Otel Yatırımcıları Çevre Bilinci Kazanmaya Başladı.

HAKAN KÜLAHÇI
ART-MİM
Başaranlar Sponsorluğunda

Bazı ürünleri az sarfiyatlı kullanırsanız, geri dönüşüm yaparsanız, suyu arıttıktan sonra bahçe sulamada kullanırsanız devletten tüm bunlar için esnek primler alabiliyorsunuz, işetmeciler de bunun farkında. Güneydeki tatil otelleri de dahil olmak üzere her renovasyonda bunlara özen gösterilmeye başlandı ve yatırımcı bu bilinci kazandı. Türkiye’de oteller yaşlanmaya dolayısıyla renovasyonlar artmaya başladı, yeni yapılan renovasyonlarda bunun öne çıkacağını düşünüyorum ki çıkıyorda...

Çoklu fonksiyonlara hizmet veren turizm yapılarının konseptleri de birbirinden farklı. Turizm yapıları ile diğer yapıların iç mimari tasarım aşamaları ne gibi farklılılar gösteriyor?

Turizm yapıları kendi içinde farklılıklar gösteriyor. Oteller de birbirinden farklı özellikler içeriyor. Günümüzde SPA, konferans, tatil-eğlence otelleri, kumar turizmi yapan, kültür turizmine hizmet veren, şehir otelleri ve butik oteller var. Her birinin misafiri farklı. Bir kısmı dünyada hit olan otellerde kalarak gezmek istiyor, bir diğeri ise daha sakin olan butik otelleri tercih ediyor. Kimi tatil otellerinin içinde SPA ağırlıklı olanları var. Bir de termal oteller var ki bunların misafirleri sağlık için orada oluyor. Tatil- eğlence otellerini ise genellikle çocuklu aileler tercih ediyor. Kültür turizmine hizmet veren otellerde ise bir yada iki gece konaklanıyor. Bu oteller sadece gece konaklandığı için daha sade oluyor. Şehir otelleri genellikle iş dünyasına hizmet ettiği için konferans salonları ve toplantı odalarıyla dikkat çekiyor.

Tatil-eğlence otelleri A’la Carte restoranları, SPA merkezleri, tiyatro ve eğlence alanları, alışveriş ve plajlarıyla adeta bir şehir gibi en geniş kapsamlı otel tipleridir. Bu yapılar misafire çeşitlilik imkânı sağlarken otel sahibine de ciddi gelir kaynağı olmaktadır. Gelen misafirleri otelin dışına çıkartmamayı hedeflemiştir.

Otel yapıları bu bağlamda diğer mimarı yapılardan daha fazla fonksiyon içerdiği için tasarımı da uğraştırıcı olmaktadır. Bu yüzden 27 yıldır otel dışındaki tasarımlara fazla zaman ayıramıyoruz.

Ülkemiz bir turizm ülkesi, bu bağlamda Türkiye’deki otellerin tasarımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Güney bölgesinde olan ve her şey dahil konseptiyle işletilen otellere gelen misafirlerin gelir seviyesi düşük olduğundan, evlerinde görmedikleri konforu ve debdebeyi otelde görmek istiyor. Bu sebeple lüks gözüksün diye abartılan görünümler arz ediyorlar. Aslında malzemeler çok ucuz ve tasarımlar film dekoru tarzında. İşveren bu şekilde talep edildiği için meslektaşlarımız, bazen de biz bu şekilde projelere imza atmak zorunda kalıyoruz. Bunun doğru olup olmadığı tartışılır… Yeni yapılan ve özellikle dünya markası zincir otellerde durum böyle değil, onların hedefi başka olduğu için standardı üstlerde tutup tasarıma ve çağdaşlığa önem veriyorlar.

Şu anda Türkiye’de yapılan otel sayısı çok fazla ve bu konuda dünyadaki bir kaç şanslı ülkeden bir tanesiyiz diye düşünüyorum. Doğru tasarlanmış ve doğru malzeme kullanılmış çok iyi oteller var. Ve halen yapılmaya devam ediliyor.

Bir otelin konseptini belirlerken nelere dikkat ediyorsunuz ve otelin işletmecisi ya da sahibi tasarıma müdahale ediyor mu?

Daha önce de bahsettiğim gibi otel sahibi işletmeyi kendi yapıyorsa bu tip otellerin tasarımında onların etkisi çok fazla oluyor. Kendi hayallerini yaşamak istiyorlar. Zincir otellerde durum böyle değil, onların belirli spektleri var ve bu spektler kullanılıyor.

Peki hangisi daha kolay?

Bizim için zincir otellerin tasarımı daha kolay. Çünkü ne istediklerini bilen profesyonellerle çalışıyorsunuz. Sonuç daha iyi ve doğru oluyor.

İç mimari projelerinizin bulunduğu bölgeye göre kültürel, iklimsel ve sosyal bağlamlarda tasarımını belirleyen yönler ve kriterler nelerdir?

Otelin bulunduğu yer ve vereceği hizmet sorudaki kriterlerle tasarımı belirler. Örneğin Göreme’de kültür turizmi için tasarlanacak bir otel kısa süreli konaklama göz önüne alınıp yörenin dokusuna uydun olarak düşünülmek zorundadır. Keza deniz turizmine dönük bir otel iklimsel özellikleri de göz önüne alınarak, tatil ve eğlence konusunda en konforlu olacak şekilde biçimlendiriliyor.

Otel projelerinizin malzeme seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Ben doğal malzemelerle tasarım yapmaktan çok zevk alıyorum. Özellikle mermer severek kullandığım bir malzeme. Doğal malzemeler yıprandıkça güzelleşiyor. Ve insan sağlığı için de çok önemli.

Otellerde enerji ve su tüketimi diğer yapılara oranla daha fazla, bu konuda otel işletmecileri ne gibi çalışmalar yapıyor?

Bazı ürünleri az sarfiyatlı kullanırsanız, geri dönüşüm yaparsanız, suyu arıttıktan sonra bahçe sulamada kullanırsanız devletten tüm bunlar için esnek primler alabiliyorsunuz. İşletmeciler bunun farkında. Güneydeki tatil otelleri de dahil olmak üzere her renovasyonda bunlara özen gösterilmeye başlandı ve yatırımcı bu bilinci kazandı.

Sektörün bu bilince ulaşmasında Yeşil Bina Sertifika Sistemlerinin katkısı oldu mu sizce?

Tabiki oldu. Özellikle tatil otellerine misafir taşıyan Türk seyahat firmaları böyle otelleri tercih etmeye başladılar. Bu da bu tür renovasyonu yapan firmaları desteklemiş oldu. Türkiye’de oteller yaşlanmaya dolayısıyla da renovasyonlar artmaya başladı. Şu anda yapılmakta olan renovasyonlarda bunun öne çıkacağını düşünüyordum ki yanılmamışım...

Başkanı olduğunuz Antalya İç Mimarlar Odası’nın otel renovasyonunda enerji ve su tüketimine yönelik yatırımcıyı bilgilendiren çalışmaları var mı?

Bu konuyu toplantılarımızda gündemimize aldık ve kendi içimizde bazı gruplar oluşturduk. Onlar konuyla ilgili araştırmalarını yapıyorlar. Hem vergisel açıdan hem de ekonomik açıdan artıya geçeceği ile ilgili föyler üretip yatırımcılara dağıtmayı planlıyoruz. Belki bir konferans, toplantı vs. de düzenlenebilir; ama henüz zamanı gelmedi. Şuanda biz kendi araştırmalarımızı tamamlamaya ağırlık verdik .Daha sonra bu tip çalışmalar yapacağımızı lanse edeceğiz.

Üç-beş yıl içerisinde çok ciddi bir renovasyon oluşacak diye düşünüyorum eskiler maalesef misafiri kaybediyor, kaybetmemek için de renovasyon yapmak durumunda kalacaklar.

Antalya bölgesinde oteller yaşlanmaya ve renovasyonlarartmaya başladı dediniz, bu konuda öngörünüz nedir?

Üç-beş yıl içerisinde çok ciddi bir renovasyon oluşacak diye düşünüyorum çünkü otellerin çoğu yaklaşık on-on beş yıllık oteller. Bölgede yeni otellerin yapılmasıyla birlikte yatak sayısında artış oldu ama gelen misafir sayısında bir artış olmadı. Bunun için rekabet ortamı var. İyi hizmet verenler ve yeniler tercih edilir durumda... Eskiler maalesef o misafiri kaybediyor. Bunun olmaması için de için de renovasyon yapmak durumunda kalacaklar.

Dünya EXPO tarihinde ilke kez Türkiye Antalya ile EXPO 2016’ya ev sahipliği yapacak. Bu bağlamda otel yatırımlarıcıları ne gibi çalışmalar yapıyor? EXPO 2016’nın Antalya’ya ne gibi katkıları olacak?

Otel yatırımcılarının çok profesyonel çalışmaları olduğunu sanmıyorum. Ama EXPO’nun Antalya’ya büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Bence Antalya için büyük bir şans... Bölgedeki çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Şehrin bazı yerlerinde bunu hissediyorsunuz. Fakat ben turizmcilerin bunu o kadar iyi algıladıklarını düşünmüyorum. Belki de kendilerine ne kadar katkı sağlayacaklarının farkında değiller. Fuar bölgesine yakın Kundu, Belek bölgesi farkındadır ama diğer bölgelerin bir farkındalıkları olduğunu zannetmiyorum.

Son olarak iç mimarlar odasının son dönem çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

İç Mimarlar odasının Antalya’da ciddi bir üye artışı oldu. Üniversitede de bir hayli öğrenci yetişiyor. Ayrıca bölgede bir kaç tane ciddi yeni fuar düzenleniyor. Bu bağlamda yeni dönem çalışmalarımızda hem öğrencilere hem üyelerimize ne yapabiliriz diye düşündük ve bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Bu yarışmanın konusu da ekoloji ile ilgili... Tahmin ediyorum önümüzdeki Yapex Fuar’ında olacak. Netleştirmeye çalışıyoruz. Sizin de katkılarınızın olacağını umuyorum. Şuanda çalışmalarını yaptığımız ve ilerleyen süreçte eğer başarılı olursa devam ettirmeyi düşündüğümüz en önemli projelerimizden biri bu diyebilirim...

Antalya İç Mimarlar Odası olarak konusu ekoloji olan bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Şu anda çalışmalarını yaptığımız ve ilerleyen süreçte devam ettirmeyi düşündüğümüz en önemli projelerimizden biri bu...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)