Kamu Projeleri Katılımcı Bir Formülle Tasarlanmalı

CM Mimarlık, Cem Sorguç

Dergimizin yeni çıkan 35.sayısında  Kamu Yapılarının “Çevre Dostu Değişimi” konusunu ele alıyoruz. Bu çerçevede herkese açık ve erişebilir olması beklenen kamu binalarının ülkemizdeki durumu hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz? 

-Konu kamu işleyişi ve kamu algısı ile ilişkili. Şehrin ve insanların kamudan, kamu hizmeti ile tanımlı. Güvenlik ve kamunun hizmet verdiğinden korunma, sakınma ihtiyacı mekânsal kurguyu direkt etkiliyor. 

Günümüzde; teknoloji, tasarım ve mimarideki gelişmelere rağmen ülkemizde yeni inşa edilen kamu binaları birbirini tekrarlıyor. Sizce neden Türkiye’de kamuya ait binalar sıradanlığını korumaya devam ediyor? 

-Bunun birkaç sebebi var: En önemlisi on yıllardır geçerli bir alışkanlık ile yerine, değişime, zamanına, kullanıcısına bakmadan tip proje uygulamak. Okul binası projesinden devlet dairesi yapmak da, düz araziye eğimli yapı kurgusunu inşa etmek de bunun bir parçası. Bir başka konu da işveren olan kamunun, işleyişe ve teknolojiye dair reaksiyon alamaması. Ve tabii ki kamu projelerinin katılımcı bir formülle ve yarışma ile elde edilmemesi. Yarışma koşulları, yöntemleri, koşulları tartışılır ama büyük bir oranı dosya çağırarak dahi yapılmıyor. 

Kamu yapılarının arazi kullanımı, çevre ilişkileri, malzeme, renk ve doku seçimi gibi sürdürülebilirlik kriterlerine yönelik ne gibi çözümler uygulanmalı?

-Hassasiyet ile tasarlanması, projelerin analitik olarak iyi kurgulanması, danışmanlı ve mümkünse yaptırımlı bir formülle üretilmesi. Kamu yapıları için olmazsa olmaz kriterler oluşturulmalı. Neticede kullandıkları kaynak da sarfiyatta kamunun, toplumun, kullananın, yaşayanın. Ekonomik ve fiziki sürdürülebilirlik kentin talebi olmalı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)