Özdilek Park AVM Leed Sertifikasyon Çalışmaları

Özdilek AVM için LEED sertifikası çalışmaları, Nisan 2011’de projenin Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’ne (USGBC) kaydı yapılması ile başlamıştır. İlk günden itibaren proje, Gold seviyesinde LEED sertifikası hedeflemiş olup tam 5 sene sonra, Nisan 2016’da bu hedefine ulaşmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmaları Türkiye’nin tecrübeli yeşil bina danışmanlık firması olan Altensis 15 maddede EKOYAPI okurları için özetledi: 

15 Maddede Özdilek AVM Projesinde Uygulanan Sürdürülebilirlik 
Stratejileri;

1 – Şebeke suyu kullanımının azaltılması amacıyla, peyzaj sulaması ve klozet rezervuar suyu olarak toplanan yağmur suyundan yararlanılmıştır.
2 – Peyzaj tasarımında bitki seçimi yapılırken, yerel iklimle uyumlu, az su tüketen türlerin seçilmesine özen gösterilmiştir.
3 – Gri su toplanması ve yüksek verimli su armatürlerinin tasarıma entegre edilmesiyle, su tüketimi % 37 azaltılmıştır.
4 – Ulaşımdan kaynaklanan çevresel zararların azaltılması amacıyla, düşük emisyonlu araç, elektrikli araç ve bisiklet gibi alternatif ulaşım sistemleri için gerekli altyapılar oluşturulmuştur.
5 – Projede hem bina kabuğunun optimizasyonu ile pasif olarak, hem de kullanılan mekanik – elektrik ekipmanların ASHRAE 90.1 Standardı kapsamında verimli seçilmesi ile aktif olarak, enerji performansının optimizasyonu sağlanmıştır.
6 – Gelişmiş devreye alma prosedürü ASHRAE ve IESNA standartlarına göre uygulanmış ve binanın mekanik/elektrik sistemlerinin işletim sürecinde sorunsuz bir biçimde çalıştırılması için fonksiyon testleri yapılmış, bina işletmesine eğitimler verilmiştir.
7 – Mekanik ekipmanların soğutucu gazları, ozona zararı olmayacak şekilde seçilmiştir.
8 – Gelişmiş atık yönetimi planı ile tüm atıklar ayrıştırılmıştır ve depolama sahasına gönderilecek atıklar % 82’ye oranında geri dönüştürülmüştür.
9 – Projede kullanılan malzemelerin bütçesel olarak yaklaşık % 45’i geri dönüştürülmüş ve % 85’inin üretim yeri ve hammadde tedarik noktaları projeye yakın bölgelerdir..
10 – ASHRAE 62.1 Standardı’nda belirtilen değerlerin % 30 üzerinde taze hava sağlanarak, iç mekan hava kalitesi artırılmıştır.
11 – Projede kullanılan boya, astar, yapıştırıcı gibi içeriğindeki VOC (uçucu organic bileşik) oranı açısından insan sağlığına zararlı olabilecek malzemelerin seçiminde, düşük emisyonlu malzemeler tercih edilmiştir.
12 – İnşaat faaliyetlerinin sebep olduğu hava kirliliği kontrol edilmiş ve kullanıcılarının, şantiye kaynaklı oluşabilecek düşük hava kalitesinden negatif etkilenmesi önlenmiştir.
13 – Verimli aydınlatma armatürleri seçilerek, aydınlatma güç yoğunluğu % 30 oranında azaltılmıştır.
14 – Bina kullanıcılarının termal konfor koşullarından maksimum memnuniyet sağlaması için, ASHRAE 55 Standardı baz alınmıştır.

Ve son olarak …

15 – Yazının başında da bahsetmiş olduğumuz üzere, günümüzde önemi oldukça artan çevre dostu bina tasarımı ve çevreye verilen zararların azaltılması ile ilgili toplum bilincini artırmaya yönelik ‘Green Education’ kredisi kapsamında, Özdilek tarafından hem bina içinde hem de web sitesinde bilgilendirme yapılmıştır. (Web sitesi:http://goo.gl/klBCDH) 

Türkiye ve yurtdışında 100’den fazla proje tecrübesi ile Türkiye’nin tecrübeli yeşil bina danışmanlık firması olan Altensis, Özdilek Levent karma projesinin ilk gününden sonuna kadar tüm LEED sertifikasyon sürecini yönetmiş, vermiş olduğu danışmanlık ve yaptığı mühendislik analizleriyle projenin üst düzeyde verimlilik hedeflerini gerçekleştirmesinde yardımcı olmuştur.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)