Efekta Yağmur Hasadı Yapıyor

Küresel ısınma Dünyanın en büyük sorunu olarak zirve yaptığı son 20 yıllık dilimde, mimarlık şirketleri de susuzluğa teknik olarak çözüm üretecek projeler geliştiriyor.

Amerika da 50-60 yıldır uygulanan yağmur hasadı sistemi, Türkiye’de de özelikle mimarlık şirketlerinin önemsediği bir kriter haline geldi.

Dünyanın hemen her yerinde projeler yapan Efekta Mimarlık su açısından çokta zengin olmayan Türkiye için yağmur sularını depolayacak projeler üretiyor.

Hazırladığı projelerde yağmur sularını yer altında tasarlanan su sarnıçlarında depolayan Efekta Mimarlık; böylece konut, ticari yapılar, turizm yapıları, kültür-sanat merkezleri, müzeler gibi yoğun kullanımın olduğu yapılarda bu sistem ile sulama, tuvalet, banyo gibi temel kullanım ihtiyacını çözüme kavuşturuyor. Su kesintisinin yaşandığı zamanlarda yapının haftalık su ihtiyacı karşılanmış oluyor.

Efekta Mimarlık kurucusu Yüksek Mimar Kayhan Çakanel ‘’Doğal kaynakları en yüksek verimde kullanmayı tasarımlarımız da bir ilke olarak benimsiyoruz. Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikalı binasını yapan firmayız bu özelliğimizi yağmur hasadı tasarımlarımızla devam ettiriyoruz. Düşük maliyetlerle yapılan su depoları gerçekleştirdiği yağmur hasadıyla sitelerin su faturasını yüzde 20-40 düşürdüğü gibi uzun süreli arızalar ya da kuraklık durumunda yapıların su ihtiyacının minimum bir hafta karşılamış oluyor. Daire başına 125 m3 lük depo yapılıyor. Yağmur sularını depolama maliyeti toplam proje maliyetinin % 1’ den daha düşük. Konut satışlarında bilinçli kullanıcılar tarafından son zamanlarda daha çok sorgulanan bir kriter haline gelen yağmur hasadı, satın almayı da olumlu etkileyen nedenlerden bir unsur olarak gözükmekte dedi. Ayrıca ‘’ 100 daireli bir sitede depo şebeke suyu hiç gelmezse Minimumda bir haftalık su ihtiyacını karşılıyor, istenirse bu süreç uzatılabilinir.

Yatırımcı firmalar inşaat maliyetini minimum da etkileyen bu konuyu kullanım konforu arttırıp ve tercih edilebilme nedeni olduğu için inşatlarında önem göstermeye başladılar. Özellikle bilinçli kullanıcılar ise bu tür geri dönüşüm projelerine daha fazla itina gösterip tercih ediyorlar’’ dedi.

Efekta Mimarlığın Yağmur hasadı uyguladığı Projelerinden bazıları; Türkiye’nin en büyük ofis projesi olan Business İstanbul, Gelal Çorap Fabrikası.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)