​Gotthard Base Tüneli / İsviçre​ İlk Planları 68 Yıl Önceye Dayanan Yüzyılın İnşaatı “Gotthard Tüneli” Açıldı...

Dünya çapında büyük önem taşıyan ve bir dönüm noktası olan Gotthard Tüneli (GBT) 1 Haziran sabahı açıldı. Dünyanın en uzun demiryolu tüneli olan Gotthard Tüneli’nin (GBT) açılışı için halk ve hükümet temsilcileri bir araya geldi. 

Devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen açılış törenine; ordu, polis, federal hükümet, İsviçre Federal Demiryolları, AlpTransit Gotthard (ATG) ve özel şirketlerden oluşan 2.000 ‘den fazla kişi katıldı.Buna ek olarak, ABD, Kanada, Çin, Japonya, Kuveyt ve Şili’nin yanı sıra İsviçre’ye komşu ülkeler olmak üzere yaklaşık 20 ülkeden 300 medya profesyoneli açılışa katılarak canlı yayın yaptı.

İşveren: ARGE Transtec Gotthard 
İşletmeci: Schweizerische Bundesbahnen (SBB) - [Swiss Federal Railways]
İnşaat Firması: AlpTransit Gotthard AG
Uzunluk: 114 km –57’şer km, 2 tünel
İnşaat süresi: 2009 – 2016

İSVİÇRE’Yİ AVRUPA’YA BAĞLAYAN DÜNYANIN EN UZUN DEMİRYOLU TÜNELİ

Alpler altındaki düz güzergah yapısı ile İsviçre ulaştırma tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Gotthard Tüneli’nin geçmişi bundan tam 68 yıl önceye, mühendis ve ulaşım plancısı olan Carl Eduard Gruner’e dayanıyor. 1947 yılında Gruner tarafından Amsteg ve Bodio arasında tasarlanan ilk bağlantı tüneli taslağından, 2010 yılında Sedrun ve Faido arasında son iyileştirme taslağına kadar olan zaman dilimde planların defalarca yeniden çizilmesi gerekmişti: 1970’lerdeki ekonomik durgunluk ve proje için farklı planlamaların savunucuları arasında anlaşmazlık yüzünden tünel projesini yıllarca engelledi. 

Demiryolu mühendisliği için inşaat süresi 2009 – 2016 yılları arasında planlanan ve Alpler boyunca uzanan Yeni Demiryolu Bağlantısı (NRLA) hızlı ve etkin bir bağlantı olarak inşa edildi. Gotthard Tüneli, sadece bugüne kadar inşa edilen dünyanın en uzun değil, aynı zamanda dünyanın en derin demiryolu tüneli... Kalbinde, Gotthard ve Ceneri altında iki temel tünel olan yeni demiryolu bağlantısının minimal geçişleri ve geniş kıvrımları Alplerle kesişiyor. Deniz seviyesinden sadece 550 metre yükseklikte ve en yüksek noktası Bern kenti seviyesindedir. 

Düz yol, verimli demiryolu yük taşımacılığı sağlamasının yanı sıra ulusal ve uluslararası yolcu trafiğinde de yolculuk sürelerini önemli ölçüde kısalttı. Yeni Gotthard rotası bir yüksek hızlı demiryolu bağlantısıdır ve yolcu trenleri yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki mesafeyi neredeyse 20 dakika gibi bir sürede maksimum saatte 250 kilometre hızla geçebilmektedir. 
Toplu taşıma ağını güçlendirmek ve karayolundan demiryoluna mümkün olduğunca çok yük trafiğini aktarmak için, altyapının modernize edilmesi ve genişletilmesi gerekmekteydi. Ayrıca, demiryollarının yük trafiğindeki rekabeti dolayısıyla önemli ölçüde güçlendirilmesi de gerekmekteydi. Karayolundan demiryoluna trafik transfer edilmesinden yana bir yaklaşımla Alp Dağlarının çevresinin korunmasına yönelik mevzuatın uygulanması sağlandı. Böylece, yeni Gotthard Demiryolu bağlantısının yapısı ile İsviçre, Avrupa’nın en büyük çevre koruma projelerinden birini de hayata geçirmiş oldu.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)