Atıktan Tepeler NORTHALA FIELDS

Büyük inşaat projelerinin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri ortaya çıkan tonlarca hafriyat atığı. Bir avuç toprağın dahi ne denli önem taşıdığı göz önünde bulundurulursa, ortaya çıkan “atık” toprakların, çevreci kriterler kapsamında nasıl yeniden değerlendirilebileceği önemli bir konu. Londra’da Form Associates tarafından tasarlanan Northala Fields, bu soruna bir çözüm üretiyor gibi gözüküyor.

Londra’nın en büyük parkı olma özelliğine sahip Northala Fields, dört tepeden, iki adet çocuk oyun parkından, yürüme parkurundan ve birçok göletten oluşan yeni bir kent simgesi olarak karşımıza çıkıyor. Projenin tasarımcısı Peter Fink, uygulamanın inşaat atıklarından yapılan ilk proje olmamasına rağmen bu yöntemle gerçekleştirilen en büyük ölçekli uygulama olduğunu ifade ediyor.

Northala Fields Projesi’nin geliştirilme sürecinde bölgede yaşayan halk projeye önyargı ve olumsuz yaklaşmış. Tasarımda inşaat atıklarının kullanılacak olması, çevreyi ve yaşayanları zehirleme olasılığı olduğuna inanmalarına neden olmuş ve halkın bu kaygıları projenin başlangıcında tasarımcılara zorluklar yaşatmış. Fakat tasarımcılar bölgede yaşayan halkı ikna ederek, hiç bir şekilde onların sağlığına zarar gelmeyeceğinin garantisini vermişler.

Tasarımda tepelerin yapımında kullanılan topraklar Heathrow Havalanı, White City ve Wembley Stadyum inşaatlarından elde edildi. Bu sayede tasaruf edilen 6 milyon sterlin, projenin geri kalan alanlarının geliştirilmesinde değerlendirildi.

Yapay Tepeler

Doğudan batıya doğru uzanan ve sırasıyla 20, 25, 30 ve 35 metre yükseklikte olan tepeler sadece görsel değil aynı zamanda işlevsel öğeler olarak da kullanılıyor. Tepeler; parkın hemen yanından geçen otobanın neden olduğu ses ve hava kirliliğini engelliyor, Londra’nın genellikle düz olan parklarına alternatif olarak yeni bir rekreasyonel alan oluşturuyor, yeni topografyası ve toprağıyla beraber yeni ekolojik olanaklar sağlayarak biyoçeşitliliği arttırıyor. 35 metre yüksekliğindeki en yüksek tepe, ziyaretçilere 360 derecelik panaromik manzara keyfi sunuyor.

İnşaat atıklarından toplanan betonlar ise parçalanarak çelik kafesler içine konuluyor ve en yüksek tepeye ulaşan spiral bir patika yaratılıyor.

Park

Tepelerin yanına konumlandırılan yürüme alanları, çocuk oyun alanları ve göletler kentliler için alternatif bir rekreasyon alan yaratıyor. Ana ve ara akslarla birleştirilen yürüme yolları tepe ve projenin kalanını birbirine bağlarken, parkta alternatif boşluklar oluşturuyor.

Çocuk oyun alanları ve çayırlık alanlar parkın ana aksının üzerine yerleştirilerek ziyaretçilerin kolayca ulaşabilmesi sağlanıyor. Her yaştan çocuğa hitap eden oyun alanında bulunan tepecikler de tasarımın geneliyle uyumlu olacak şekilde konumlandırılıyor.

Suyun fonksiyonu

Su, parkta bir diğer önemli eleman olarak kullanılıyor. Birbirine bağlı altı göletin bulunduğu parkta, balıkçılık ve maket gemi yüzdürme gibi aktiviteler yapılabiliniyor.

Biyoçeşitliliğin Arttırılması

Northala Fields’ın tasarımında ekolojik değerler üzerinde odaklanılarak bölgede biyoçeşitliliğin arttırılması hedefleniyor. Halkın kullanımına açılan göletlerin yanı sıra doğal yaşamın da barınabileceği alanlar sağlanarak çeşitli balık ve su canlılarının alanda bulunması sağlanıyor. Ayrıca önceden alanda bulunmayan su ve ıslak alan faunasına uygun bitkiler de projede kullanılıyor.

Proje alanında ve çevresinde uygulanan bitkilendirme daha önce alanda bulunan bitki dokusuna çeşitlilik kazandırarak daha geniş ve zengin bir doğal yaşam habitatı yaratmayı başarıyor. Tepelerde kullanılan çeşitli toprak türleri yabani bitkilerin ve çeşitli çim türlerinin yaşayabilmelerine olanak tanıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)