​Çatı Sektörünün ilk EPD Sertifikalı Ürünü Onduline HR

Onduline HR yüksek oranda geri dönüştürülmüş selüloz elyafını barındırmaktadır. Renklendirme için doğal pigmentler kullanılmaktadır. Hammaddeleri yüksek oranda yerel kaynaklardan elde edilen bu ürün, üretiminde düşük karbon ayak izine ve enerji tüketimlerine sahiptir.

Çatı kaplama ve su yalıtımının lider firması Onduline Avrasya, 2013 yılında jenerik ürünü Onduline HR için almaya hak kazandığı EPD belgesi ile yine bir ilke imza attı. Onduline HR, Onduline Avrasya’nın bitüm esaslı oluklu çatı kaplama levha ailesinin en temel ürünüdür.

Onduline HR yüksek oranda geri dönüştürülmüş selüloz elyafını barındırmaktadır. Renklendirme için doğal pigmentler kullanılmaktadır. Hammaddeleri yüksek oranda yerel kaynaklardan elde edilen bu ürün, üretiminde düşük karbon ayak izine ve enerji tüketimlerine sahiptir. Ayrıca geleneksel çatı kaplama malzemelerine göre daha hafif olan Onduline HR, yüksek oranda geri dönüştürülmüş selüloz elyafı ile tüketimde; düşük karbon ayak izi sayesinde de üretimde oldukça çevreci olarak tanımlanabilmektedir.

Onduline HR’ın EPD Sertifikası almasını sağlayan ‘karbon ayak izi’, ‘geri dönüştürülmüş içerik’ gibi çevreci özellikleri daha önceden ISO Çevre Etiketleri Normu’na uyumlu bir takım sertifikalar da almasını sağlamıştır.

Onduline Avrasya’nın yaşam döngüsü boyunca çevreci özelliklere sahip olan ürünü Onduline HR’ın, bu doğrultuda değerlendirilebilmesi için güvenilir bir sertifikaya ihtiyaç duyduğuna karar verilmiştir. Bundan yalnızca iki sene önce olmasına rağmen, Türkiye’de EPD şimdiki kadar yaygın değildi. Bu sertifikayla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, bir pilot proje üretmek için yola çıkıldı. EPD sertifikalarının ölçülebilir parametreler sayesinde kıyaslanabilir olmasının, bütün araştırmaların şeffaflık ilkeleri dahilinde gerçekleştirilmesinin ve üçüncü şahıslar tarafından doğrulanmak zorunda olmasının, bu sertifikanın ürüne sağladığı katma değeri artırmakta olduğu görüldü. Bu sertifikaya sahip olmak, ürünün çevre dostu olduğunu hiçbir şüpheye mahal vermeden beyan etmek anlamına geldiği için projeye başlandı.

Bir ürünün EPD sertifikasına sahip olabilmesi için öncelikle, o malzemenin dahil olduğu ürün grubunun “Ürün Kategori Kuralları”na (PCR – Product Category Rules) uygun olması gerekmektedir. Çatı kaplama ürün grubunda EPD alacak ilk ürün Onduline HR olduğu için öncelikle bu ürün ailesinin PCR’ı hazırlanmıştır. Üretici program operatörünün gözetiminde hazırlanan bu rapor, ilk olarak gerekli değişiklikler çerçevesinde revize edilmiş, sonrasında da uzmanlar tarafından değerlendirilip onaylanmıştır. PCR raporu onaylandıktan sonra EPD sertifikası alımının en önemli adımı olan veri toplama süreci başlar. Onduline HR ürününe bu sertifikanın alım sürecinde elde edilen bu veriler baz alınarak, üretimden Ar-Ge departmanına ve pazarlama departmanına kadar her bölüm koordineli bir şekilde ilerlemiştir.

Onduline HR’ın üretiminde kullanılan hammaddelerin elde edilmesinden, nakliyesine kadar her aşaması en ince detayına kadar incelendiği için, birçok noktada bir danışman firmaya da ihtiyaç duyulmuştur. Danışman firma tarafından hazırlanan detaylı inceleme ve verilerin özenle işlenmesi sonucunda ortaya çıkan rapor üçüncü şahısların onayına sunulmuştur. Bunun sonucunda ürün, uzman onayından sonra EPD sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Türkiye’de çatı sektöründe bu sertifikayı alan ilk firma olan Onduline Avrasya, bu süreçten geçecek olan diğer firmalara da referans olmuştur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)