Katalan kubbesi olarak da isimlendirilen yöntemle inşa edilen pavilionun geometrik strüktürü, dijital araçlar kullanılarak optimize edilmiştir. Tasarı; Map13 grubunun kurucuları Marta Domènech Rodríguez, David López López ve Mariana Palumbo Fernández tarafından, çeşitli üniversitelerin mimarlık bölümünde eğitim veren Profesörlerden alınan yardımlar sonucu ortaya çıkmış.

Proje Uygulandığı tekniğin sınırlarını zorlayarak mimariye ve kubbe yapımına yeni vizyonlar katmıştır.

Yapının inşasını, mimarlık öğrencileri ve gönüllüler üstlendi. Çapraz yerleştirilmiş metal çubuklar ve karton parçaları kullanılarak oluşturulduktan sonra üzerine kapı ve pencere görünümünde delikler açılarak genel strüktür tamamlanmıştır.

Bricktopia, genç tasarımlara verdiği destekle adını duyurmuş Uluslararası Mimari Festivali Eme3’te “İnşa-Et” kategorisini kazanmış. Pavilion Eme3 sponsorluğunda ve gönüllü işçileri sayesinde başarıyla tamamlanmış. Uygulandığı tekniğin sınırlarını zorlayarak mimariye ve kubbe yapımına yeni vizyonlar katmıştır.

2013 yazı boyunca pavilionun altında ve etrafında konuşmalar, film gösterimleri gibi birçok etkinlik düzenlenmiş, kurulan barlar ve sahnelerde organize edilen aktiviteler sayesinde ziyaretçilere Haziran ayı boyunca keyifle mekanın tadını çıkarma imkanı sunulmuş.

Her ne kadar endüstriyel inşaata karşıt bir duruş sergiliyor olsa da bu içbükey yapının içinde oluşturulan atmosfer, tüm kültürlerin kökenine işaret ediyor. Kubbelerden oluşmasıyla geleneksel sistemin çağdaş yaşamda hala geçerlilik gösterdiğini açıklıyor. Katalan kültürünü ve mimarinin geçmişini zarif bir dille anlatıyor.

Bricktopia ekonomik ve yenilenebilir olmasının yanı sıra, çatı, merdiven ve drenaj sistemleri inşasına uyarlanarak birçok fonksiyonel çözümleme getirebilir. Ayrıca günümüzde görülen diğer yapılardan farklı olarak, “Çalışan Eller” tarafından inşa edilmiş olması projeyi farklı kılan bir başka unsur. Oldukça zor bir teknik kullanılarak, böylesine kompleks bir tuğla kubbe inşa etmek ancak bu mükemmel işçilerin detaycı gözleri ve eşsiz ustalıklarıyla sağlanabilirdi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)