​Akıllı Kentlerin Bilişim Altyapısı Kuruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, akıllı kentler konsept projeleri arasında gerçekleştirdiği "Bulut Kent Bilgi Sistemi" ile tüm belediyelere bilişim altyapısı sağlıyor. Bakanlığın bulut teknolojilerini kullanarak kurduğu sistem, yerel yönetimler için bir yatırım projesi olmakla beraber aynı zamanda bir tasarruf projesi.

Sistem, yerel yönetimlerin hizmet hızını ve kalitesini artırmaktadır

Sistem; kentsel sorunların analiz edilmesini, yerel yönetimlerin iş süreçlerinin iyileşmesini ve vatandaşa nitelikli ve hızlı hizmet verilmesini sağlamaktadır. Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması ile en küçük belediyemizde dahi bilgi teknolojilerinin kullanılması hedeflenmektedir.


Bilgi güvenliği ve paylaşılan bilgi artıyor

Sistemi kullanacak belediyelerin verileri yüksek güvenlikli ortamlarda saklanıyor. Yazılımın fonksiyonlarına ve verilerin içeriğine yetkiler dahilinde ulaşılabilmektedir. Aynı kurum içinden yetkisi olmayan kişiler bile verilere erişemiyor. Öte yandan veri standardizasyonu ile tüm kurum ve kuruluşların kullanabileceği veriler oluşmaktadır.

Kentleşme profilimizi çıkarılıyor ve mekânsal planlama şeffaflaşıyor

Kentsel fonksiyon alanlarına ilişkin bilgiler, sosyal donatı alanlarının yeterliliği gibi kentsel verilere ülke bütününde erişilebilmektedir. Sistemin mekansal plan otomasyon bileşeni katılımcı ve şeffaf mekansal planlamaya hizmet etmektedir.

Kentsel dönüşüm için veri altyapısı oluşuyor

Sistemin ilgili bileşenleri ile kente ilişkin veriler kullanılarak afet riski tahmini yapılabiliyor. Kentsel dönüşüme ilişkin coğrafi verilerin üretilmesine ve yönetilmesine imkan veriyor. Siluet analizi ve dinamik kamera kontrolü gibi araçlarla kentsel dönüşüm alanları ile ilgili analizler yapılabilmektedir.

Afet ve kriz yönetimi için veri altyapı sağlıyor

Afet ve kriz yönetimi için gerekli veri altyapısının oluşmasına hizmet ediyor. Geliştirilen yazılımsal araçlar, karar destek sistemi olarak kullanılabiliyor. Jeolojik ve jeoteknik etütler elektronik ortama taşınıyor ve otomasyon sistemi ile kontrol ediliyor.

Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması neticesinde yıllık 400 milyon TL tasarruf sağlanması hedeflenmektedir

Proje çerçevesinde milli kaynaklarla geliştirilen yazılım, lisans maliyetlerini ortadan kaldırmaktadır. Sistem, tekrarlı veya atıl donanım alımlarının önüne geçmektedir. Her belediyenin ayrı ayrı yatırım yapmasından kaynaklanan maliyetler minimize edilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yatırımla hayata geçirilen olan Bulut Kent Bilgi Sistemi açılışı, 21 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da bir araya gelecek olan Belediyelerin katılımı ile gerçekleştirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve ilgili Belediye Başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilecek açılış ve imza töreninde, Türkiye Belediyeler Birliği ile belediyelerin üst düzey yöneticilerinin bulunacağı bildirildi.

Elazığ, Ardahan, Talas (Kayseri) Belediyeleri ile Kırşehir ilinin tamamında pilot çalışması tamamlanan Bulut Kent Bilgi Sistemi'nin Aksaray, Amasya, Bayburt, Çankırı, Çorum, Bolu, Düzce, Erzincan, Kütahya, Sivas ve Yozgat Belediyeleri ile Malatya (Battalgazi ve Yeşilyurt) ve Samsun (Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy) Büyükşehir Belediyeleri'nde de yaygınlaştırılacağı bilgisi verildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)