10 Seçilmiş Proje - Havuz Projeleri

Yazın son günlerini fırsat bilip, internetten ilginç ve yenilikçi yüzme alternatifleri arayanlardansanız bu sayıdaki listemiz size ilham kaynağı olabilir. Biz de sizin gibi yüzme havuzu değildiğinde su israfı diye endişelenip bir yandan da serinleme fikrinden çok etkilenenlerdeniz. Yüzme havuzları her zaman yeşil karşıtı olmak zorunda değil. Naturel seçenekleri ve yer altı su kaynakları, gelişmiş filtreleme seçenekleri ve deniz suyu kullanımı seçenekler arasında. Sonuç olarak kafanıza takılan sorulardan uzak bir tatil yapmak kesinlikle mümkün.

La Esperanza Okulu Şifalı Havuzları Fuster + Architects

Fiziksel engelli çocuklar için özel tasarlanmış şifalı havuzlardan oluşan bir tesis

La Esperanza Okulu, 5 ile 16 yaş arası fiziksel engelli çocuklar için özel tasarlanmış şifalı havuzlardan oluşan bir tesise sahip. Tesis yerel halkın kullanımına da açık olmasına rağmen, öncelikli olarak okulun öğrencilerini ağırlamakta. Puerto Rico için türünün ilk örneği olan yapı aynı zamanda okulun ismine atıfta bulunan “verde-esperanza” yani sarımtırak yeşil renginde boyanmış ve ana havuzun dibine de bu renkte “umut” anlamına gelen “esperanza” kelimesi yazılmış. 

Alanın ön plana çıkan özelliği ve diğer projelerden farkı gökyüzünün ve ışığın mekana eklenme yöntemi. Kendine özgü bir şekilde yaratılmış bu mekanda doğal ışığın kullanımı, iyileştirilme sırasında doğa ile ziyaretçinin arasında bir bağ oluşturulmasına ve iç mekanda gerçek arındırılmış bir atmosfer yaratılmasına imkan sağlıyor.

Tesisteki havuzların her birinin tasarımı Porto Rico’ya özgü unsurlar taşımakta. Her ne kadar çok modern bir strüktüre sahip olsa da silindirik yapısı, koloni ve yerli kültürün gök tanrıya tapma ritüellerinden ve tapınaklardan esinlenilerek tasarlanmış. Özellikle çocuklar için suyun üzerinde sırt üstü yatıp termal tedavi gördükleri sırada gökyüzüne bakabilmeleri açısından bu dizayn çok yerinde bir seçim.

Carpa Olivera Colectivo Urbano

Carpa Olivera; Lizbon’un deniz- havuzlarından etkilenilerek tasarlanmış

Mazatlan’ın tarihi şehir merkezinde yer alan ve Lizbon’un deniz-havuzlarından etkilenilerek tasarlanmış Carpa Olivera, aslında 1915’de sosyal merkez olarak inşa edilmiş. Zamanının en çok konuşulan sosyalleşme alanı haline gelmeyi çok kısa sürede başaran mekan birçok ünlünün uğrak yeri haline gelmiş ve büyük bir turist kafilesini de her yıl ağırlamış. 1954 yılında ise bir fırtına da tamamen yıkılmış ve sonrasında uzun süre terk edilmiş.

Colectivo Urbano’nun oluşturduğu şehir-bölge planlama ve kent mimarlarından oluşan beş kişilik ekip, şehri geliştirmek üzerine fikirlerini çarpıştırırlarken Mazatlan Yatırım Ünitesi’ne bu havuzu yeniden hayata geçirip, çocuklu ailelerin, turistlerin ve yerel halkın kullanımına açma teklifinde bulundular. Deniz kenarında konumlandırılmış bu tuzlu havuza eklenecek spiral kaydırak ile proje çok daha ilgi çekici bir hal aldı. 

Hofsos Yüzme Havuzu Basalt Architects

Drangey Adası’nın gizemli görünümüyle farklı bir deneyim yaşama imkanı

İzlandanın kuzeyinde yer alan küçük bir balıkçı kasabası olan Hofsos, geleneksel İzlandik evleriyle 1920’lerin havasını hala taşımakta olan küçük bir yerleşim bölgesi. Hofsos Yüzme Havuzu’nun esin kaynağı da bulunduğu bu kasabanın genel havası olmuş.

Kasabaya ulaşımı sağlayan ana yolda yer alan havuz, Atlantik Okyanusu’na manzarasıyla ve ufukta Drangey adasının gizemli görünümüyle ziyaretçilere çok farklı bir deneyim yaşama imkanı sunuyor.

Poça da Dona Beija Termal Havuzları M-Arquitectos

Doğa ve insan buluşması adına inşa edilen yapıda yerel materyallerin kullanımı yenilikçi bir tavır

Proje, bölgede hali hazırda var olan doğal kaynağın korunması ve doğru kullanımını sağlamak amacı ile geliştirilmiş. Sonuç olarak Dona Beija geçtiğimiz yıl içinde, Azores’deki São Miguel adasının en popüler yerlerinden biri haline gelmiş. Bu sebeple de yetersiz kalan tesise yerel materyaller kullanılarak ahşap yürüme yolları eklenmiş. 

Bu projede olduğu gibi doğa ve insan buluşması adına inşa edilen yapılarda yerel materyallerin kullanımı oldukça yenilikçi bir tavır. Öte yandan bölgede çıkan doğal su kaynağına en iyi yanıt verecek ahşap da yine bölgede yer alan ağaçlar. Bu nedenle, eski bilet gişesi ve tesise girişin sağlandığı kompleks yıkılıp yeniden inşa edilmiş. Bu defa giriş binası lobi formatında tasarlanarak ziyaretçilerin daha konforlu bir şekilde karşılandığı bir hale getirilmiş. 

Nemo 33

Dünyanın en derin kapalı yüzme havuzu

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan tesis Nemo 33, dünyanın en derin kapalı yüzme havuzu rekorunu elinde tutuyor. Havuzun en derin noktası 34.5 metreye kadar inmekte ve havuz 2.500.000 litre klorlanmamış doğal yer altı suyu ile dolu.

Filtrelenmiş yer altı maden suyu, güneş enerjili ısıtıcılarla 30 derece sıcaklıkta tutuluyor. Bu ısıda dalgıçlar, ekipmansız daha derine dalabiliyor ve su altında daha uzun kalabiliyorlar. 10 metre derinlikte yer alan simule edilmiş yeraltı mağaraları dalgıçların dalma deneyimlerini daha ileri düzeye taşımalarına olanak sağlıyor.

Dünyanın en ilginç havuzlarından biri sayılan Nemo 33, Belçikalı bir dalma uzmanı olan John Nuttyheart tarafından dizayn edilmiş ve film prodüksiyonlarından, canlandırmalara ve bilimsel araştırmalara kadar çeşitli amaçlarla kullanılmakta. Tesis aynı zamanda eğitim dahilinde ziyaretçi kabul etmekte.

Milan Expo 2015 Çek Pavilionu Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

“Gezegeni Beslemek, Yaşam Enerjisi” mottosunu taşıyan Milan Expo 2015

“Gezegeni Beslemek, Yaşam Enerjisi” mottosunu taşıyan Milan Expo 2015, 150 ülkenin katılımıyla, güvence altına alınmış kaliteli yiyecek ve içilebilir su kaynaklarını konu almakta. Çek Cumhuriyeti ise buradaki sergi  şansını  “su” temasından yana kullanmayı tercih etti ve “En temel ihtiyacımız, su.” çerçevesinde Çek Cumhuriyeti, suyun önemini yansıtan bir pavilion projesi yaratma kararı aldı. İnşa edilen pavilion, Expo’nun ardından Çek’e taşınarak yeniden kullanılabilecekti. Milan’da ziyarete açıldığı süre boyunca da ziyaretçilerin rahatlamak ve serinlemek için uğrayabilecekleri bir şekilde tasarlandı. Pavilion, özel bir nanoteknolojiyle arıtılmış çok az miktarda su kullanıyor. 

Cenote Ik Kil Chichen Itza

Cenote, Türkçe’de karşılığı obruk olabilecek doğal bir yapı

Cenote, Türkçe karşılığı obruk olabilecek doğal bir yapı. Genellikle Meksika ve çevresinde rastlanan, kireç taşı zeminin çökmesi sonucu çıkan yer altı suyu ile oluşmuş göllere verilen bir isim. Bu doğal harikalar antik dönemlerde Maya kabilelerinin kurban etme ritüellerini gerçekleştirdikleri yerler olarak bilinmelerine rağmen, günümüzde çok daha eğlenceli bir işlev görmeye başlamış. 

Yüzme havuzu olarak ziyaret edilebilen Ik Kil Cenote, Chichen Itza’da yer alan Ik Kil Arkeolojik Parkın içinde yer alıyor. Halkın ziyaretine tamamen açık olan bölgeye tur otobüsleri ile ulaşmak mümkün. 

Subatan da denilen bu dev çukur 60 metre genişliğinde ve 40 metre derinliğinde. Yüzme platformuna inmek için kireç taşına oyulmuş merdivenleri kullanmak gerekiyor. Aşağı inildiğinde ise doğal sularda siyah yayınbalığı gruplarıyla yüzerek 26 metre yukarıdaki dev delikten gökyüzünü seyredebiliyorsunuz.

HSBC Küresel Isınma Havuzu

Kaçınılmaz sona hızlı bir yolculuk hissi uyandıran havuz...

Deniz seviyelerinin yükselmesine gönderme yaparak, küresel ısınma ile ilgili farkındalık yaratma amacı ile oluşturulan proje insanı gelecek hakkında endişelenmeye itiyor. Ogilvy & Mather reklam ajansının tasarımı olan havuzun dibinde dev New York gökdelenlerinin sel altında kalmış görünümü yer alıyor. Hollywood filmlerinin görsel efektlerini andıran bir sahneyi gerçek hayatta görebilme ve post apokaliptik bir ortamda yüzme deneyimi yaşatıyor.

Her ne kadar bir çok insan böyle bir havuzda yüzmeyi iç karartıcı bulsa da, Mumbai’de inşa edilen ve kaçınılmaz sona hızlı bir yolculuk yapma hissi uyandıran bu havuz için HSBC 50 milyon sterlin harcamayı gereksiz görmemiş. Bhaktipark’ta bir spor merkezinde olağanüstü bir ilgi gören havuzun benzerleri başka ülkelerde de yaygınlaşmaya başlayacak.

Sky Pool Arup Association

Uçma ile yüzme arası bir deneyim...

Londra’nın Nine Elms bölgesinde, Amerikan Konsolosluk binasının yanına inşa edilecek rezidans projesine eklenen 35 metre yüksekliğe yerleştirilmiş gökyüzü havuzu projeyi akılları baştan alan bir hale getiriyor. Havuzdaki suyu taşıyacak olan strüktürsüz 20 cm kalınlığındaki transparan cam, iki konut yapısının arasına sabitlenecek. 

Mühendislik ve inşaat teknolojisinin sınırlarını zorlayan proje bir ilke imza atarak konut sakinlerine Londra semalarında uçma ve yüzme arası bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. 

Arup tarafından tasarlanan havuz, Reynolds akvaryum tasarımcıları ve Eckersley O’Callaghan mühendislikten uzman destek alınarak 2017 yılında tamamlanacak.

Pamukkale Kaplıcaları

Tükiye’nin ve tüm dünyanın favori doğal yüzme havuzlarından biri Pamukkale kaplıcaları…

Tükiye’nin ve tüm dünyanın favori doğal yüzme havuzlarından biri de tabi ki Pamukkale kaplıcaları. Ülkemizin güney batısında bulunan Denizli şehrinde yer alan bu doğal kent kaplıcaları, mineral terasları ve travertenler Hierapolis antik kentinin tarihi güzelliğiyle birleşerek inanılmaz bir manzara ve tatil bölgesi haline geliyor.

Pamukkale, UNESCO tarafından düzenlenen Dünya Miraslar Listesinde yer alan bir bölge. Denizli şehir merkezine 20 km ve Laodikya antik kentine 5-10 km uzaklıktadır. Aynı zamanda çevrede bulunan farklı termal kaynaklardan gelen sulardan şifa bulmak isteyen ziyaretçiler Karahayıt köyündeki termal tesisleri de ziyaret edebilirler.

Bölgede 35 ile 100 derece arasında 17 adet farklı sıcak su kaynağı bulunmakta. Teraslar, traverten adı verilen ve kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş tortullu kayaçlarla oluşmuştur. Görsel bir şölen olmasının yanı sıra romatizma, kalp rahatsızlıkları, göz ve deri hastalıklarına iyi gelen şifalı bir bölge.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)