Erişilebilir Mimariyi Deneyimlemek..

“Erişilebilirlik” sadece engelli bireyler üzerinden tanımlanan, proje aşamasında gerçekleştirilmesi külfet olarak görülen bir kavramdır. Ancak, kentlerin ve mekanların  sadece engelliler için değil, herkesin gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde tasarlanmasının gerekliliği anlaşıldığında, engelsiz bir toplum yaratılabilecek ve “erişebilirlik” kavramı tasarım girdilerinin başında yer alabilecektir: “Herhangi bir yetersizliği olan kişi, erişilebilirliği olan mekânda sakat değildir. Sağlam bir kişi, erişilebilirliği olmayan bir mekânda engellidir.”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gelişmiş ülkelerde nüfusun %10’unun, gelişmekte olan ülkelerde ise nüfusun %12’sinin engelli olduğunu kabul etmektedir. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2003 yılında yapmış olduğu araştırmalara göre de ülkemiz nüfusunun %12’si engelli kişilerden oluşmaktadır.(1) Engelli bireylerin gündelik yaşamda karşılaştığı sorunlar kendileri dışında yakın çevrelerini de etkilemektedir. Bu nedenle nüfusumuzun yarıya yakınının engelli bir yaşam sürdüğü söylenebilir.

Ancak ülkemizde dış mekân ve bina içlerinde ulaşım zorluklarıyla karşılaşılması engellilerin gündelik yaşama dâhil olmasında sıkıntılara yol açmaktadır. Oysa engelliler de diğer sağlıklı bireyler gibi toplumun yararlandığı tüm olanaklardan bağımsızca yararlanma hakkına sahiptir. Bunun gerçekleşebilmesi ancak mimari tasarım ve uygulamalarda engelli bireylerin gereksinimlerinin göz önünde bulundurulmasıyla mümkündür. 

(Kaynak : http://www.mimarlikdergisi.com)

Ürün, hizmet ve mimaride erişilebilir özellikteki tasarımlar  erişilebilir mekan ve kullanımlar yaratmada mimar ve tasarımcılara ilham olacaktır.

Piknik Masaları

 Erişilebilir bir piknik masası, tekerlekli sandalyede bulunan bir kişinin açık hava toplantılarına katılımını sağlar. Masanın oturma kısmında tekerlekli sandalyeye ayrılmış boş kısım kullanıcıların ayrıştırılmadan bir arada olmalarını sağlar.


 Duş Kabinleri

Duş, birçok insanın, özellikle hareketliliğinin sınırlı olduğu insanlar için erişilemeyen bir alan olabilir.Yardımcı tutunma  dayanakları ve duş alanının oturabilecek şekilde tasarlanması erişilebilir tasarıma entegre olmasını sağlar.


Lavabolar

Lavaboların altına tekerlekli sandalyedeki bir kişinin rahatlıkla lavaboya erişmesi için boşluklu girdiler yapılarak  aynı zamanda lavabo evye kısmının kullanıcının yine erişimini daha kolaylı hale getirmek için eğimli dışa dönük yapılması iyi bir çözüm olacaktır.

Yüzme Havuzları

Rampalar, yüzme havuzlarının içine girip çıkmalarını kolaylaştırmak için harika bir yoldur. Tekerlekli sandalyedeki, hareket kabiliyeti sınırlı olan ve yaşlı insanlar havuza kurulmuş rampaların bulunmasından yararlanabilir. Birçok yüzme havuzu rampası, kolay erişime izin vermek için özel kaymaz malzemeye sahiptir. 

Kapı Kolu

Bükülmesi gereken standart yuvarlak kapı kolları, birçok insanın açması oldukça zor olabilir. Ellerinde sınırlı hareket kabiliyeti olan kişilerin kapı iterek açabilmelerini kolaylaştıran kapı kolları kullanımlara yardımcı olacaktır.

Mutfaklar

Tezgahlar, dolaplar ve çekmeceler, tekerlekli bir kişi için  uygun bir yüksekliğe yerleştirilir. Bu mutfaklar, tekerlekli sandalyede daha fazla bağımsızlık ve kolay pişirme kabiliyetine destek olur.


Merdiven ve Rampalar

Rampalar bazen tasarımcılar ve mimarlar için zorluklar yaşayabilir. Ancak, bebek arabası olan kişiler ve tekerlekli sandalyelerde inanılmaz derecede önemli ve yararlıdırlar. Bu yerler, bir rampayı merdivenlere entegre ederek erişilebilir hale getirilebilir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)