Yeşil Fikirlerle Yola Çıkılmış Bir Kampüs: Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü

Prof. Dr. Erhan Erkut, RektörProf. Dr. M. Pinar Mengüç, EÇEM DirektörüY. Mimar Yasemin Somuncu, Uzman AraştırmacıEnerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi, Özyeğin Üniversitesi

“Özyeğin Üniversitesi 2007 yılında sadece İstanbul’un ve Türkiye’nin değil, Türkiye’nin konumlanmış olduğu bölgenin önde gelen araştırma üniversitesi olmak niyetiyle kuruldu. Bu fikir ancak ve ancak üniversitenin öğretilerini uygulayabilmesi halinde mümkün olabilir. Bir üniversite sosyal açıdan bilinçli olmalı ve de örnek teşkil etmeli. Bilindiği gibi son dönemde birçok ülkenin önde gelen ve çözüm üretilmeye çalışılan kaygıları iklim değişikliğinin negatif etkileri, çevre sorunları, enerji güvenliği ve finansal krizdir. Bu kaygıların doğal sonucu olarak üniversitemiz çevresel etkisi asgari olan, suyu ve enerjiyi minimumda kullanmaya yönelik, planlama, tasarım ve inşaat sırasında finansal açıdan daha tutumlu olan bir kampüs ortaya çıkarmak üzere yola çıkmıştır.

Bu dürtü ile daha ilk günden üniversitenin bütün ana binalarının yeşil uygulamalara göre tasarlanmasına ve inşa edilmesine karar verildi. Bu beklentileri karşılamak üzere Amerikan mimarlık bürosu RMJM, Türk mimarlık bürosu B-Design ile bir araya geldi. Bu çalışmaların sonuçlarını belgelemek üzere tasarımlar LEED sertifikasyon sistemine göre geliştirildi. Mühendislik Fakültesi’nin ve Öğrenci Merkezi’nin LEED Gold, İşletme Fakültesi’nin de LEED Silver alması bekleniyor. Sıradaki bina ise SELI, yani İngilizce Dil Öğretim Okulu binası. Bu bina da AB’nin 2020 yılı için belirlediği standartların üstünde standartlara sahip olacak şekilde tasarlanmaktadır ve inşa edilecektir. Bütün bu farklı ölçeklerde sürdürebilir olan binalarımız ile beraber Türkiye’nin en modern kampüslerinden birini yaratıyoruz.”

LEED Tasarım Özellikleri• Amerikan enerji verimliliği standartlarına göre verimli bir kampüs binasının yıllık enerji tüketimi yaklaşık 175 kW-saat/m²/yıl olarak görülüyor. Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) için LEED kapsamında yapılan modelleme çalışmaları sonucunda ise ÖzÜ binalarında bu değerin yaklaşık ortalama 120 kW-saat/m²/yıl olacağı hesaplandı. Bu da %30’dan fazla bir enerji verimliliğine denk geliyor. Bu değerler sadece elektrik değil, elektrik ve doğalgaz yani total enerji tüketimini ifade ediyor. Binalar tam kapasite çalışmaya başladıktan sonra bu değerler gözden geçirilerek yapılan çalışmaların sağlaması gerçekleştirilecek.

• Peyzaj sulaması için şebeke suyu hiç kullanılmamış; tamamıyla toplanan yağmur suyu ve arıtılan gri su sistemi kullanılıyor. Bu sayede peyzaj sulamasında %100 su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

• Bina içinde harcanılan su miktarı da “Environmental Policy Act” standartlarına göre toplamda %36’dan daha verimli olacak. Bu da hem seçilen verimli su armatürleri hem de yağmur suyu ve gri su tesisatları sayesinde gerçekleşecektir.

• Proje arazisine düşen yağmur suyu, proje başlamadan önceki arazi koşullarına göre %31 daha az şebekeye ulaşacak şekilde hesaplarla belirlendi.

• Binaların çevresinde yaratılan yeşil alan ve yeşil çatılar sayesinde MF, ÖM ve AB2 için ayrılan arazinin %32’sinden fazlası yeşillendirildi. Sadece bu üç bina için yaratılan toplam peyzaj alanı 13.264 m2’den fazla. Bu çalışma yapılırken İstanbul iklimine uyum sağlamış yerel bitkiler kullanıldı. Bu bitkiler sayesinde hem sulama hem de bakım ihtiyaçları azaltıldı. Diğer binaların da aynı şekilde kurgulanmasına devam ediliyor.

• Kampüsteki otoparkların %74’ünün yeraltında olacak şekilde tasarlanması ile yeşil ve diğer çatılarda kullanılan kaplama malzemelerinin yüksek SRI değerli olması sayesinde bir “ısı adası” yaratılmamış oldu.

• Yine karbon salımını azaltmak amacı ile düşük emisyonlu araç kullanımını teşvik için bu araçlara ayrılmış toplam 22 adet park yeri tasarlandı.

• Binaların inşasında kullanılan malzemelerin %20’den fazlası, içinde geri dönüştürülmüş hammadde bulunduran malzemelerden seçildi ve bu durum belgelendi.

• Binaların inşasında kullanılan malzemelerin %36’sı yerel malzemelerden seçildi ve bu durum belgelendi.

• Ozon tabakasına zararlı soğutucu gaz kullanılmadı.

• Bina inşasında kullanılan tüm boya ve yapışkanlardaki VOC Uçucu Organik Bileşik değerleri, insan sağlığına zarar verecek seviyelerin altındaki değerleri içeren malzemelerden seçildi.

• Bütün tasarım aşamalarında ve inşaatlar sırasında insan sağlığı için gerekli uygulamalara ağırlık verildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)