​BrIsbane West End Vapur Terminali

Oldukça yenilenebilir bir bina

Avustralya’nın çağdaş mimari ile dolup taşan şehri Brisbane’de deniz araçlarını kullanmak için oldukça elverişli bir ortam var. Moreton Adası Ulusal Parkı ve özellikle tüm şehri kıvrılarak boydan boya dolaşan Brisbane Irmağı, bu motorlu deniz taşıtlarını ve su ulaşım istasyonlarını kullanışlı hale getiren en büyük etkenlerden.

West End Vapur Terminali esasında şehrin en popüler su taşımacılığı firması olan CopyCat’e alternatif olarak küçük bir proje olarak planlanmıştı.

İskele ulaşım sisteminin geri kalanına ve ırmak üzerine kurulmuş diğer iskelelerle bağlantılı olarak dizayn edilmiş ve bisiklet yoluyla ulaşımı da düşünelerek konumlandırılmış. Hemen arkasında yer alan büyük park göz önünde bulundurularak küçük tutulan bina iki yanında bulunan incir ağaçlarıyla kamufle olup çevresiyle uyumlu bir görünüme büründürülmüş.

Tüm bunların yanı sıra oldukça yenilenebilir bir bina. Bu bağlamda tasarımında çok büyük bir zorlukla karşılaşılmamış olması binanın ufak boyutlandırılması ve iki yanının açık olması ile de ilgili, diğer taraftan da bu durum bir takım güvenlik sistemlerinin eklenmesini gerektirmiş.

İnşasına ilk karar verildiğinde bölgede bulunan Orleigh Parkı ile ilgili endişelenilmesi üzerine tasarım olabildiğince yenilenebilir bir hale getirilmiş. Geri dönüştürülmüş sert kereste kullanılarak hem yeşil, hem sağlam bir yapı sağlanırken, çatıya kurulan yağmur suyu toplama sistemi ile sifon kullanımı ve bahçe sulamaları sağlanmakta.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)