Havalimanlarında Yaşanan Gecikmeler Hem Ekonomik Hem De Ekolojik Kayıplara Yol Açıyor

Uluslararası onlarca havalimanlarının yanı sıra Türkiye’de Atatürk Havalimanı’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na; Konya Havalimanı’ndan Antalya Havalimanı’na pek çok projeye imza atan ACO, doğru projelendirmenin ülkeler için sadece ekonomik açıdan değil, ekolojiyi koruma açısından da önemli olduğunun altını çiziyor.

Avrupa Birliği için yapılan bir araştırmada havalimanlarındaki bir dakikalık gecikmenin bedelinin yaklaşık 80 Avro olduğunu hatırlatan ACO Türkiye Genel Müdürü Kerem Altınöz, ayrıca sadece yerde yaşanan gecikmeler nedeniyle ise 25.500 ton fazla yakıt ve 1.100 ton zararlı gazın çevreye salındığının düşünüldüğünü belirtti.

Atatürk Havalimanı’nın, NewYork’un en büyük havalimanı JFK’yi de geride bırakarak günlük trafik açısından 14. sıraya yükseldiğine ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise günlük ortalama 700 uçuş gerçekleştiğine değinen Altınöz, kapasitelerin artması durumunda ülkemiz açısından ekonomik anlamda gecikmelerin daha yüksek boyutlara taşınabileceğini belirtti. Bu nedenle havalimanlarında su yönetiminin önemine dikkat çeken Kerem Altınöz “Sadece pistlerde biriken suyun etkin toplanamamasından yaşanan gecikmelerden söz etmiyoruz. İklim değişiklikleri nedeni ile dünyanın pek yerinde su baskınları yaşanıyor. Bu daha ağır ekonomik, insani ve ekolojik kayıplara neden oluyor” dedi.

Havalimanlarında su yönetimi açısından petrol ayırıcıları önemine de değinen Kerem Altınöz, uçak bakım, temizlik, defrost, yakıt yükleme alanlarından gelen suyun etkin petrol ayırıcılardan geçirilerek kanalizasyona verilmesinin milyonlarca litre suyun kurtarılması anlamına geldiğini sözlerine ekledi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)