Sürdürülebilir Toplum Anlayışıyla Tasarlanan Proje, Manzara Adalar​

İş GYO - Manzara Adalar / Kartal

Bulunduğu çevreye ve şehre bir imza niteliği taşıyacak yatırım değerine sahip olarak dünyaca tanınmış  mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlanan Manzara Adalar projesi aynı zamanda sürdürülebilir toplum anlayışıyla ilçenin canlandırılması için bir katalizör olacak.

İstanbul Kartal bölgesinde yer alan, 313.500m2 brüt inşaat alanına sahip olan karma kullanım Manzara Adalar Projesi, Marmara Denizi ve Adalar manzarasıyla, mükemmel ulaşım erişimiyle İstanbul’un stratejik bir konumunda bulunuyor. Projede, ulusal ve uluslararası seçkin şirketlerin yer alacağı yaklaşık 46.000 m2 kiralanabilir alana sahip 2 ofis bloğu bulunmakta... Ayrıca restoran, kafe ve market alanlarıyla her türlü ihtiyaca karşılık verecek olan proje cadde mağazacılığı ile tam bir karma proje olma özelliği taşımakta. Üçü konut, ikisi ofis ünitelerinden oluşan toplam beş bloğu ve ticari alanlarıyla İstanbul’un eşsiz noktalarından birinde yerini alan Manzara Adalar projesinin tasarımı dünyaca tanınmış mimarlık firması Perkins Eastman’a ait.   

İşveren:  İŞ GYO
Ana Yüklenici: Antyapı
Konsept Tasarım: Perkins Eastman
Mimari Ruhsat ve Uygulama: DOME Mimarlık
LEED Danışmanı: Mimta EcoYapı, LEED Proven Provider

Mimari Yaklaşım 

Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türk inşaat endüstrisi tahmini % 30 enerji tasarrufu potansiyeline sahip. Bu sebeple projede Perkins Eastman ekibinin ilk hedefi Manzara Adalar’ın enerji tasarrufunu bu seviyede gerçekleştirmesine yardımcı olmak oldu.

Perkins Eastman ekibi; ilk tasarım bilgilerine dayalı iklim analizlerini yaptıktan sonra Kartal ilçesinin hava raporları doğrultusunda tasarım hedeflerini belirledi. Bu hedefler doğrultusunda rüzgar ve güneş analizlerine göre her binanın optimal oturumu belirlendi.  Kulelerin belirlenen şekli ve konumu; hakim kuzeydoğu rüzgarları ile doğru çalışacak şekilde yönlendirildi. Kompleks; rüzgarın kuleler etrafında yumuşak bir şekilde hareket edebileceği şekilde tasarlandı ve açık alanlarda eğlenilebilecek huzur dolu bir ortam oluşturuldu. Böylece kulelerin etrafında hafif basınç farklılıklarıyla dolaşan rüzgar, iç mekanlara alt kottan girip üst kota kadar dolaşarak doğal havalandırma yapacak.  

İstanbul’da soğutucu kullanılan günlerden çok ısıtıcı kullanılan günlerin oluşundan dolayı güneş ısı kazancı ile soğuk günlerde binaların çevresini sıcak tutmak mümkün olabilir. Bunun için her bir kulenin şeklini ve yönünü güneş hasadı yapılabilecek şekilde konumlandırmak gerekmekteydi. Bu kararlar doğrultusunda binaların dış cephesinin, genel güneş gölgeleme ve ısı kazancına katkıda bulunmak amacıyla metal kafeslerle kaplanması planlandı. Güneş hasadı için güneşin en çok ihtiyaç duyulduğu zamanlarda yaşayanlar için bir koruyucu olmalıydı, bu sebeple de balkon alanlarındaki çıkıntılar sezonun en dik güneş açılarından korumaya yardımcı olacak şekilde tasarlandı. 

Manzara Adalar projesi; tüm bu özelliklerinin yanı sıra yeşil çatı ve yağmur suyu toplama stratejileri ile de sürdürülebilir bir peyzaj tasarımı içermekte. 

Özellikle enerji kaynakları kontrolü ile bulunduğu çevreye ve şehre bir imza niteliği taşıyacak yatırım değerine sahip olarak tasarlanan Manzara Adalar projesi aynı zamanda sürdürülebilir toplum anlayışıyla ilçenin canlandırılması için bir katalizör olacak.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)