​Binalarda İkonik Cephe Yarışı Çarpık Bir Anlayış

Gündelik kentsel yaşam dinamiklerinden yoksun, kullanıcıların doğru, psikolojik ve sosyolojik yapıları ile şekillenmemiş binalarda yaşam alanlarının tek tipleştiğini ifade eden yüksek mimar Mehpare Evrenol, tek tipleşmenin dikkat çeken faktörlerinden birinin yatırımcıların farklılaşmak adına giriştikleri ikonik cephe yarışı olduğunu belirtiyor.

Evrenol Architects'in kurucusu yüksek mimar Mehpare Evrenol, hayata dair her şeyin hızla küreselleştiği günümüz dünyasında geleneksel mimari kültürlerin büyük bir erozyon içinde olduğunu, bundan payını fazlasıyla alan Türkiye'nin yerel mimari estetiği ve inceliklerinin modern yapılaşmayla birlikte dışlandığını, buna bağlı olarak inşa edilen yeni konutların yaşam tarzını değiştirecek boyutlara ulaşarak dünyayı ve Türkiye'yi tek tipleştirdiğine dikkat çekiyor.

Tek tipleştirmeden çıkış yolunun gözle görülen bir boyutunun yatırımcıların bina cephelerindeki ikonik cephe yarışması olduğunu dile getiren Evrenol, birbirine çok benzeyen tek tip yaşam alanlarını kamufle etmek için ikonik cephe yarışının başladığını, her binada ikonik cephe olmasının ise tamamen çarpık bir anlayış olduğunu ileri sürüyor. Binaların ikonik olmasından ziyade, bina ve katlarının farklılık yansıtması gerektiğini belirten Evrenol, mimarın ancak o zaman yetkinliğini gösterebileceğini savunuyor. Evrenol’a göre mimarlık sosyal bir konu. Binalara bir sanat eseri gibi yaklaşmak, sadece dış kabuğu önemsemek kentlere ve dolayısıyla bireye zarar veriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)