EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​Mini Portföy​ Mimar Ahmet Erkurtoğlu​

Kalebodur Sponsorluğunda

1959 yılında İnebolu’da doğdu ilk, orta, lise eğitimi İnebolu’da tamamladıktan sonra 1979 yılında Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne birincilikle girdi, 1983 yılından itibaren 1991 yılına kadar Kadıköy’de mimari bir ofiste çalıştıktan sonra 1991 yılında AE Mimarlığı kurmuştur. 2005-2010 yılların arasında İstanbul’da Yüksek Anıtlar Kurulunda da kurul üyesi olarak görev yapan Ahmet Erkurtoğlu, yurtiçi ve yurtdışında birçok konseptte milyonlarca metrekare projeye imza atmıştır.

Evim Kadıköy

Yükseldikçe geri çekilen terasları ile narin bir bitiş sağlayan proje...

Proje Yeri: Kadıköy / İstanbul
Proje Yılı: 2015
Proje Alanı: 67,950m2 
İşveren  : ANKA Yapı

Evim Kadıköy, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanının başlangıcında yer alan projedir. Yükseldikçe geri çekilen terasları ile narin bir bitiş sağlamaktadır. Yapı, manzaraya açılan terasları ile kullanıcılarına keyifli mekanlar oluştururken toplanan gri suların peyzajda kullanılması, yapı bloğunun konumlandırılması ve yapı bünyesinde kullanılan malzemeler ile yeşil bina statüsündedir.

38,600m2 Arsa alanının 17,400m2 si yeşil alan olarak tasarlanmakla birlikte 32,600m2 sosyal ortak alan yapılmıştır. 46m2 ile 696m2 arasında değişiklik gösteren 2500 adet konuttan oluşan projede, resepsiyon, concierge, housekeeping, daireye özel malzeme deposu, 24 saat güvenlik, businesscenter, Zen bahçeleri, toplantı odası, kütüphane, sinema odası, salon lounge, sauna, fitness, squashcourt, çocuk oyun odası, SPA, açık-kapalı yüzme havuzu gibi imkanlar sunulmaktadır. 

Evim Kadıköy sadece konut ve ofisten oluşan bir proje değildir. Zemin katlarda cadde boyunca uzanan ünlü markaların mağazalarından oluşan ve sakinlerinin ihtiyacına cevap verecek bir de butik çarşısı vardır. EvimKadıköy’ün butik çarşısında bulunan restaurant-cafe, eczane, giyim-kozmetik-aksesuar, market, kuaför, banka şubeleri, GSM operatörleri, pastane, çiçekçi, seyahat acentasıvb… mağazaları bulunmaktadır.

Büyük Konak

Çevre yapılardan olabildiğince çekilen yüksek blok güneşten maksimum düzeyde yararlanmaktadır.

Proje Yeri: Kadıköy / İstanbul
Proje Yılı: 2016
Proje Alanı: 20.000m2   
Arsa Alanı: 3.750m2
Yeşil Alana Ayrılan Alan: 3.100m2
İşveren: Asce&Kıral İnşaat

Kadıköy Feneryolu’nda yer alan proje bir kentsel yenileme projesi olup mevcut 23 katlı yapı korunmuş, arsa bünyesinde 10 katlı ek yapı ile çözümlenmiştir. İki blok arasında yer alan peyzaj alanında sosyal mekanlar kurgulanmış olup bloklara giriş bu iç boşluktan sağlanmıştır.

Bağdat Caddesinden yaya girişi ile çıkmaz sokak arasında yer alan alanda çevre yapılardan olabildiğince çekilen yüksek blok güneşten maksimum düzeyde yararlanmaktadır.
Yüksek blokta katta 3 daire yer almaktadır. Ön tarafa bakan ve panoramik deniz manzarasına sahip iki daire ve arka tarafta dubleks daireler ile fonksiyonel bir çözümlemeye gidilmiştir. Yapının giriş bölümü galeri boşluğu ile iki kat yüksekliğinde olup kullanıcılarına lobiden sosyal alana - peyzaja açılan geniş pencereleri ile keyifli bir mekan hissiyatı vermektedir. Giriş katında yer alan sosyal mekanlarında bu peyzaja açılması planlanmıştır.

Bumerang Kartal

Yağmur sularının depolanması ve gri suların tekrar kullanılması hedeflenen proje, yeşil bina konseptinde tasarlanmıştır.

Bumerang Kartal, konumu itibariyle geniş bir perspektifte manzaraya hakimdir. Kütlesel biçimini bu özelliğinden almakta olup inşaat sahibi ve arsa sahiplerinin paylaşım oranları doğrultusunda iki farklı kol uzunluğuna sahiptir. Bu formuyla bumerangı andıran yapı, kütlesi bünyesinde barındırdığı farklı işlevlere sahip her mekandan bu manzarayı kullanıcılarına sunmaktadır. Gün ışığından maksimum düzeyde yararlanılması düşünülmüş olup çekirdek ve koridorları dış mekanla ilişkilendirilmiştir.

Proje Yeri: Kartal/Soğanlık
Proje Yılı: 22 Eylül 2016, 22 Eylül 2019.
Proje Alanı: 60,128 m2
Konut Sayısı: 2. Kattan 36. kata kadar 190 adet bağımsız bölüm konut olarak yer almaktadır.
Dükkan Sayısı: Zemin katta 14 bağımsız bölüm dükkan olarak, zemin  +1. katta ise ticaret alanı yer almaktadır.

Yükselen blokta farklı işlevlere farklı alternatiflerde mekanlar oluşturulması planlanmış olup, dubleks, tripleks, 2+1, 3+1, 4+1 ve loft daireler olmak üzere alternatifli ve modüler bir sistem uygulanmıştır. Ofis katlarında olabildiğince yalın bir dilde farklı büyüklüklerde farklı işlevlere hizmet edecek mekanlar düşünülmüş olup, bu mekanları besleyen toplantı salonları, bekleme alanları vb. gibi fonksiyonel alanlar proje bünyesine dahil edilmiştir.

Zemin katta planlanan ticari yapılar yapının etrafıyla ilişki kurmasını sağlamakla beraber yapının bünyesinde bulunan kullanıcıların gündelik kullanımlarına hizmet edecek biçimde tasarlanmıştır.

Peyzaj kararları ile yeşil alan kullanımı zemin kattan üst katlara da taşınmış olup yaratılan teras katlarının kullanımında kullanıcılarına alternatif mekanlar yaratmaktadır. Yağmur sularının depolanması ve gri suların tekrar kullanılması hedeflenen proje yeşil bina konseptinde tasarlanmış olup, aile ve iş yaşantılarının ihtiyaçlarını bünyesinde barındırmaktadır. 

Santep  

Alışveriş kütlesi çevre sokak dokusu ile birleşerek yaya sirkülasyonunu proje bünyesine çekmesi hedeflenmiştir.

Konsept proje olarak hazırlanan proje bünyesinde Holding yönetim yapısı, alışveriş merkezi, ofis ve konut işlevlerini barındıran proje, İpek yolu ile yeni yapılacak tramvay hattı arasında yer almaktadır. Arazinin kuzeyinde yer alan İpek Yolu, adalet yapısı ve yeni gelişen ofis bölgesi ile güneyinde konut bölgesi ve tramvay hattı yer almaktadır. Kuzey ve güneyde yer alan bu iki yapılaşmadan oluşan insan sirkülasyonunu projenin merkezine alarak oluşturulan mekanların sürekli aktif tutulması planlanmıştır.

15 katlı yönetim yapısında bölgenin iklimsel yapısı ve bölge insanının yaşantısı göz önüne alınarak tasarlanan balkonların ritmik bir dizide farklı konumlandırmaları ile yapının cephesi oluşmuştur. 

Alışveriş kütlesi çevre sokak dokusu ile birleşerek yaya sirkülasyonunu projenin bünyesine çekmesi hedeflenmiştir. Alışveriş kütlesi için oluşturulan baza yükselen yapı bloklarının insan ölçeğine indirgenmesinde ana rolü üstlenmiş olup, arkadlı yapısı ile iklimsel özelliklerden kaynaklanan olumsuzlukları konforlu bir sokak olarak kullanıcılarına sunması hedeflenmiştir.
Projenin merkezinde yer alan modern yarı açık cam kubbe ile çökertilmiş bir meydan projenin merkezine konumlandırılmış olup, bu mekandan kapalı AVM’ye ulaşım sağlanmıştır.

Proje Yeri: Gaziantep
Proje Yılı: 2016
Proje Alanı: 154.200m2 
İşveren: Sanko Holding

Yükselen konut ve ofis kütleleri arsa çeperlerine çekilmiş olup içeride farklı perspektifler yaratacak geniş bir iç boşluk sağlanmıştır. Bu yükselen blokların girişleri yol cephelerine alınarak minimum düzeyde özel güvenlikli alan oluşturulmuş, böylelikle maksimum düzeyde kamusal alan hedeflenmiştir.

Arsanın güneybatısında yer alan tramvay durağına bakan kısım geri çekilerek bu iki yapı arasında meydan tasarlanmıştır. Bu meydana bakan kapalı AVM girişi ile farklı etkinliklerin yapılabileceği bir meydan hedeflenmiştir.

Studentenwohnheim Heilbronn

Sokağın sürekliliği bozulmadan davetkar bir avlu tasarlanmış olup restoran ve ticari yapılar bu avluda konumlandırılmıştır.

Heilbronn’un yeni dönüşen alanında yer alan proje, çevresinde yeni bir üniversite yapısı yer almakta olup öğrencilerin konaklayacağı ve vakit geçirebileceği mekanları bir avlu etrafında toplamayı hedeflemiştir. 

Beş katlı proje, arka sınırında tren yolu ile sınırlandırılmış olup, cadde tarafında mevcut yapı bloklarının kütlesel dizilimini bozmayacak şekilde parçalı bir kütle yapılanmasına gidilmiştir. Bu bağlamda sokağın sürekliliği bozulmadan davetkar bir avlu tasarlanmış olup restoran ve ticari yapılar bu avluda konumlandırılmıştır. 

Proje Yeri: Heilbronn / Almanya
Proje Yılı: 2016
Proje Alanı: 24,820m2 
İşveren  : Topkar Grup

Tren yolu cephesini mono blok bir yapı ile tutan projede tren yolu ile avlunun fiziksel ilişkisini keserek sakin bir mekan kurgulanmıştır. Sokak dokusunu bozmayacak biçimde 4 parçaya bölünen yapı, bloklar arasından insanları içine almakta olup öğrenci yurdunun girişi ile önde bulunan bağımsız bloklara düşey erişimi sağlayan ana giriş ve çekirdek avlunun ortasında yer almaktadır. Mono blokta yer alan düşey sirkülasyondan uçan köprüler ile kopartılmış bloklara erişim sağlanmıştır.

Mevcut sokak dokusunda yer alan malzemeler ile kaplanan bloklar çevre entegrasyonunu sağlamakla birlikte “orada her zaman varmış” hissiyatını uyandırmaktadır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)