​Polisan’ EPD Sertifikalı Ürünleri İle İç Mekan Kalitesi Sağlıyor

Polisan boya, 2013 yılında dört ürününde ISO 14040’a uygun olarak LCA projesinde yer almış ve 2014 yılında projenin ilk çıktılarını elde etmiştir. Çıktılar, üretim veya tedarik zincirimizde hangi noktalara odaklanmamız gerektiği yönünde yol gösterici olmuştur.

Kurumunun EPD Sertifikalı ürünlerinden bize bahsedebilir misiniz?

Elegans Extra Semi-Matt (EPD No: S-P-00738) ve Natura Ambians (EPD No: S-P-00739) iç cephe ile Exelans Macro (EPD No: S-P-00740) ve Natura A1 Silicone (EPD No: S-P-00741) dış cephe ürünlerine EPD Belgeleri alınmıştır.


Böylelikle, Polisan Boya Avrupa Yapı Malzemeleri Üreticileri Birliği (Construction Products Europe) tarafından kurulan ve Avrupa’da EN 15804 Normu uyumlu EPD belgeli yapı ürünlerinin yayınlandığı ECO Platform’a da kayıt olan ilk Türk boya üreticisi ve Avrupa’da sektöründe 3. firma olmuştur.(ECO EPD Ref. No 00000205, 00000206, 00000207, 00000208).

Kurumunuzu bu sertifikayı almaya yönlendiren konular neler oldu?

Çevresel Ürün Beyanları (EPD), Tip III olarak tanımlanan ürün etiketleridir. Bir ürünün veya sistemin çevresel etki değerlendirmesi iletişimini ISO 14025’te tanımlanan ve ISO 14040-44 serisi yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA-Life Cycle Assessment) standartlarına uygun olarak sağlayan bir etiketleme olarak bilinir. EPD’ler, hammaddenin doğadan elde edilmesinden ürünün üretimi ve yaşam sonunda bertarafına kadar olan tüm süreçlerin şeffaf ve nicesel olarak bilimsel bir yaklaşımla değerlendirildiği ve ürünün çevre performansını belirli etki kategorilerine göre hesaplandığı çalışmalardır.

EPD’ler içinde, ISO 14040 serisi çerçevesinde belirtilmiş parametreler bazında önceden belirlenmiş kategorilere göre (hammadde eldesi, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu) nicel olarak değerlendirilir ve beyan edilir. Bu beyan yönteminde, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) kapsamında ekonomik faaliyetlerin ekolojik ayak izini ve üretim sürecinde meydana gelen çeşitli emisyon ve atık değerleri dikkate alınır.

EPD Belgeleri çevresel etki bilgisi bulunan yapı ürünlerinin geliştirilmesini sağlarken LEED, BREEAM ve DGNB gibi birçok yeşil bina değerlendirme sistemlerinde de talep edilmektedir. EPD, uluslararası uzmanlar tarafından tarafsız olarak doğrulanan ve kuruluşlar için dünya çapında geçerli olan belgedir.

EPD’lerin bir başka önemi de Türkiye ve tüm dünyada hızla gelişmekte olan çevreye duyarlı yapılar (Yeşil Binalar) sertifikasyonunda yarattığı fırsatlardır. Dünyaca bilinen İngiliz BREEAM ve Alman DGNB gibi sertifikasyon sistemlerinde, EPD belgeli ürünlerin bina yapımında kullanılması durumunda belgelendirmelerde ilave puanlar verilmektedir. EPD’li ürünler bu anlamda mimar, mühendis ve müteahhitlere kolaylık sunarken yapı ürünleri üreticilerine de farkındalık yaratarak yeni pazar fırsatları yaratmaktadır. EPD belgelendirmesini tamamlayan firmalar, müşterilerine yeşil bina sertifikalandırma süreçlerinde ayrıcalık yaratma fırsatı sunmaktadırlar, Polisan Boya olarak sürdürülebilir çevre ilkelerimiz çerçevesinde biz de yeşil bina sertifikalandırmaları sürecinde müşterilerimize ayrıcalık yaratmak için bu çalışmaları yapmaya karar verdik.

Sertifika sürecinde neler yaşadınız? Hangi aşamalardan geçtiniz?

Polisan Boya, 2013 yılında dört ürününde ISO 14040’a uygun olarak LCA projesinde yer almış ve 2014 yılında projenin ilk çıktılarını elde etmiştir. Çıktılar, üretim veya tedarik zincirimizde hangi noktalara odaklanmamız gerektiği yönünde yol gösterici olmuştur; yani iyileştirmeye açık noktalarımızı görerek çevreye olan etkilerimizi etkin bir şekilde kontrol altına almamız gerektiğini göstermiştir. Çalışmada, 1 kg boyanın yaşam döngüsü boyunca çevresel etkisi incelenmiştir. Çevresel etkiler ; boya üretimi sırasında kullanılan hammaddeler, bunların fabrikaya nakliyesi, üretimi oluşturan ana ve yardımcı prosesler, ambalajlama, nihai ürünün tüketiciye nakliyesi, kullanım aşaması ve yaşam sonuna kadar, sahada birebir ölçülen birincil verilerden ve gerektiğinde Ecoinvent veritabanından alınan ikincil verilerle hesaplanmıştır.

2015 yılında ise şirketimizde bu çıktılar üzerinden EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgesi almak üzere çalışmalar başlatılmıştır. 4 ürünümüz için yapılan hammaddeden nihai tüketiciye erişime ve bertarafına kadar olan süreçte yani beşikten mezara olan süreçte yarattığımız çevresel izlerimiz raporlanmıştır. Hazırlanan EPD belgelerimiz ile İsveç EPD Sistemine başvuru yapılmış ve belgelerimiz EPD Kurumunun belirlediği bağımsız onaylı doğrulayıcıya yönlendirilerek uygunluğu değerlendirilmiş ve İsveç EPD sistemine dahil olmaya hak kazanmıştır. Polisan Boya EPD belgelerimize The International EPD System ve EPD Türkiye internet sitelerinden ulaşılabilmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)