​Faiz Oranlarının Yükselmesi İnşaat Sektörüne Zarar Verir

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Merkez Bankasının son aldığı faiz kararını değerlendirdi. İşsizlik oranlarının aşağı çekilmesi ve büyüme performansının yakalanması için inşaat sektöründeki kazanımların kaybedilmemesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz Işık, faiz oranlarının yükselmesinin, konut ve inşaat sektörlerine, buna bağlı olarak da hazır beton ve inşaat malzemeleri sektörlerine zarar vereceğini, Merkez Bankasının son aldığı tedbirin yerinde olduğunu ifade etti.

Son dönemde inşaat sektöründeki kazanımların önemli olduğunu ifade eden Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konut satışlarında önemli bir ivme yakalayan Türkiye’nin inşaat sektöründeki kazanımlarını kaybetmemesinin 2017 yılında hem işsizlik oranlarının aşağı çekilmesinde hem de beklenen büyüme performansının yakalanmasında zorunlu olduğunu söyledi.

Son dönemdeki gelişmelerin inşaat ve bağlantılı sektörleri etkileme noktasına geldiğine dikkat çeken Yavuz Işık, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “İnşaat malzemeleri sanayi endeksinin 2016 yılının tamamında geçen seneye göre %6,5 daralması ve aynı zamanda Hazır Beton Endeksi’nin son 3 aydır gerilemesi, mevcut durumda inşaat sektöründe işlerin istenilen seviyede devam etmediğini göstermektedir. Konut kredilerinde Cumhurbaşkanımızın girişimleri ve Hükûmetimizin kararlı tutumu ile belirli bir noktaya gelen faiz oranlarının yükselmesi, konut ve inşaat sektörlerine, buna bağlı olarak hazır beton ve inşaat malzemeleri sektörlerine zarar verecektir. Bu noktada Merkez Bankası tarafından son alınan tedbirlerin yerinde olduğunu düşünüyoruz. İhtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğumuz 2017 senesinde, para piyasası oyuncularını tatmin etmek adına reel sektörü zora sokacak davranışlardan kaçınan bir Merkez Bankası’nın mevcudiyeti sektör olarak bize güç vermektedir. Makro ihtiyatları uygulama zamanlamasının yerinde olduğunu düşündüğümüz Merkez Bankası faiz konusunda kararlı bir tutum sergilemektedir. Merkez Bankasının, üst bant ve geç likidite penceresi faizlerinde artış yapmasına rağmen politika faizini değiştirmemesi,  her ne kadar piyasayı tatmin etmese de, Trump’ın açıklamaları ile birlikte değerlendirildiğinde kurda aşırı bir sıçrama yaratmamıştır. Aynı zamanda Merkez Bankası aldığı karar ile piyasaya gerekli mesajı da vermiştir.”

2017 yılında sektörümüzde %10 ciro artış hızı bekliyoruz

2017 yılı ile ilgili tahminlerini paylaşan Yavuz Işık, 2017 yılında oldukça yoğun bir seçim takvimine sahip olan AB ülkelerinden kaynaklanan belirsizliğin Türkiye’nin büyüme performansını etkileyeceğini söyledi. 

Yavuz Işık sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektörünün ve dolayısıyla hazır beton sektörünün büyüme performansını etkileyecek bir diğer unsur “kamunun inşaat harcamaları”dır. 2016 yılının ilk üç çeyreğinde önemli bir artış göstermeyen bu harcamaların 2017 yılında hızlanması beklenmektedir. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründeki bu hareketlenmeye bağlı olarak hazır beton sektöründe de gelişme kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Başbakanımızın açıkladığı Orta Vadeli Plan rakamlarında kamu harcamalarındaki artışın sinyalleri verilmiştir. Türkiye’nin içeride ve dışarıda zor bir dönemden geçtiği bugünlerde, hükûmetimizin bütçe disiplininden taviz vermeden kamu harcamaları kanalı ile ekonomiyi desteklemesi gerekmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, 2017 yılında sektörümüzde %10 ciro artış hızı beklemekteyiz.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)