Gelecek Yeşil Binalarda Yükselecek

Bugünlerde adı 'Sürdürülebilirlik' kavramı ile birlikte anılan, çevreye ve toplumsal değerlere saygılı çalışmalarıyla dikkat çeken Soyak'ın Ceo'su Dr. Emre Çamlıbel, kurumun sürdürülebilirlik anlayışı, bu anlayışın projelerine nasıl yansıdığını ve ödüllü projeleri Soyak Soho hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Soyak için ‘Sürdürülebilrilik’ neden bu kadar önemli. Bu önem, kurum içindeki uygulamalara ve hayata geçirdiğiniz projelere nasıl yansıyor?


Soyak belirlediği kurumsal stratejisi doğrultusunda, faaliyette bulunduğu tüm sektörlerde lider olmayı, çevreye ve toplum değerlerine saygılı çalışmalarla sürdürülebilir gelişmeye ve daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmayı hedeflemektedir. İşte bu nedenlerden dolayı sürdürülebilirlik Soyak için çok önemlidir.

Toplumda değişen yaşam anlayışını iyi analiz etmek ve ihtiyaçları tespit ederek, iş süreçlerine ve organizasyon yapısına entegre etmek çok kritik öneme sahip. Artık firmalar gelecekte var olabilmek için, rekabeti inovasyon ve farklılaşma stratejilerinde arıyor. Bu yüzden yapılan tüm çalışmaların tabanında finansal sürdürülebilirlik de çok önemli. Soyak Holding de, birlikte çalıştığı kişi ve kurumları da bu konuda bilinçlendirmeyi, gelecek nesillere borcu olarak görüyor.

Soyak uzun yıllardır sürdürülebilir yaşamı desteklemek ve geleceğe değer katmak üzerine düşünüyor, projeler üretiyor, iş yapış şekillerine uyarlıyor, kurum içi çalışmalarında da öncelikleri arasında sayıyor. Özellikle üretilen enerjinin % 40’ının binalar tarafından harcandığı düşünülürse gayrimenkul geliştirici firmalar açısından enerji verimliliği daha da bir önem kazanıyor. Bu sebeple hayata geçirdiği projelerde en son teknolojileri takip ederek enerji verimli uygulamalara yöneliyor, çevreye uyumlu ve sürdürülebilir yaşam alanları inşa ediyor. Bu uygulamaların yanı sıra gayrimenkul projelerinin birçoğunda artık gereksiz alanlara ve büyüklüklere de yer vermiyor. Böylelikle kullanılmayan alanların ısıtmasına, aydınlatmasına harcanan enerjiden tasarruf ederken müşterilerinin de daha az aidat ödeyerek ayrıca tasarruf etmelerini sağlıyor.

Biz Soyak olarak, kurum içerisinde Sera Gazı Emisyonu’nu takip etmek üzere ISO 14064 Belgesi’ni aldık ve Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’ni kurarak SA 8000 Belgesi’ne değer görüldük. Gerçekleştirdiğimiz projelerin yanı sıra yayınladığımız kitaplar, katıldığımız konferanslar ve çeşitli sponsorluk çalışmalarıyla da ilklere öncülük etmeyi sürdürüyoruz.

Türkiye’de çok az sayıda kuruluşun sahip olabildiği SA 8000 Belgesi’ni ilk kez bir holding olarak alarak çalışanlarının temel haklarını garanti altına almanın önemini bir kez daha gündeme taşıdık. Ayrıca kurumsal sorumluluk anlayışı çerçevesinde farklı işbirlikleri kurarak, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını da sürdürüyoruz.

Özellikle konut projeleri hayata geçiriyorsunuz, konut sahibi olmak isteyen kişiler ise Türkiye şartlarında bu alımı genellikle kredi ile gerçekleştirebiliyor. Yeşil Konutlar için teşvik amaçlı bir kredi modeli var mı?

Bu konuda Soyak 2012 yılında bir ilke daha imza attı: Yapı Kredi Bankası işbirliğiyle Türkiye’nin en düşük faizli ‘Avantajlı Yeşil Konut Kredisi’ uygulamasını başlattı. Yapı Kredi Bankası’nın, kredi faiz oranlarından 3 puan düşürerek Türkiye’nin en düşük faizli “Avantajlı Yeşil Konut Kredisi” ile ev sahibi olmak isteyenler, ancak yeşil bina konsepti ile tasarlanan projelerden ev alabilecekler. Uluslararası çevre sertifikalarına aday olan projeler için doğrudan ‘Yeşil Konut Kredisi’ kullanılabilecek.

Binalarda yapılacak enerji verimliliği uygulamalarının önemini bilmekteyiz. Bu konudaki değelendirmenizi alabilir miyiz?

Soyak, Yeşil Bina konusunda öncü konumdaki şirketlerden biri. Soyak Holding binası Türkiye’de var olan binalar kategorisinde LEED sertifikası alan ilk bina oldu.

Binaların tüm yaşam döngüsü boyunca yani tasarım, malzemelerin üretilmesi, binanın inşaatı, işletme ve yıkım süreçlerinde çevreye verdikleri etkiler oldukça fazladır. Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve kamuoyundaki bilinçlenmeyle birlikte, her ne kadar yeni yapılan projelerin birçoğunun enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaklaşım doğrultusunda yapılıyor olduğunu düşünsek de, mevcut binaların bu sisteme entegrasyonunun sağlanması, enerji verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yaptığımız çalışmalar yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliği iyileştirmesinin daha uygun olduğunu göstermektedir. Örneğin binalarda yapılacak enerji verimliliği uygulamaları ile elde edilecek enerji tasarrufu, yeni yapılacak enerji tesisi yatırımından bazı durumlarda 6-7 kat daha etkili olacaktır. Yine aynı şekilde eski binaların yıkılıp enerji etkin yenilerinin inşa edilmesi yerine, mevcut binaların iyileştirilmesinin de, yaşam döngüsü analizine girmeden dahi, çok daha mantıklı ve hesaplı olacağını ortaya koymaktadır. Karbondioksit gazının dünyadaki salımının yüzde 50’sinin binalara ait olduğunu, enerjinin yüzde 40’ının da binalarda kullanıldığını düşünecek olursak; mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalarla dahi enerji harcamasında yüzde 25’lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamıyla da, Türkiye enerji masrafında yılda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir.

Bu yüzden özellikle enerji verimliliği uygulamalarının, gerek çevresel gerek toplumsal gerekse ekonomik açıdan sürdürülebilir bir gelecek için çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayıştan yola çıkarak, mevcut binalarda yapılacak iyileştirmelerle enerji verimliliğine gidilmesine yönelik mevcut holding binamıza LEED sertifikası almak için çalışmalar yürüttük ve enerji tasarrufu yapan uygulamaların kurulmasına yönelik sertifikasyon çalışmalarına katıldık. Bu sürecin sonunda Holding binamız, uluslar arası bir sertifikasyon sistemi olan LEED (Leadership in Energy and Environmental Design- Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikasını almaya hak kazandı. Birçok kritere göre yapılan inceleme sonucu yeşil bina standartlarına uygunluğu tespit edilen binamız, Türkiye’de “var olan binalar kategorisinde” LEED Gümüş sertifikası alan ilk bina olma unvanını da böylece elde etti.

SOYAK SOHO Projeniz 2013’ün ilk ayında ‘Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları’ Yarışmasında Yeşil bina kategorisinde birincilik ödülü aldı. Bu projenizin detaylarından bahsedebilir misiniz?

Soyak’ın inşası devam eden projeleri arasında yer alan Soyak Soho, LEED Gold adayı oldu. Çevre dostu yeşil bina olarak nitelenen Soyak Soho, 2013’ün ilk ayında da ‘Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları’ Yarışması’nda Yeşil bina kategorisinde “birinciliğe” layık görüldü. Soyak Soho’nun yanı sıra İzmir’de inşası süren Soyak Mavişehir Optimus, Soyak Siesta ve İstanbul’daki Büyükdere caddesi üzerindeki ofis inşaatı devam eden Kristal Kule de Soyak’ın LEED sertifikasına aday olan binaları arasında yer alıyor.

Soyak Soho projesinde doğal yaşamı desteklemek için İstanbul’un yerel iklimine uyumlu bitkiler seçilecek. Geri dönüştürülmüş içeriğe sahip yerel inşaat malzemesi kullanılacak ve inşaatta ortaya çıkan atıkların hemen hepsi geri dönüşüme gönderilip, toz ve kirin çevreye ve yeraltı sularına yayılması engellenecek.

“Geleceğe bir damla sakla” projesinin mimarı Soyak, bu projesinde yağmur suyunu ziyan etmemek için yağmur suyu toplama kanalları oluşturarak bahçe sulama işleminde kullanılacak.

Soyak Soho’da her türlü sistemin enerji tüketimi takip edilerek tasarruf önlemlerinin devamlılığı sağlanabilecek. Her odaya konan termostatik vana ile evin ısı kontrolünü ev sakinleri istediği gibi ayarlayabilecek. Bu şekilde ısı enerjisinden tasarruf sağlanmış olacak. Pencerelerden içeriye bol gün ışığı girebilsin ve lambalar daha geç yakılsın diye pencere alanları ve yükseklikleri geniş, oda derinlikleri optimumda tutulacak, site ve ev içi elektrik armatürleri en az enerji tüketen modellerden seçilecek. Isı yalıtımı uluslar arası standartlarda yapılacak. Tüm bu uygulamalarla Soyak Soho, daha az kaynak tüketerek daha verimli, daha yaşanabilir çevre dostu bir proje olacak.

Sadece su ve enerji tasarrufu değil, aynı zamanda bina sakinlerinin sağlığına ve konforuna da önem veren bir proje olarak Soyak Soho’da konut sakinleri rahat rahat nefes alsın, daha az kimyasal etkiye maruz kalsın diye, proje yapılırken çevre dostu boya ve inşaat malzemeleri kullanılacak, solvent içerikli ürünler kullanılmayacak. Market, AVM, otobüs, metro, metrobüs gibi imkanlara yakın bir proje olan Soyak Soho’nun sakinleri otomobil kullanmadan da ihtiyaçlarını giderebilecekler.

Soyak Soho’da elektrikli araçlar da düşünülmüş. Elektrikli araçları şarj edebilmek için şarj üniteleri yerleştirilecek. Düşük emisyonlu araçlar için özel ve öncelikli park yerleri yapılacak. Soyak Soho Ofis’ te bina klima yoğuşma suyu toplanıp ofis wc’lerinde kullanılacak ve susuz pisuarlar yerleştirilecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)