İki Tepe Arasında Kıvrılan Bir Nehri Anımsatıyor

Levent Özdilekpark Alışveriş Merkezi

Özdilek grubunun İstanbul’daki ilk yatırımı olan Özdilek Center, İstanbul’un önemli ve hareketli bölgelerinden biri olan Levent Büyükdere Caddesi üzerinde, Kanyon ve Metrocity’nin tam ortasında konumlanmakta. Hazırlıklarına 2005 yılında başlananan ve 2014 yılının Eylül ayında ziyaretçilerine açılan projenin; konsept tasarımı B&H Architects tarafından yapılırken, uygulama projesini Piramit Mimarlık hayata geçirdi. Altensis ise projenin başından itibaren LEED sertifikasyon sürecini yöneterek, vermiş olduğu danışmanlık ve yaptığı mühendislik analizleriyle projenin üst düzeyde verimlilik hedeflerini gerçekleştirmesinde yardımcı oldu.

Yatırım maliyeti arsa değeriyle birlikte 750 milyon doları bulan Özdilek Center ile aynı çatı altında ÖzdilekPark AVM’in yanı sıra, River Plaza ve 5 yıldızlı, 389 odalı, birçok konferans-toplantı salonu bulunduran uluslararası oteller zinciri Wyndham Grand Otel de yer almakta. 

B&H Architects’in çağdaş bir karma kullanım kompleksi olarak tanımladığı Özdilek Center projesinin tasarım kararlarını belirleyen en önemli kriter, konumu itibariyle dar bir kentsel alanı katmanlı olarak dönüştürmekti. Doğu ve batı kenarları arasında belirgin kot farklılığı olan arazi geometrisinin, iki tepe arasındaki bir dağ nehrini esinlendirmesi ana tasarım konseptini belirledi.

Özdilek Avm Center projesinin tasarım kararlarını belirleyen en önemli kriter, konumu itibariyle dar bir kentsel alanı katmanlı olarak dönüştürmekti. Doğu ve batı kenarları arasında belirgin kot farklılığı olan arazi geometrisinin, İki tepe arasındaki bir dağ nehrini esinlendirmesi ana tasarım konseptini belirlemiş.

Arazinin karşılıklı iki ucunda yer alan 32 katlı otel / ofis kulesi ve 33 katlı rezidans kulesinin, halka açık plazalarla birbirine bağlanması planlanmış. Plazalar ile alışveriş alanları arasında, bir nehir gibi kıvrılan, cam kaplı yaya yürüyüş yolları oluşturulmuş. Böylece kot farklılıkları yürüyüş yollarıyla giderilmeye çalışılmış.

Tamamı gün ışığı alan 5 kattan oluşan Özdilek AVM yüksek tavanlı geniş koridorlara sahip, bu koridorlar ziyaretçilere ferah bir gezinti ortamı yaratıyor. Ayrıca Özdilekpark İstanbul 3.200 m² yeşil terasıyla dikkat çekiyor. Kolay ulaşım olanaklarına sahip, toplu taşımanın merkezinde bulunmasının yanı sıra, her iki boğaz köprüsü ve çevre yoluna kolay bağlantısı bulunan Özdilekpark, ayrıca metro güzergahı üzerinde yer alıyor.

Özdilek AVM tüm birimleri ile Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Desing) sertifikası adayı. Özdilek Center, LEED kriterlerine uygun, bu standartları sağlayan bir yapı olarak tasarlamış ve Nisan 2016’da sertifikayı almaya hak kazanmış. Projede, gün ışığından maksimum faydalanma, yüksek yalıtım değerlerinin sağlanması, arazinin sürdürülebilirliği, geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı, iç mekan yaşam kalitesini artırmaya yönelik malzeme kullanımı, su ve enerji tüketiminde optimizasyon sağlayan verimli mühendislik sistemlerinin kullanımı kriterleri uygulanmış.

AVM’ler için sıkıntı olan otopark sorununu da çözmüş olan Özdilek Park, otopark alanında birçok hizmet vermekte. Bunlar; 4 katta toplam 1500 araç kapasiteli otopark alanı, 1 katta 300 araçlık vale parking alanı ve hizmeti, motosiklet-bisiklet parkı ve kullanıcıları için duş alanları, tüm otopark katlarında yeşil araç şarj üniteleri ve park alanları ve plaka tanımalı, araç yönlendirme özellikli park sistemidir. Ayrıca tüm otopark katlarında engelli park alanlar mevcuttur.

Tüm kullanıcıların rahatlığı, konforu ve keyifli zaman geçirmesi düşünülerek tasarlanan ÖzdilekPark İstanbul AVM’de; 13 adet yük ve servis asansörü, ziyaretçilerin rahat ve kolay dolaşımını sağlamak üzere 6 ziyaretçi asansörü ve 40 adet yürüyen merdiven bulunuyor.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)