Konut Konferansı

“Konut’un Gücü Adına!” söylemiyle 24 Kasım 2015 tarihinde bu yıl altıncı kez düzenlenen Konut Konferansı’nda, sektör farklı perspektiflerden değerlendiriliyor. Konut'un dünü, bugünü ve yarınının tüm boyutlarıyla küresel ve yerel ölçekte ele alındığı konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok sorunun ve tüm paydaşlara yol gösterecek yeniliklerin tartışılacağı eleştirel bir ortam hazırlıyor. Sektörün bu gelenekselleşen buluşmasında; dünyaca ünlü konuşmacılar, uzmanlar, çağdaş tasarımcılar, inşaat sektörünün yapı taşı olan "konut" meselesini farklı coğrafya ve perspektifler çerçevesinde Cüneyt Toros’un moderatörlüğünde değerlendirecek.


Dünyaca ünlü konuşmacı ve uzmanların AKG Gazbeton, Blum TR ve Çuhadaroğlu ana sponsorluğunda ve ÇEDBİK, GYODER, ICVB, Piemonte Agency, SeSa Build, Türkiye İMSAD ve ULI Türkiye’nin de destekleriyle bir araya getirileceği konferansta, konutun sektördeki gücünü mimarlık, tasarım, malzeme, finans, geliştirme, mühendislik, içmimarlık, planlama ve akademi disiplinlerinden yetkili uzman isimlerin perspektiflerinden sunacak.

“Sosyal Medya Kampanyası Ve Paralel Etkinlikler”

Son 3 yıldır Konut Konferansı programını zenginleştiren YAPI Dergisi Özel Seçkisi’ni bu yıl, deneyime açık projelerin birebir gezileceği bir yan etkinlik olarak programına ekliyor. İstanbul'da ele alınacak bir bölgenin ilk planlanmasındaki amacından saparak günümüze geldiği biçimin sosyal değişim hikayesinin yanı sıra konutun buradaki gücünün sorgulanması gezinin arka planını oluşturuyor. Bu kapsamda son yıllarda oldukça hızlı bir dönüşüm içinde olan Basın Ekspres hattının araştırma bölgesi olarak seçilmesi ile çeşitli uzmanların görüşünün de alındığı uygulanan projeler üzerinden güncel bir tablonun çizilmesi hedefleniyor. YEM Etkinlik’in Twitter hesabı üzerinden #konut2015 etiketiyle düzenleyeceği sosyal medya kampanyası YAPI Dergisi işbirliğiyle duyurularak 10 katılımcı belirlenecek. G-Plus Divan Residence (Suyabatmaz Demirel Mimarlık, MARYAPI) ve İSTWEST (DB Mimarlık, FERYAPI) projeleri, mimar ve proje yöneticileriyle gezilerek, deneyimler Konut Konferansı’nda sunulacak.

“Konut Gazetesi”

Konut Konferansı 2015’i Twitter’da #konut2015 başlığı ile takip etmek, sorularla oturum ve röportajlara aktif olarak katılmak mümkün. Ayrıca Konut Konferansı kapsamında yazılı kaynak yaratmak ve bilgi paylaşımına katkıda bulunmak amacı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da Konut Gazetesi hazırlanıyor. “Konut Gazetesi” ile iletişim ve bilgi paylaşımının güçlenmesine ve bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.

Konferansın Yapı Taşları

Bugüne kadar Türkiye ve dünyadan aralarında; Massimiliano Fuksas, Alejandro Aravena, Alejandro Brillembourg, Charles Renfro, Alison Brooks, Umberto Napolitano, Simon Allford, Christophe Egret, David West, Aldo Cibic, Cem Sorguç, Ahmet Alataş, Haluk Sur, Gürler Ünlü, Neşecan Çekici, Ahmet Pınarbaşı, Işık Gökkaya, Haluk Sur, M. Emre Çamlıbel, Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Doğan Hasol’un yer aldığı 80 konuşmacıyı ağırlayan Konut Konferansı, bu yıl da merak edilen konuları mercek altına alıyor.

“Markalaşan Konut”, “Sürdürülebilir Büyüme”, “Geleceğin Konut Tasarım Standartları”, “A+ Konut”, “Sosyal Konut”, “Dönüşen Konut”, “Konut Sektöründe Yeni Pazar Arayışları”, “Bir Rant Aracı Olarak Konut” ve “Konut Tüketicisi Bilinci” gibi birçok gündemi masaya yatırmış olan Konut Konferansı, YAPI Dergisi Seçkisi ile de konut tiplerini kentle kurduğu ilişki ve farklı geliştirme modelleri bugüne kadar sahneye taşıdığı konular arasında yer alıyor.

KONUTUN GÜCÜ ADINA!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak tanımlanan inşaat sektörünün yapı taşı denilince aklınıza ilk gelen nedir?

Yaşama, barınma, toplanma, beslenme, mülkiyet hissi, güvenlik, yatırım ve paylaşım ifadelerini aynı çatıda toplayan “konut” sizce de hem sosyolojik, hem ekonomik, hem de politik güce sahip değil mi? Bu gücü neler besliyor, bu güç neler doğuruyor?

Kullanıcı başka düşünüyor, yatırımcı başka düşünüyor, tasarımcı başka düşünüyor…

Konut algısı ve tasarımının şeffaflığı ve işbirliği adına işte bu paydaşlara ne görevler düşüyor? Ve asıl önemli soru, görev bilincini ne kadar tanıyor ve birbirilerinden ne kadar haberdar oluyorlar?

İşbirliği oluşturabilecek en büyük açılım olan konutun gücünü kullanabiliyor muyuz?

Yapı sektörünün paydaşları, tüm bu soruların yanıtları olan deneyim odaklı söylemlerini Konut Konferansı 2015’te paylaşacaklar. Konutun gücünü, kendi tasarladığı evde yaşayan bir mimarın deneyimlerinden, yatırımcıların yeni nesil proje geliştirme fikirlerine, konut bölgelerinin kent içindeki değişimlerinden konutun değişimi tetiklediği bölge örneklerine kadar geniş bir yelpazede irdelenecek.

Önemli İsimler ile Sektörün Nabzını Tutacak

Ele aldığı konuları kapsamlı bir şekilde sahneye taşıyan ve yayınlarıyla da gündem yaratan Konut Konferansı’nda, bu yıl konutun gücünü mimarlık, tasarım, malzeme, finans, geliştirme, mühendislik, içmimarlık, planlama ve akademi alanlarından farklı isimler yorumlayacak.

Konut Konferansı 2015 Gündemleri ve Konuşmacıları

Moderatör: Cüneyt Toros, Fortune Türkiye Yayın Direktörü

Bir Mimarın Güncesi

Bir mimar nasıl bir yerde yaşar? Bir mimarın hayalindeki evden yaşadığı eve tüm süreçlerdeki deneyiminin kendi gözünden çizim ve fotoğraflarıyla aktarıldığı hikâyesi… Konutun gücü adına bir mimar kendi evini yaparsa?

Konuşmacı: Murat Artu - Artu Mimarlık Kurucu Ortağı

Hangimiz Masumuz?

Gelin İhsan Bilgin’e kulak verelim: "Hep beraber birilerine kızıyoruz. Tek tek hepsine kızmakta haklıyız. Felaketlere açık bu kentleşme örüntüsü neden ve nasıl mümkün oldu?" Çoban yıldızını kendine batıranlar parmak kaldırsın! İki farklı gözle kentten çekilmiş fotoğrafları sahnede hep birlikte yorumlamaya ne dersiniz?

Konuşmacılar: Emrah Altınok - Akademisyen, Sanatçı, Murat Germen - Sanatçı, Fotoğrafçı, Akademisyen, Mimar

Biri Beni Durdursun!

Konutun gücü adına feda edilen kentlerden biri olarak İstanbul’da buna engel olabilen bir mahalle örneği.

Konuşmacılar: Sinan Logie - Sanatçı, Mimar, Kentsel aktivist, Gizem Kıygı - Şehir Plancısı, Bir Umut Derneği

Mahallen için Günübirlik Dönüşüm Rehberi

Canlı ve yaşam kalitesi yüksek mahalleler yaratmak için yeterli olmayan konut projelerine, kentsel deneyler yapmaya imkan tanıyan birimlerin eklenmesiyle dönüşüme rehber olabilecek Amerika'nın mahalleleri... Bürokrasinin labirentlerinde kaybolmadan, büyük bütçelere gerek duymadan hızlı ve ucuz bir şekilde Amerika'nın mahallelerini dönüştüren Better Block’un hikayesi Konut Konferansı’nda dinlenecek.

Konuşmacı: Andrew Howard - Better Block Kurucu Ortağı

Konutta Cephe Aranıyor!

Konutların cephe çözümlerine kapsamlı ürünleriyle sistem sunan Çuhadaroğlu

Konuşmacı: Halit Güral - Çuhadaroğlu Alüminyum SistemleriPazarlama Müdürü

Sayende Kendimi Hafiflemiş Hissediyorum!

Ekonomik ve ekolojik gazbeton ürünüyle konutları hafifleten AKG Gazbeton

Konuşmacı: Sırrı Güvenç - AKG Gazbeton Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Oturma Odası Artık “Benim”

Günlük hayatın içinde en yoğun kullanılan yaşam alanı mutfak, artık kullanıcının konuttaki buluşma noktası haline gelince sistemleriyle kullanım kolaylığı sağlayan Blum TR

Konuşmacı: Banu İşcan Kamaşoğlu - Blum TR Satış Danışmanı, Yüksek Mimar

Akıllı Kentlilik – İstanbul Kentsel Alanlardan Öğrenme

Istanbul Smart Urbanity projesi kapsamında İstanbul’u dışarıdan bir göz olarak analiz eden Studio HBohle, bu kez “akıllı kentlilik” kavramını değerlendiriyor. İstanbul’un küçük strüktürel oluşumlarından gecekonduya kadar varan tipolojiler üzerinden gerçekleşen bir kent okuması konferansta yer bulacak.

Konuşmacı: Hendrik Bohle – Studio HBohle Kurucusu

Kırla Kent Arasındaki Gerilim: Konut

Kent içinde ama kentte olmayan, kentle kırsalın sadece uygulamada değil kullanıcı beklentilerinde de birbirine karıştığı konut tipolojisinin mercek altına alınacağı bölümde kapalı sitelerden A+ müstakillere konutun gücü adına şehirden uzaklaşmamak isteyen şehirlinin dramı konut araştırmaları üzerinden okunacak.

Konuşmacılar: Prof. Dr.Ahsen Özsoy - İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr.Gülden Erkut - İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi

Yuvarlak Masaya Sorduk: Konutu Ayakta Tutan Ne?

Demografik değişim mi, büyüyen ekonomi mi, yatırım kaynakları mı, finansal teşvikler mi? Şimdi analiz zamanı.

Konuşmacılar:

“Yeşil Bina mı?” – Selçuk Özdil, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı
“Mimarlık ve Müteahhitlikte Yatırım mı?” – Özlem Gökçe, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Yenilikçi Yapı Malzemesi mi?” – F. Fethi Hinginar, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı
“Çevre Değerlemesi ve Kentsel Ekonomi mi?” – Ayşe Hasol Erktin, ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Eğilimlerin Keşfedilme Serüveni: Konutta Millennial Etkisi

Yatırımcıların proje geliştirme süreçlerinde söz sahibi mimar olursa? Yatırım yapacak kişi ya da firmanın, bölgeyi ve koşullarını iyi bilen mimarla çalıştığında bundan kazancı nelerdir? Sınırlayıcı bir alanda çalışırken getireceği vizyon ve değişen kullanıcı beklentileri ile yeni fikirlerin özellikle konut mimarisinde nasıl değişmekte ve hangi yöne evirilmekte olduğu konusu irdelenirken. kullanıcının yalnızca çevresel etkisini değil aynı zamanda kişisel sağlığı ile ilgili meseleleri de ölçüt haline getirme ve bunu mimari tasarıma aktarabilme durumunun New York-İstanbul karşılaştırması üzerinden değerlendirilmesi mercek altına alınacak.

Konuşmacı: Nizam Kızılsencer - Strata Architects Kurucu Ortağı

Bana Soracak Olursanız…

Müşavirlik ve mühendislik hizmetleriyle konutun tasarım ve uygulama sürecinde arka planda kalan teknik yüzü, konutu nasıl güçlendirir?

Konuşmacı: Cemal Gökçe - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı

Görücüye Çıkan Konutlar

Örnek daire ve satış ofisleri, projelerin görücüye çıktığı noktalar olarak, alıcının yaşayacağı evi kafasında canlandırdığının gözüyle gördüğü pazarlama araçlarıdır.

Konuşmacılar: Gönül Ardal, Yelin Evcen - Gönye Proje Tasarım Mimarlık Kurucu Ortakları

Bir Değişimin İç Yüzü

YAPI Dergisi Özel Seçkisi gezisi kapsamında Basın Ekspres aksındaki konut yapılanmasını örnekleyen iki proje yerlerinde mimarları ve proje geliştiricileri ile değerlendirildikten sonra gezinin belgenenen özeti ve deneyimleri Konut Konferansı’nda YAPI Dergisi’ne ayrılan oturumda izleyicilerle buluşacak.

Konuşmacı: Yasemin Keskin Enginöz - YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)