Beton Sektörü Geleceğe Umutla Bakıyor

Türkiye Hazır Beton Birliği, Türkiye’de ilk kez düzenlediği anketle faaliyet, güven ve beklenti endeksi hazırladı. Faaliyet ve güven endeksinde küçük düşüşler yaşanmasına rağmen beklenti endeksinin yüksek sonuçları, hazır beton sektörünün geleceğe umutla baktığını kanıtladı. 

Ülkemizdeki hazır beton sektörü, 800’den fazla girişimin faaliyet gösterdiği, 12 milyar Türk Lirasını bulan cirosu, 38 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 107 milyon metreküpü bulan üretimiyle ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün en temel koludur. Son 7 yıldır üretimiyle Avrupa’daki ülkeler arasında liderliğini sürdüren Türkiye, dünyada ise üçüncü en büyük hazır beton üreticisi konumundadır.

Türkiye Hazır Beton Birliği, ilk kez açıklanan hazır beton endeksiyle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Türkiye genelinde her ay 75 hazır beton üreticisi firma ile gerçekleştirilen anket çalışmasında 3 farklı endeks türetildi:

Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının, geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi.

Türk ekonomisine güven tam

Türkiye’nin hareketli gündemi beton sektörünü olumsuz etkilemeye yetmedi. Faaliyet Endeksindeki 1.4 puanlık düşüş, hazır beton üretim ve satışlarında yavaşlama yaşandığını gözler önüne serdi. Güven Endeksinde de 0.6 puanlık oldukça sınırlı gerileme, olumsuz anlamda ufak bir hareketlenme yaşandığına dikkat çekiyor. Tüm bunlara rağmen Beklenti Endeksinin 0.5 puan artışla 100’ün üzerine çıkması, hazır beton üreticilerinin Türk ekonomisine olan güveninin tam olduğunu ve önümüzdeki üç ayda hazır beton satışlarının ve inşaat sektörünün büyüme trendine gireceğine inandığını ortaya koyuyor. 

İnşaat sektöründe gelecek aylarda ciddi bir hareketlilik bekleniyor

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile başlayan konut kredilerindeki düşüş, inşaat sektöründe yeni bir heyecan yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmakta olduğu çalışmalarla birlikte inşaat sektöründe gelecek aylarda ciddi bir hareketlilik bekleniyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)