EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Al Shaheed Park: Al Shaheed Parkı Kuveyt’in En Büyük Kent Parkı

Kuveyt şehir merkezinin dışında konumlanan Al Shaheed Parkı kendi tarih ve kültürünün hikayesini anlatıyor. Botanik bahçeleriyle 200.000 m2 yeşil alana sahip olan Kuveyt’in en büyük kent parkı içinde; Thekra Müzesi ve Habitat Müzesi, bir ziyaretçi merkezi, bir göl, yürüyüş yolları ve koşu parkurları bulunuyor.

2012 yılında Al Shaheed Parkı’nın resmi kutlamalarda kullanılacağının açıklanmasının ardından inşasına başlanan parkın içindeki Kuveyt binasının altın jubilesini kutlamak için ilk olarak var olan eski yapı yenilendi. İki müze, otopark, ziyaretçi merkezi, göl ve eski parktaki kuşhaneyi de kapsayan bu kapsamlı projede, peyzajda kullanılan altyapı ve ağaçları içeren mevcut ada yapısı sayesinde bina gürültüden, tozdan ve güneş ışığından korunmuş oluyor. 
 
Arapçada ‘Mathaf AlMavten’ olarak geçen Habitat Müzesi, bahçe yolunu, sergi alanını, kütüphaneyi, laboratuvarı, ofisleri, kafeteryayı, kitabevini, çocuk öğrenme merkezini de kapsayan yerli bitkilerle örtülü uzun kum tepeciğinden/kumuldan oluşuyor. 

Projenin peyzaj mimarı, ilk zamanlarından bu yana ülkenin doğal bitki örtüsü ve sürekliliğini göz önünde bulunduruyor. Eski Al Shaheed Parkı’nın temel elemanlarından amfitiyatro ve fıskiye, 12 bin metreküp kapasiteli gölle yer değiştirdi. Gölün su kapasitesi, Amiri Diwan’ın sulama suyu özerkliği yönündeki taleplerine bir cevap olarak bitki ve dikim kapasitesini belirlemede önemli rol oynuyor. Toprak hareketi, tuzlu çöküntü ve Akasya ormanlığı dahil olmak üzere güney vaha, kuzeydeki çöl platosu ve pınarlardan, park boyunca Kuveyt’in bitki örtüsünün bir kısmını yeniden oluşturmak konusunda etkili oldu. Yeni gölün hemen yanında bulunan Ziyaretçi Merkezi ve İdari Bina, avlu bina tipinin örneklerinden.

Yeni nesil duvar bloğu Poncebloc tedarikçisi Ekopons pomzası 

Proje Yeri: Shuhuda Park, Kuveyt
Proje Mimari: Ricardo Camacho
Proje Yılı: 2014

Ziyaretçi Merkezi’nde zemin bahçe seviyesinin de altında 80 cm alçaltılarak, iç avluyla birleştiğinde soğuk hava hareketi ve çapraz havalandırmaya izin verecek şekilde iki yönlü olarak tasarlandı. 

Bahçenin diğer ucunda, eski Sha’ab Kapısı’na doğru yer alan Savaş Şehitleri Müzesi’nde, Kuveyt Bakanlık Ofisleri’nin kararıyla 1970’de yapılan çalışma sonucu kökleşmiş Kuveyt yapı kültürüne çağdaşlık katan ‘şehirde zemin seviyesinde gölgelik ‘vaha’ sağlama” girişiminin  yeniden bir yansıması görülüyor.

Bahçenin en alçak ve serin bölgesi olan amfi tiyatro altgeçidi ziyaretçileri hala seramiklerle döşeli bahçe surlarıyla çevrili olan, büyük gösteriler için geniş kapasiteli oturma alanına sahip ‘maidan’ denen eski şehrin kapısına yönlendiriyor. Ziyaretçiler alt sahnenin arasında oturarak, güneş ışığından ve parkı çevreleyen yolların gürültüsünden korunmuş oluyor.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)