​Pekin 4. Lisesi Fangshan Kampüsü Keşfetmek İçin Cesaret Veriyor

Tipik okul kampüslerinde görülen, çoğu zaman simetrik devinimler teşkil etmek için başvurulan net eksenler ve hiyerarşik mekansal düzenlerin aksine yeni okul, serbest biçimli tasarlanmış ve birden çok yol ile erişilebilen muhtelif merkezlere sahip olmayı hedeflemiş. Keşfetmek için cesaret veren ve farklı bireyler tarafından yeniden yaratılmayı bekleyen, özgür ruhlu bir okul binası Pekin 4. Lisesi...

Pekin'in Güneybatı yönündeki beşinci çevre yolunun hemen dışında konumlanan yeni bir kasabanın merkezinde yer alan bu devlet okulu 45.000 m2'lik bir alan üzerinde yer alıyor.

Pekin 4. Lisesi'ne ek kampüs olarak tasarlanan yapı; daha sağlıklı ve kendine yetebilen, yeni bir kasaba yaratma fikrinin önemli bir parçası olarak, daha önceki tekil-işlevsel banliyö yapılanmaların yaşadığı sorunlardan kaçınmak için tasarlanmış.

Eski bir Konfüçyüs sözü “görgü ağaç gölgesinde, bilgi zerdali ormanında öğrenilir” der. Çin’in günümüz bağlamında muhtemel en önemli ve aşılması gereken sorunu; birey ve toplum ile insanlık ve doğa arasındaki ilişki. Kampüs işte tam da bu sorunların karşında hem bir cevap hem de bir mihenk taşı olmayı amaçlamakta.

Mimar: OPEN Architecture
Yer: Pekin, ÇİN
Proje Yılı: 2014
Fotoğraflar: Xia Zhi, Su Shengliang

Şehirlerde yaşayan Çinli öğrencilerin günümüzde en elzem ihtiyacı doğa ile dolu, daha açık alanlar olduğu gerçeği; alan kısıtlamaları nedeniyle programları sıralı olarak ayırıp aralarına bahçeler yerleştirme suretiyle birden fazla zemin yaratan dikey bir boyut stratejisi doğurmuş. Ortaya çıkan farklı yollar ile 'ortada' birleşen yukarı ve aşağı binaların dizilimi, yeni okulun resmi ve gayri resmi alanları arasındaki ilişkiyi de temsil eden mekânsal bir strateji.

Aşağı kısım okulun; kantin, konferans salonu, spor salonu ve yüzme havuzu gibi büyük ve tekrar etmeyen umumi işlevlerini ihtiva etmekte. Değişen yükseklik gereksinimleri olan bu alanlardan her biri üst binanın merkezine odaklanmakta. Birer bahçe olarak düzenlenmiş çatılar farklı yüksekliklerde açık alan olarak işlev görüyor. Üst bina; sınıfların, laboratuvarların, yurtların ve yönetimin nispeten daha tekrarlı ve katı programlarını içeren ince, kök şeklinde bir levha gibi. En büyük haliyle genişliyor, eğiliyor, dallarına ayrılıyor ancak hepsi birbirine bağlı. Bu büyük yapının ana dolaşım omurgası, yarı özel kuşatmalar sağlayan organik adalara sahip bir nehir gibi, küçük grup aktivitelerine yönelik özel sosyal alanlar yaratmak üzere genişletilmiş. Üst binanın çatısı, öğrencilere tarım teknikleri öğretmek ve alanın pastoral geçmişini onurlandırmak üzere 36 sınıflık okul için 36 bölümden oluşan organik bir çiftlik olmak üzere tasarlanmış. Bu iki tip eğitimsel alanın arasındaki gerilim ve içerdiği programların zengin karışımı hayret veren bir mekânsal dolgunluk ortaya koyuyor.

Farklı alanlar için tasarlanan özgün kimlikler ile bu eğitim tesisi kompleksi içinde bir şehir deneyimi ortaya çıkıyor. Tipik okul kampüslerinde görülen, çoğu zaman simetrik devinimler teşkil etmek için başvurulan net eksenler ve hiyerarşik mekansal düzenlerin aksine yeni okul, serbest biçimli tasarlanmış ve birden çok yol ile erişilebilen muhtelif merkezlere sahip olmayı hedeflemiş. Keşfetmek için cesaret veren ve farklı bireyler tarafından yeniden yaratılmayı bekleyen, özgür ruhlu bir yer olmuş.

Proje ülke içindeki ilk, üç yeşil yıldızlı okulu olmayı hedefliyor. Doğal havalandırma ve doğal ışığı maksimuma çıkartıp yaz aylarında ısı kazanımını en aza indirmek için bina geometrilerinin planlanmasından pencere tasarımına kadar tasarımın neredeyse her anında pasif güneş stratejileri benimsenmiş. Nüfuz edilmeye açık zemin yüzeyi ve yaygın yeşil çatılar yüzey akıntısını en aza indirmeye yardımcı olurken, yeraltında bulunan iki büyük su tutma havzası, atletizm amaçlı kullanılan açık alandan gelen kıymetli yağmur suyunu çiftlik ve bahçelerin sulamasında kullanılması için topluyor. Jeotermik yer üstü ısı pompası büyük açık alanlara sürdürülebilir bir enerji kaynağı sağlarken, bağımsız olarak kontrol edilen vakum azaltma valf üniteleri bütün bireysel eğitim alanlarına hizmet ederek esnek bir faaliyet temin ediyor. Proje boyunca; bambu kontraplak, alçı, çakıl sıvası, taş ve çimento gibi basit, doğal ve dayanıklı malzemeler kullanılmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)