​Bakü Heydar Aliyev Uluslararası Havaalanı​ Zamana Ayak Uyduran Ve Geleceği Düşünen Çağdaş Bir Yapı

İç mimari projesi Autoban Mimarlık tarafından tasarlanan ve Azerbaycan’ın çağdaş yüzü Heydar Aliyev Uluslararası Havalimanı yeni terminal bina, zamana ayak uyduran ve geleceği düşünen çağdaş bir yapı olarak tasarlandı.

İç mimari projesi Autoban Mimarlık tarafından tasarlanan ve Azerbaycan’ın çağdaş yüzü Heydar Aliyev Uluslararası Havalimanı yeni terminali Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, şehrin 30 km kuzeydoğusunda yer alıyor.  Heydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, ülkenin yanı sıra Kafkasya Bölgesi’nin de en işlek havalimanı olarak faaliyet gösteriyor. Mevcut havalimanının kapasitesini artırmak amacıyla inşa edilen, toplam 65 bin metrekare kapalı alana sahip yeni terminal binası, zamana ayak uyduran ve geleceği düşünen çağdaş bir yapı olarak tasarlandı.

Yolcular tarafından kullanılan tüm bölümlerini Autoban Mimarlığın  projelendiriliği terminalde, alışılagelmiş havalimanı tipolojisinden uzaklaşılarak, yolculara yeni deneyimler sunan bir tasarım yaklaşımı sergilendi. Havalimanlarının yapısal standartları, ölçekleri ve kullandıkları teknoloji itibariyle insanlar üzerinde yarattığı yorgunluk ve stres veren soğuk etki göz önünde bulundurularak; endüstriyel bir yapı içinde, gerek iç mekanın fiziksel özellikleri, gerekse yarattığı duygusal algı bakımından bunun tam tersi bir etki yaratmak amaçlandı.

Mekan İçinde Mekanlar: Cocoon’lar...

Terminal içinde farklı yükseklik algıları yaratarak tekdüzeliği kırmak ve havalimanının geniş iç hacmini insan ölçeğine yakınlaştırmak amacıyla, 
sosyal alanlara Autoban tarafından özel olarak tasarlanan ahşap ‘cocoon’ birimleri yerleştirildi. Havalimanı nosyonunun yapı taşlarından olan ‘mobil’ kavramı ile uyumlu bir tavır sergileyen cocoon’lar, aynı zamanda Autoban’ın tasarım yaklaşımını da kuvvetli bir şekilde ifade ediyor.
“Alışılagelmişin dışında bir deneyim öneren bu düzenleme, tek bir boyut ve kriterle ölçülemeyecek şekilde, üretimden deneyime uzanan bir yelpazedeki somut ve soyut yenilikleri içermektedir. İçlerinde farklı fonksiyonları barındıran ve aynı zamanda çevre düzenlemeleriyle havalimanının sosyal alanlarını oluşturan cocoon’lar, ‘iç-dış ilişkisi’ ve ‘mekan içinde mekan’ fikirlerinin fiziksel yansımasıdır.” 

Organik forma sahip cocoon’ların kabuk yapılarında ahşap malzeme ile birlikte organizma strüktüründen yola çıkıldı. Malzeme seçimi itibariyle havalimanının teknik gereklilikleri içerisinde ‘şaşırtıcı’ ve ‘beklenmedik’ hisler uyandıran cocoon’lar için, aynı zamanda insan algısında duygusal bir yakınlık yaratmaları amacıyla özel bir doku tercih edildi. Deneysel ve ilerici bir tasarım yaklaşımının sonucu olarak insanda keşfetme duygusunu tetikleyen cocoon’ların, temel tasarım metodları ve geleneksel malzemelerle uygulanabilir kılınması, içerik, teknik, kapsam ve ölçek olarak projesinin en inovatif taraflarından biri oldu.

İç Mimari Tasarım: Autoban Mimarlık
Proje yeri: Bakü, Azerbaycan
Tedarikçi: Belenco
Malzeme: KUVARS 
Renkler: Sahara Beige, Chestnut Cream, Juliet White, Orbit Black
Uygulama Alanları: Duvar, Zemin Kaplamaları ve Bankolar
Toplam döşenen zemin: 55.000m2

Termimalin iç mekan tasarımında Azerbaycan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan misafirperverlik ve ülkenin son yıllarda geçirdiği sosyo-ekonomik değişimlerden yola çıkan Autoban, yolculara kendilerini evlerinde ve ait hissedecekleri, sıcak, rahat ve çağdaş bir ortam yaratıyor. Alışkanlıkları bozan tasarım yaklaşımı ile iç mekanlarda kullanılan formun malzeme ve üretim teknolojilerinde de belirleyici rol oynadığı projede, havalimanlarında kullanımına sık rastlanmayan ahşap ve kuvars gibi doğal malzemeler ağırlıklı olarak kullanıldı. Geleneksel malzemeler  ise yenilikçi üretim teknolojileri kullanılarak çağdaş formlarda uygulandı.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)