​Göteborg Bathing Culture

Pavilion gibi görünen kamusal bir sauna

Gothenburg’un endüstriyel limanı hızla endüstriyel karakterini kaybediyor ve bölgenin yeni ve merkezi bir hal almaya başlıyor. Burada bölge halkının da katkısıyla rüstik bir görünüme sahip yeni bir trend yaşam alanı oluşmakta. Şimdiki haline geçişi, eski kullanımından kalan izler ve kullanım amacı tanımsız devasa alanlarıyla bu bölge kültürel faaliyetlere çok uygun bir durumda. Bu da eğitim ve kültür seviyesi yüksek bir kitleyi bölgeye taşıyor.

Zamanla kirlenmiş toprak ve su haricinde, büyüleyici derecede fonksiyonel bir takım objeler ve binalar, asfalt, beton ve su arasında yaşamını sürdürmeyi başarmış bir takım bitkiler ve ağaçlar endüstriyel liman alanından geriye miras kalanlar arasında. Bütün bölgeyi kapsayacak bir çalışma ile su, toprak ve tüm mahalle yeni bir kullanım ve deneyim kazanıyor.

Dinamik alt-yapı planlama üzerine uzmanlaşmış Raumlabor ekibi, bu projeyi yaratırken soyut bir tavır takınmayı tercih etmiş. Bu da aslında bölgenin karakteriyle birebir örtüşmesini sağlıyor.

Yeni eklenecek binalar ve alanlar ile yaratılacak olan yenilenebilir kentleşme, liman parkı ve var olan strüktürleri de kullanarak bölgenin geçmişinden duygusal ve fiziksel izler taşıyor.

Böylesine ilginç bir gelişime sahip bir alanda oluşturulan kamusal alanlar da oldukça yaratıcı bir şekilde tasarlanıyor. Parklar ve bahçeler dışında, alüminyum ve diğer hurdalardan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden bu sauna projesi doğuyor. Su kirliliği şimdilik izin vermediğinden yüzme aktiviteleri yerine, buhar banyosu ve duşlar tercih edilmekte. Mahalle halkı burada günün yorgunluğunu atarken, kültürel, politik, spor ve hatta işle ilgili sohbetlere dalıyor. Kamusal saunayı bir pavilion ya da bir forum gibi görüyorlar ve burada hayatı tartışıyorlar.

Dinamik alt-yapı planlama üzerine uzmanlaşmış Raumlabor ekibi, bu projeyi yaratırken soyut bir tavır takınmayı tercih etmiş. Kamusal bir alanda gelişim yakalamak ve yerel halkı bölgeye adapte etmek amacıyla yola çıkılan bir yapı için yeni bir buluş, pratik kullanım ve yerel materyaller kullanmayı da akıllıca buluyorlar. Bu tasarım ve malzeme kullanımı tamamiyle deneysel ve araştırma bazlı bir sonuç veriyor. Bu da aslında bölgenin karakteriyle birebir ötüşmesini sağlıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)