​Geleceğin Kentlerine Yolculuk Vakti

Ece Ceylan Baba

Bu çalışma, fütürüstik – geleceğe dönük kentsel mekanlara dair bazı kesitler sunmayı, bu hayallere dair bir kolaj posterler dizisi ile küresel güçlerin birlikteliğinde kentsel dönüşüm, kentsel bellek, gelecekteki kentsel yaşamlara dair bizleri düşündürmeyi hedeflemektedir.

Global dengelerin tüm dünyayı etkisi altına alması ile başlayan ve “Küreselleşme” kavramının hayatlarımızın her alanında kendisini hissettirmeye başlaması 1980’li yılların başına denk gelmektedir. Küreselleşme, en çok kentleri ve kentsel yaşamları değiştirmiş hatta bazen başkalaştırmıştır.

2000’li yıllardan itibaren, kentsel dönüşüm ve temel yaşam alışkanlıklarımızdaki farklı yönelimler daha da ileriyi hayal etme dürtüsünü tetiklemiştir. Ütopya ya da

Disyopya olarak tanımlanabilecek öngörüler üretilmeye başlanmış, hatta bazıları hayata geçirilmek üzere planlanmaya başlanmıştır.

“Kentsel yapılar aynılaşmış, tekdüzeleşmiş, kent kendi ruhunu çekip çıkarmış… Kentliler belki birer makine, kurgulanmış birer yaşam neferleri…”

“İleri teknolojik donatılara sahip kentler, yepyeni bir yapı modeli ile tamamen dolmuş, kentliler ise hava araçları ile ulaşım sağlıyorlar. Kentsel bellek nerede? Ya da bazı kalıntılar hala var mı? Onu bilemiyoruz…”

Bu çalışma, fütürüstik – geleceğe dönük- kentsel mekanlara dair bazı kesitler sunmayı, bu hayallere dair bir kolaj posterler dizisi ile küresel güçlerin birlikteliğinde kentsel dönüşüm, kentsel bellek, gelecekteki kentsel yaşamlara dair bizleri düşündürmeyi hedeflemektedir.

“Küresel ile yerel arasında kalmış bir kentsel silüet örneklemesi… Bağlam kavramından uzaklaşılmış, tarihi ve kültürel bağları özümseyemeyen bir ara-kesit…”

“Dijitalize olmuş yüksek yapılar, farklı kotlardaki yollar ile birbirleri ile bağlantılı ancak zemindeki yoğun kentli ile bağlantısı olmayan bir fütüristik kent görseli…. Üzerine düşünmek gerekli, belki de bu yaşam ile günümüz arasında çok da fazla zaman kalmadı…”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)