​10 Seçilmiş Proje - ​​COTE Çevreyi Koruyup İyileştiren En İyi On Sürdürülebilir Mimari ve Ekolojik Tasarım Örneği

Amerikan Mimari Enstitüsü (AIA) ve enstitünün Çevre Komitesi (COTE) çevreyi koruyup iyileştiren en iyi on sürdürülebilir mimari ve ekolojik tasarım örneğini bir araya getirdi. 20 yıl boyunca verilmiş 200 COTE “En İyi On” ödülünün neredeyse tamamının detaylı bir incelemesini yapan “En İleriden Alınan Dersler” (Lessons from the Leading Edge) adlı yakın zamanda yayınlanan rapor, bu program ile ödüllendirilen tasarım projelerinin endüstrinin neredeyse bütün performans standartlarını gerisinde bıraktığını gösteriyor. Aşağıda projelerin kısa birer özetini sizler için derledik.

Pier 15 ExploratorIum Bilim Müzesi, 
Sanfransisko
EHDD

Exploratorium, tasarımı ve inşası ile yenilik ve sürdürülebilirliği yansıtıyor.

Etkileşimli bir bilim müzesi olan Exploratorium, tasarımı ve inşası ile yenilik ve sürdürülebilirliği yansıtıyor. Tarihi iskele barakasının doğal ışığından faydalanan yapının 250 metre uzunluğundaki çatısı 1.3 megavatlık fotovoltaik paneller ile kaplanmış. Körfezden gelen su, soğutma ve ısıtma için kullanılıyor. Zorlu kış şartlarına dayanıklı ve sürdürülebilir yapı malzemeleri kullanılmış. Proje LEED Platin sertifikası ile ödüllendirilmiş ve ülkenin en büyük “Sıfır enerji” müzesi olarak, endüstriye çağdaş müzelerde nelerin mümkün olduğunu gösterme gayesi yolunda hedefine ulaşmak üzere.

Sürdürülebilir Tabiat Merkezi (CSL),
Pittsburgh
CDesign Alliance Mimarları

CSL, doğal ve yapılı çevre arasındaki önemli kesişime dikkat çekiyor.

SL, Phipps Sera ve Botanik Bahçesi’nde bulunan bir eğitim, araştırma ve idare tesisi. Yeşil bina olarak tasarlanan yapı tamamen kendi enerjisini üretiyor ve alanı üzerinde toplanan bütün yağmur suyu ve temiz suları arıtıyor. CSL dört en yüksek yeşil sertifika kategorisinde birden fazla başarı elde edebilmiş ilk ve tek bina; Yaşayan Binalar, LEED Platin, WELL Bina Platin ve Dört Yıldız Sustainable SITES. CSL doğal ve yapılı çevre arasındaki önemli kesişime dikkat çekiyor, insan ve çevre sağlığının ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğunu vurguluyor.

J. Craig Venter Enstitüsü,
San Diego
ZGF Mimari LLP

Sıfır enerji harcayan bir laboratuvar binası…

Çevre yönetimine bağlılıkları mimarları ABD’de bir ilk olan sıfır-enerji harcayan, kar amacı gütmeyen bir laboratuvar binası tasarlatmaya itti. Sonuç; kimya analiz laboratuvar ve ofisi, merkezi bir avlu çevresinde laboratuvar, altında ise kısmen yeraltında bulunan 112 araçlık bir otoparkı olan, LEED Platin sertifikalı 4150 m2’lik bir yapı oldu. Tasarımın bütünselci yaklaşımı; enerji verimi, su muhafazası ve sürdürülebilir malzemeler etrafında ortaya çıktı.

Mueller H-E-B, 
Austin, Teksas
Lake|Flato Mimari, H-E-B Tasarım + İnşaat, Selser Schaefer Mimari

H-E-B, Austin’de yer alan sürdürülebilir, çok kullanımlı bir şehir yapısı.

Mueller H-E-B, içinde eczane, kafe, sosyal merkez, açık hava toplanma alanları ve benzin istasyonu bulunan, LEED Altın ve Austin Energy 4 Yıldızlı Yeşil Bina sertifikalarına sahip 7800 m2’lik bir perakende satış ve taze besin marketi. Mueller’de çevresindeki 16 semte hizmet veren H-E-B, Austin’de yer alan sürdürülebilir, çok kullanımlı bir şehir yapısı. Ortak araştırma, hedef belirleme ve tasarım süreci ile ortaya çıkan stratejileri ise şöyle; entegre soğuk su HVAC ve soğutma sistemleri, ilk Kuzey Amerika süpermarket propan soğutma sistemi, optimize doğal aydınlatma, 169 kilovatlık çatı üzeri güneş enerjisi tertibatı, elektrikli araç şarj istasyonu, tamamen LED aydınlatma, peyzaj sulaması, tuvaletler soğutma kulesi ilave suyu için su kazanma sistemleri.

Jacobs Tasarımda Yenilik Enstitüsü
Berkeley, Kaliforniya
Leddy Maytum Stacy Mimari

Teknolojinin birleştiği noktada çalışan öğrenciler ve öğretmenler için yeni bir interdisipliner merkez sağlıyor.

Toplumun yaşadığı en önemli zorlukların birkaçına cevap olabileceği inancıyla kurulan UC Berkeley Jacobs Tasarımda Yenilik Enstitüsü, üniversite yaşamının merkezinde sürdürülebilir tasarımda yenilikler katmaya adanmış. Proje, çeşitli yerlerden gelip tasarım ve teknolojinin birleştiği noktada çalışan öğrenciler ve öğretmenler için yeni bir interdisipliner merkez sağlıyor. Hem işbirlikçi, proje temelli bir eğitim alanı hem de üniversite bölgesinin sürdürülebilir yeniliğe sadakatinin bir sembolü olarak tasarlanan yapı, enerji kullanımını ülke ortalamasının %90’ının altına çekerek yüksek-yoğunluklu/düşük-karbonlu bir yaşam ve eğitimin modeli haline geliyor.

Rene Cazenave Apartmanları;
San Fransisko
Leddy Maytum Stacy Mimari ve SaIda + Sullivan Tasarım Ortakları, AssocIated Architects

Filtreli havalandırma, düşük salınımlı malzemeler, bol ışık birçoğu ruhsal ve fiziksel sorunlar yaşayan yapı sakinlerine yardımcı olmakta.

Önceden evsiz olan bireyler için bir barınak olan bu yapı, eski bir araç otoparkı ve otoban çıkış yolu üzerine, yüksek yoğunluklu, geçiş odaklı ve sağlıklı bir yaşam alternatifi olarak yapılmış. Filtreli havalandırma, düşük salınımlı malzemeler, bol ışık birçoğu ruhsal ve fiziksel sorunlar yaşayan yapı sakinlerine yardımcı olmakta. Yüksek verimli ışıklandırma ve hidronik ısınma, aralıksız izole yağmur korumalı bina mantosu ve fotovoltaik paneller ile sıcak su depoları barındıran çatı üzeri güneş enerjisi sistemi, enerji masraflarını kâr gayesi gütmeyen mal sahibi ve bina sakinleri için en aşağı indirilmiş. Su yönetimi; yeşil çatı sistemi, akıllı sulama, avluda bulunan yağmur suyu deposu yoluyla dikkatlice idare ediliyor.

Dixon Su Vakfı Josey Köşkü, 
Decatur, Teksas 
Lake|Flato Mimari

Sağlıklı su havzaları elde etmeyi destekleyen çok fonksiyonlu bir eğitim ve toplantı merkezi.

Josey Köşkü, Dixon Su Vakfı’nın sürdürülebilir arazi yönetimi teşviki yoluyla sağlıklı su havzaları elde etmeyi destekleyen çok fonksiyonlu bir eğitim ve toplantı merkezi. Bilindiği üzere besi hayvanları aşırı otlatma yoluyla yarardan çok zarar vererek çayırların doğal ortamda önemli bir rolü olan su havzalarını koruyabilmesini ve karbon sekestrasyonu engellemektedir. Sertifikalı bir ‘Yaşayan Bina’ olan Josey Köşkü, besi hayvanı otlağına daha derinden bir anlayış ile yaklaşmakta, yapılı çevrenin doğa ile birlikte çalışarak zarardan çok yarar verebilmesine olanak tanımakta. Adeta bölgeyi tanımlayan Heritage’ın yapraklarını dökmeyen Meşesi gibi, bina iklime uyum göstermekte, güneşi gölgeleyip, rüzgârı kesip, korunan manzaralar sağlamakta.

Berkeley Halk Kütüphanesi Batı Şubesi, 
Berkeley, Kaliforniya 
Harley Ellis Devereaux

Kaliforniya’da “Yaşayan Bina” sertifikalı ilk sıfır enerji harcayan halk kütüphanesi.

Berkeley Halk Kütüphanesi’nin 900 m2’lik yeni Batı Şubesi, Kaliforniya’da “Yaşayan Bina” sertifikalı ilk sıfır enerji harcayan halk kütüphanesi. Doğal aydınlatma (bina %97’ye kadar doğal aydınlanıyor), doğal havalandırma ve yüksek performanslı bina mantosu gibi entegre stratejiler yoluyla binanın enerji ayak izi en aza indirilmiştir. Yenilikçi rüzgâr bacası çapraz havalandırma sağlarken kütüphane içini sokak gürültüsünden korumaktadır. Alan içindeki yenilenebilir enerji stratejileri fotovoltaik paneller ile radyan ısıtma, soğutma ve sıcak su için ısıl güneş enerji panellerinden oluşmaktadır. Kütüphane 2030 beklentilerini geçmekte ve Berkeley’in yakın zamanda kabul edilen İklim Hareketi Planı’na uyum göstermektedir.

Biyolojik Bilimler Araştırma Binası (BRB); 
Galway, İrlanda 
Payette ve Reddy Mimari + Şehircilik

Projenin %45’i mekanik havalandırmaya ihtiyaç duymadan işlev görüyor.

BRB’nin tasarımı İrlanda’nın ılımlı iklimine uyum sağlıyor. Proje binanın çevre uzunluğu boyunca düşük yüklü alanları tespit ederek yılın büyük bir kısmı boyunca kullanılacak tek havalandırma stratejisi olarak doğal havalandırmadan faydalanıyor, yıl boyunca %10’un altında radyan ısıma ile destekleniyor. Yöntem sayesinde bu yoğun araştırma binasının %45’i mekanik havalandırmaya ihtiyaç duymadan işlev görüyor. Bu oldukça basit ve radikal yöntemin ABD’de benzer iklimlerde yer alan laboratuvarlarda nadiren uygulandığını görmekteyiz.

Wyoming Üniversitesi - Görsel Sanatlar Tesisi;
Laramie, WyomIng 
Hacker Mimari ve Malone Belton Able PC

Çevreyi kirleten maddelerin tahliyesine önem veren bir eğitim ve öğrenim ortamı…

Görsel Sanatlar Tesisi (VAF) güzel sanatlar programını kampüs çevresine yayılmış dağınık konumlarından alıp bir araya getirmeyi amaçlıyor. Mesleki güvenlik açısından teknoloji harikası olan bina, çevreyi kirleten maddelerin tahliyesine önem veren bir eğitim ve öğrenim ortamı sağlamakta. Çatı alanı ABD’deki en büyük güneş enerjisi boşaltımlı tesisat sistemine sahip. Su, hapsedilmiş borulardan akarak hidronik ısıyan yerden ısıtma sistemi ile sıcak su sistemini destekliyor, aynı zamanda havalandırma amaçlı olarak dış havayı da işliyor. Güneşin iç alanlar ile etkileşiminin incelenmesi yoluyla tasarlanan bina, yönü ve şekli ile bir yandan yansıyan ışığı dağıtırken diğer yandan ısı birikiminin önüne geçmekte.




Yorumlar

MİKAİL DÜNDAR 26 Haziran 2020

Bir mimarlık öğrencisi olarak bu sunumdan çok bilgi aldım.sunumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)