​Dubai Tasarım Haftası

11.Kasım.2015 - Amerikan sertağaçları, 26-31 Ekim, 2015 tarihleri arasında düzenlenen ‘Dubai Tasarım Haftası’ açılışında büyük bir kutlama gerçekleştirdi. Dubai’yi dünya haritasında, tasarımın yükselen başkenti konumuna koymak amacıyla, her yıl BAE’de düzenlenen organizasyon, tasarım topluluğu tarafından geniş kabul ve talep gören Amerikan Sertağaç türlerini ön plana çıkaran bir dizi enstalasyon ve ürün sergisine de ev sahipliği yaptı. Dubai Tasarım Haftası, Birleşik Arap Emirlikleri’nin tasarım merkezi olarak dünya çapında tanınması yolunda önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilirken, BAE, 2014 yılında elde ettiği 27,6 milyar dolarlık gelir ve yüzde 27’lik payıyla MENA bölgesindeki en büyük tasarım pazarı oldu.

Bu yolda önderlik eden projelerden biri de 'Galibiyet, Zafer, & Aşk' (orjinal adıyla 'Win, Victory, & Love’) adlı enstalasyon. Bu proje, saygın Emirati tasarımcısı Khalid Shafar imzasıyla birlikte Amerikan sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticaret birliği Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC) işbirliğinin sonucu başarıyla gerçekleşti. Downtown Design organizasyonunun girişinde yer alan enstalasyon, bu yıl başında Yemen’de hayatlarını kaybeden 45 cesur askerinin anısına yapıldı. Enstalasyonu hazırlarken Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağaç kullanan Khalid Shafar, bu eserle BAE için hayatlarını adamış askerlerin anısına saygı gösterirmeyi amaçladı ve BAE Hükümeti tarafından düzenlenen fedanın belgelenmesi sürecine de katkıda bulunmuş oldu.

Dubai Tasarım Haftası organizasyonunun temel misyonu, Ortadoğu'da faaliyet gösteren gelişmekte olan tasarım stüdyolarıyla tasarımcıları kutlamak ve Dubai Design District (d3) tasarım merkezi kapsamında aktivitide bulunmaları vasıtasıyla onları, odak noktası olarak vitrine çıkarmak idi. İşte bu doğrultudaki bir örnek çalışma da, ‘The Workplace Revisited’ (Tekrar ziyaret edilen çalışma yeri) adını taşıyordu ve d3 bölgesindeki tasarım stüdyosu Fadi Sarieddine Design Studio tarafından, Amerikan dişbudağı ağacı kullanılarak yapılan çalışma masalarıydı. Masalar daha büyük bir toplantı için biraraya getirilebilen seyyar podlar/kozalar gibi tasarlandı. Buna ek olarak, yine Khalid Shafar tarafından tasarlanan ve termal modifiye Amerikan dişbudağı ağacından üretilen, 4.68m uzunluğundaki dış mekan oturma alanı olan CITY’s Bench (Şehir Bankı) da d3 merkezinde sergilendi.

Tasarım girişimi Design Ras Al Khor (DRAK), tasarım merkezi d3 dışında bulunan ve şehrin en eskilerinden biri olan Ras Al Khor Sanayi Bölgesi potansiyeline dikkat çekerek burayı, Dubai’nin yaratıcı bölgelerinden biri olmaya aday gösterdi. BAE merkezli dört tasarımcının oluşturduğu girişim, enstalasyonlar, pop up tarzı çalışmaları, tecrübeleri ve ürün tanıtımları yapıyor. DRAK’ta sergilenen ve Amerikan dişbudağı ağacından yapılan, Tarık Al Zaharna imzalı 'Ataraxia' tasarımı, Ras Al Khor Vahşi Yaşam Sığınağı’nın kullanıcılarına sunduğu deneyimleri çeşitlendirmeye, yenilemeye ve daha çok içerimde bulunan bir ölçeğe göre modifiye etmeye odaklanıyor. DRAK’taki bir başka sergi de, yine Khalid Shafar imzalı olan ve ‘Bay ve Bayan Fanteer’ (Mr. & Mrs. Fanteer) adını taşıyan, flamingoyu çağrıştıran yaklaşımla, yumuşak akçaağaçtan üretilen esprili bir çift yan çekmecedir.

AHEC Afrika, Orta Doğu, Güney Asya ve Okyanusya Bölge Direktörü Roderick Wiles, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "AHEC dünyanın en çok bilinen ahşap promosyon kampanyalarından birini sürdürmektedir ve bizlerin Dubai Tasarım Haftası ile Downtown Design ve Design Ras Al Khor gibi girişimlerle işbirliği içinde bulunmamız kaçınılmazdır. Bugün ahşap teknolojisinde büyük adımlar atılıyor ama ahşabın tam potansiyeline ulaşmasının tek yolu, tasarım topluluklarının yaratıcılığı ve ilham kaynaklarından geçer. Dubai Tasarım Haftası genel olarak bizlere, en iyi yaratıcı yeteneklerden bazılarını görmek için eşsiz ve heyecan verici bir fırsat sunarken, Amerikan sertağaçları kullanılarak yapılan tasarım ve şampiyon işleri kutlamak için de bir platform görevi üstlenmektedir.”

Dubai Tasarım ve Moda Konseyi tarafından görevlendirilen ve küresel danışmanlık firması Deloitte tarafından hazırlanan MENA Design Outlook raporu da, Dubai Tasarım Haftası ile denk zamanda açıklandı. Rapora göre, bölge genelindeki tasarım pazarının yılda yüzde 6’lık bir büyümeyle, 2019 yılında 147,5 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Raporda ayrıca, geçen yıl 100 milyar dolardan fazla değeri bulunan MENA tasarım pazarının, 2,3 trilyon ABD doları değerindeki küresel tasarım pazarında yüzde 4,5 oranını temsil ettiği belirtiliyor. Bölgedeki tasarım gelirlerinin önümüzdeki üç yıl içinde, yüzde 9-10 oranında bir yıllık birleşik büyüme oranıyla (CAGR) büyümesi öngörülüyor ve MENA tasarım pazarının 2019 yılına kadar, küresel pazarın yüzde 5,2’sine sahip olacağı tahmin edilmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)