Mini Portföy Bahadır Kul

Yeni nesil mimarlarımızdan Bahadır Kul, farklı ölçekte ve tipolojide bir çok yapıya imza atarak; 2009 yılında Kadir Has Kongre Merkezi ve Kayseri Batı İlçe Terminali ve 2013 yılında Kayseri Buz Pisti yapıları Arkiv Seçkileri’nde yer almaya değer görmüştür. Ardından Konya Stadyumu projesi ile 2014 yılında Stadium Database projelerinde tasarım ve yapım süreçleri bakımından dünya sıralamasında ilk beşte yer almış, 2015 yılında ise Mies Van Der Rohe ödüllerine Kayseri Buz Pisti ve Açık Sahalar projeleri ile aday gösterilmiştir. Ulusal ve uluslararası mimari proje üretimine İstanbul merkezli ofisinden devam eden Bahadır Kul’un projelerinden bazılarını sizler için derledik.

KAYSERİ BATI İLÇE TERMİNALİ

Kayseri kentinin ilçeleri ile ulaşımını sağlayan firmaların kent merkezinde farklı bölgelerde varoluşlarının getirdiği ulaşım sıkıntısı ve bu araçların kent merkezinde yarattıkları trafik yoğunluğunu azaltmak için bir ilçe terminali oluşturma fikri doğmuş, bu amaçla kentin batısında bulunan ilçe ve köylerden gelen araçların kullanacakları batı ilçe ve köy terminali tasarlanmıştır.

Yapı; kent merkezine 8 km uzaklıkta, eski çevre yolu üzerinde ve yeni şehirlerarası otobüs terminalinin de bulunduğu arazide tasarlandı. Kentin kuzeyinden geçen yeni çevre yoluna olan bağlantı kolaylığı, mevcut şehirlerarası otobüs terminali ile bağlantısı ve yakınından geçen raylı sistem aksının varlığı bu alanın tercih edilme sebeplerinden oldu.

Yapının tasarım kriterlerinin başında ilçe ve köy terminali yolcularına aynı yapı kabuğu altında fakat ayrı ayrı fuayeler çözümleme çabası bulunuyor. Bu amaçla ‘Z’ formunda brüt bir duvar yüzeyine iki ayrı yönden saplanan şeffaf fuayeler tasarlandı. Bu fuayelerin şeffaf tutulmalarının nedeni yapının hemen dışında oluşturulmuş peronların algılanırlığını artırmaktır. 10.000 m2 arazi üzerine tasarlanan bu yapı 1.200 m2 inşaat alanına sahip. Yapının eski çevre yoluna bakan kısmında ilçe terminali fuayesi ve peronları, kuzey kısmında ise köy terminali fuayesi ve peronları planlandı. İlçe ve köy terminali fuayelerinden birbirine geçişler sağlandı ve her iki terminalin bilet satış ofisleri ayrı ayrı tasarlandı. Her iki terminal için tek bir noktada ıslak mekanlar ve teknik hacimler yapılandırıldı.

İşveren: Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Lokasyon: Kayseri
Uygulama Süreci: 2007 / 2009
Arsa Alanı: 10.000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1.500 m2
Fotoğraflar: Ket Kolektif

NEVŞEHİR TERMİNALİ

Nevşehir Şehirlerarası Otobüs Terminali şehir merkezine 5km mesafede Aksaray yolu üzerine konumlanmıştır. Niğde ve kent merkezi ilişkisini güçlendirmek için tercih edilen bir bağlantı güzergâhındadır. Doğal taş dokusu, amorf boşluklar ve gizemli br topoğrafyanın içinde yer alması ile farklı bir görünüme sahiptir. Özellikle Kapadokya’nın özgün dokusunda fark edilen bir yapı olması düşünülmüştür. Yolcuların korunaklı bir alanda beklemeleri ve vakit geçirmeleri için üst örtü tasarımının deliklerle ile dinamik bir form oluşturması amaçlanmıştır.

İşveren: Nevşehir Belediyesi
Lokasyon: Nevşehir
Proje Yılı: 2008-2010
Toplam inşaat alanı: 8.000 m2
Fotoğraflar: Ket Kolektif

Cephedeki amorf deliklerin bütün bir dikdörtgen şekilden ortaya çıkması yapının karakteristiğini oluşturmaktadır. 5 m geri çekilen ikinci bir cephe ile yolcu ve otobüs platformlarının ayrışması sağlanmıştır. Yarı açık bekleme alanlarının tasarımında, dış çevre ile olan görsel ilişkiyi koparmamak en önemli özelliklerinden biridir.

MERSİN STADYUMU

Ulusal ve uluslararası futbol müsabakalarına da ev sahipliği yapması beklenen stadyum 25.000 seyirci kapasiteli ve UEFA kriterlerine uygundur. Mersin Stadyumu; büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla kentin simgesel bir yapısı olarak düşünülmüştür.

İşveren: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Lokasyon: Mersin
Uygulama süreci: 2012-2013
Kapasite: 25.000 kişi
Arsa Alanı: 111.000 m2
Toplam inşaat alanı: 75.000 m2

Mersin’in Yenişehir ilçesinde inşa edilen ve 55.000m2’ ye yayılan Mersin Stadyum’u, karayollarıyla olan bağlantısı ve kullanıcıların alanla etkileşimini sağlamasına yardımcı olan peyzaj düzenlemesi sayesinde seyirciler için sosyal bir merkez olmaktadır. Planlamada temel ulaşım altyapısı geliştirilerek, futbol nedeniyle oluşabilecek trafiğin en alt düzeyde tutulması hedeflenmiştir. 1295 araçlık otopark ve 46 araçlık otobüs parkı ve toplu taşıma kolaylığı sağlamak için yeni otobüs durakları da projeye dâhil edilmiştir.

FIFA ve UEFA kriterlerine uygun olarak tasarlanan futbol sahasının, alttan ısıtmalı, yüksek standartlara sahip suni çimler ile kaplanması öngörülmüştür. Sahanın üzeri, teknik özellikleri yüksek pitch cover, gibi malzemelerle kaplanabilmektedir. Kale arkaları dâhil olmak üzere, tüm izleyicilerin sahaya hâkim olduğu bir oturma düzenine ve mimari yapıya sahip olan stadyum tüm bu özellikleri sayesinde, futbol müsabakaları dışında farklı spor müsabakalarına, konser ve fuarlar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapması planlanmaktadır.

Mimari Yaklaşım

Kuzey-güney doğrultusunda uzanan stadyumun ana formu elipstir. Geometrisi kendini yapının kabuğunda göstermektedir. Yapı kabuğu, yapının bulunduğu çevre ile sınırını oluşturan ve aralarındaki ilişkiyi tanımlayan, kurgulanan yaşantıyı sembolize eden bir üst kimliktir. Aynı zamanda, oluşturulan dinamik form, seyirci tribünlerinin üstünün de tamamen örtülmesini sağlamıştır. Kabuk malzemesi olarak kullanılan geçirgen tente Akdeniz iklimindeki Mersin’in iklimsel özelliklerine uygun seçilmiştir; hava geçirgenliği özelliği sayesinde sporcular ve seyirciler için konforlu bir ortam sağlamaktadır. Stadyumda, polis merkezi, sağlık merkezi, restaurant ve mağazaların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. İki tribün kısmı arasında loca alanları, VIP alanları, stadyum yönetimi, UEFA Kulüp ağırlama alanı, kurumsal misafir alanı, restoran ve food-court gibi işlevleri içeren iki kat yerleştirilmiştir. Bunun dışında engelli, bay, bayan soyunma odaları ve wc’ler bulunmaktadır.

KONYA ŞEHİR STADYUMU

Konya Şehir Stadyumu, kentin kuzeyinde, şehir merkezine 9 km uzaklıkta, 450 bin m2 bir alan üzerinde yer alıyor. Yerleşkede spor salonu, yüzme havuzu, veledrom, atletizm pisti gibi spor yapıları da bulunması öngörüldü. Yerleşkeye kent merkezinden ulaşım, raylı sistem, toplu taşıma araçları ve özel araçlarla sağlanabiliyor.

Konya Şehir Stadyumu; kültürel kodlarla, çağdaş strüktürün ele alındığı bir tasarım. Yapının kabuğunda Konyaspor’un renkleri olan yeşil-beyaz renkler tercih edildi. Planlamada ise UEFA Kriterleri esas alındı. Toplam oturma kapasitesi 42.000 kişi olan stadyumun, tribün yerleşimi doğu, batı, güney ve kuzey olarak adlandırıldı. Her tribün altında, izleyiciler için yeterli sayıda wc ve büfe alanları planlandı.

Futbol alanı, FIFA ve UEFA kriterlerine uygun özelliklerde, alttan ısıtmalı, yüksek standartlara sahip suni çim ile kaplandı. Bu alanın üzeri, teknik özellikleri yüksek malzemelerle kaplanarak, arenanın farklı fonksiyonlar için kullanılması sağlandı. Stadyumun dış cephesinde taşıyıcı malzeme olarak çelik, kaplama malzemesi olarak ise membran tercih edilmiştir. Cephe yüzeyinde istenilen etkiye göre delikli, şeffaf ve saydam olmak üzere 3 çeşit membran kullanılmıştır. Delikli membranın kullanıldığı yerlerde hava, ışık geçişi ve çelik sistemin algılanırlığı sağlanmaktadır. Şeffaf membranın kullanıldığı yerlerde ise sadece ışık geçişi sağlanmaktadır ve çelik sistem görülmemektedir. Solid membranın kullanıldığı yerlerde hava ve ışık geçişi sağlanmamaktadır. Çatı yüzeylerinde ışığı geçiren şeffaf membran kullanılmıştır.

Ana taşıyıcı konstrüksiyonu betonarme olan batı tribününde, sporcu soyunma odaları, ısınma alanları, hakem ve gözlemci odaları, medya mensupları için çeşitli büyüklükte ve fonksiyonda odalar ve VIP girişi planlandı. Teknik hacimler ve yönetim odaları yine bu bölgede bulunmaktadır. İç mekan malzeme seçimlerinde statta kullanılan malzemeleri seçerken güncel ve modern ürünler üzerinde durulmuştur. Dış kabuktaki dinamik çizgiler iç mekanlara da yansıtılmıştır. Bazı kısımlar da özel aydınlatma tasarımlarıyla da bu dinamizm vurgulanmıştır. Kullanılan renkler gerek ev sahibi takımı gerekse misafir takımları ifade edecek şekilde seçilmiştir. Localar, VIP, fuaye ve protokol bölümlerinde zeminlerde ahşap kullanılmıştır.

Tribünler 2 katlı, yay biçiminde ve 44 basamak olacak şekilde tasarlandı. Tribünlerin sahaya uzaklığı 9-11 m arasında değişiyor. Futbol sahasının merkezine en uzak seyirci 90 m uzaklıkta planlandı. VIP suitleri, stadyumun batı ve doğu tarafında, alt ve üst tribünlerin arasında, +9.50 kotunda bulunuyor. Bu katta 50 adet 10 seyirci kapasiteli suit, 4 adet 50 seyirci kapasiteli restoran, bar, WC’ler ve VIP salonu yer alıyor. Seyirciler, ±0.00 kotundaki lobiden asansörlerle bu kata çıkıyor. -4.00 kotunda 200 araçlık kapalı VIP otoparkı yer alıyor. Basın ve VIP için alt kat batı tribününün orta kısmı kullanıldı. Tribünlerin alt bölümlerinde 10 bin m2’lik alana sahip çok amaçlı salonlar bulunuyor. Stadyumda 4 adet soyunma odası bulunuyor. Sporcu otobüsleri için hem bodrum katta, hem de zemin katta kapalı park alanları planlandı.

Seyirci, medya, loca, VIP, sporcu ve güvenlik görevlilerinin girişleri ve sirkülasyon alanları birbirinden ayrıldı. Alt kat ve üst kat tribünlerin merdiven blokları ayrıldı. Yapıda dördü servis asansörü olmak üzere toplam 16 adet asansör bulunuyor. Her 500 seyircinin girişi için 1 adet turnike hesaplandı. Bütün tribünlerin bodrum katında kapalı otopark bulunuyor. Seyirci konforu için çatının alt kısmına radyan ısıtıcılar konumlandırıldı, ayrıca çim sahada alttan ısıtma sistemi kullanılarak ağır kış şartlarında zeminin korunması amaçlandı. Birinci fensin dışında kalan bölgelerde, 1500 araçlık seyirci otoparkı, misafir takım otobüs otoparkı, VIP ve protokol otoparkı ile servis yolları planlandı.

İşveren: Konya Büyükşehir Belediyesi
Lokasyon: Konya
Proje Yılı: 2012
Uygulama Süreci: 2013-2014
Kapasite: 42.000 kişi
Arsa Alanı: 250.000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 90.000 m2
Fotoğraflar: Sarıdağlar İnşaat, Konya Büyükşehir Belediyesi, Bahadır Kul Architects Ket Kolektif

ANTALYA AKVARYUM

Antalya Arapsuyu Obia Kanyonuna tasarlanan yapının başlıca tasarım kararlarını topografyaya uyum ve siluet içinde kaybolma arzusu oluşturmuştur. Bunun yanısıra ters düz konsepti ile de suyun altında olma hissiyatı verilmesi amaçlanmıştır. Yapının zemin kotunun geri çekilmesi ile ortaya çıkan gölgelikli kamusal alan geniş bir serinlik noktası oluşturmakta ve serinletici rüzgarların hakim olduğu güneybatı yönüne konumlanmaktadır. Yaklaşım, dağılım ve toplanma noktası olan bu gölgelikli alan, “akvaryum” için ön hazırlık alanını tanımlamakta ve dalgasal formda bir kabuk ile örtünmektedir. Bu kabuk, kamusal alan ve akvaryum arasında yatay bir ara yüz oluşturmakla birlikte kimi yerde zemine kadar inerek bilgilendirme noktalarını ve fast food alanını, kimi yerde ise yükselerek amfi alanlarını ve bilet satış gişelerini oluşturmaktadır. Kamusal alandaki rampa birinci kata ulaştığında kamusal sergi alanına ulaşılarak akvaryum ve kar dünyasına girişler sağlanır. Akvarum bilgilendirme ve deniz balıkları ile başlayan gezi rotası; mağara balıkları, Dünya nehirleri, deniz anaları, Türkiye balıkları, yırtıcı balıklar, köpek balıkları, beş milyon litre su kapasitesi ile ana tank ve 131 m uzunluğundaki tünel ile son bulmaktadır. Rotadaki her bir durak, karakterine özgü tasarlanmıştır.

Mimari Yaklaşım

Çevredeki doğal kaynakların en etkin şekilde kullanılarak konfor seviyesini sürdürülebilirlik ile arttırmak hedeflenmiştir. Bunlardan birinin yeşil çatı olması ve diğer bir özeliğinin ise denizden su çekilerek hayvanlar için doğal bir ortam oluşturulmasıdır. Bu sayede ekonomik olarak da ciddi bir tasarruf sağlanmaktadır. Sürdürülebilirlik açısından projede yeşil çatı kullanımının termal, hidrodinamik ve koruyucu özellikleri sayesinde faydalar sağlamaktadır. Yeşil çatının yaz ve kış mevsimlerinde belirgin yalıtım özelliği sergilemesi, Antalya iklimin de bulunan akvaryum için en doğal iklimlendirme özelliği sağlamaktadır. Doğal çevrenin çatı üzerinde sürdürülmesi ile ısı adası etkilerinin en aza indirilmesi sağlanmış ve doğal çevrenin, biyolojik çeşitliliğin korunması hedeflenmiştir. Kent merkezlerinde yeşil alanlardan çok sert yüzeylerin olmasından dolayı yeşil kullanımı ile kent merkezine fayda oluşturmuştur. Yeşil çatı kullanımı ile serinletme ve hava kalitesine katkı sağlanmaktadır.

İşveren: Antalya Akvaryum Akvaryum A.Ş.
Lokasyon: Antalya
Proje Yılı: 2010
Uygulama süreci: 2011-2012
Arsa Alanı: 30.000 m2
Toplam inşaat alanı: 12.000m2
Fotoğraflar: Ket Kolektif


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)