EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Doğa İçinde Sakin Bir Ortamda

Proje Künyesi
Tasarım Ofisi: İGLO Mimarlık
İşveren: Terzioğlu Holding
Proje Alanı: 11.000m2
Mekanik Tasarım: ABC Mekanik Proje Tes. Taah. Tic. ve San.Ltd.Şti.
Elektrik Proje Tasarım: Enmar Müh. Ltd. Şti
Statik Proje: Balkar İnşaat Mühendisliği ve Müşavirliği Ltd. Şti.
Cephe: Schuco, ÖZMETSAN Yapı Sanayi ve Tic.Ltd. Şti.
LEED Danışmanı:  Erke Tasarım


ICI Fabrika ve Yönetim Binası Projesi, klasik bir endüstri yapısı yerine doğa içinde sakin bir ortamda daha verimli bir çalışma ortamı olarak tasarlanmış. Üretim holü üzeri güneş ışınlarını yansıtmak için beyaz membran İle kaplanırken üzerine güneş panelleri yerleştirilmiş.

Hem etkileyici bir hacim elde edebilmek hem de ofislerin her yönden ışık alabilmesini sağlamak amacıyla ofis ve üretim holü arasına bir kanyon yerleştirilmiş.

Terzioğlu Holding’in IGLO Mimarlık tarafından tasarlanan ICI Fabrika ve Yönetim Binası, Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi’nde, 11.000 m2 arsa içinde inşa ediliyor. Projenin yer aldığı parselin ana yoldan araç girişine uygun olması, bağımsız bir ofis inşa edilmesine olanak sağlamış ve çekme mesafelerinden kalan alanın, emsale göre yapılabilecek maksimum taban alanından büyük olması, binanın ikiye bölünüp ofis ve üretim fonksiyonlarının ayrı bloklarda yer almasını mümkün kılmakta. 


Üretim ve ofis bloklarının çekme sınırlarına yerleştirildiği yapı alanının orta kısmında ise doğal ışık alan bir galeriye yer verilmekte. Her iki fonksiyonun birbirinden ayrıldığı yapıda, iç bahçe tasarımıyla, üretim ve ofis bloklarına ışık alan ekstra cepheler kazandırılmakta. İki blok arasına yerleştirilen çekirdekler ile binalar arası geçişin sağlandığı projede; ofis, lokanta ve showroomların birer cephesi de iç galeriye bakmakta. 
Halı üretim bölümü proses ihtiyacı gereği dikdörtgen formda konumlanırken ofisler, parsel biçimine ve yola paralel konumlanması amacıyla üçgen formda tasarlanmış.
Hem etkileyici bir hacim elde edebilmek hem de ofislerin her yönden ışık alabilmesini sağlamak amacıyla ofis ve üretim holü arasına bir kanyon yerleştirilmiş. Bu giriş lobisi, köprü ve balkonlarla iki binayı birbirine bağladığı gibi aynı zamanda ses barajı da oluşturmakta.


Üretim bölümünün son katı showroom amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmış. Parsel çevresini saran çeşitli kotlardaki yollardan düzayak malzeme giriş ve çıkışı yapılabilmesi için kat yükseklikleri ayarlanarak tır rampaları ve manevra alanları sağlanmış. Ofis çalışanları ve misafirler biyolojik gölet önünden ve nitelikli bir peyzaj içerisinden geçirilerek giriş kapısına ve otoparka ulaştırılmış. Giriş kanyonunu oluşturan ve ofise de cephe veren büyük duvar perfore edilerek patchwork halıya sembolik gönderme yapacak bir etki oluşturulmuş. Cam tavanı ile sürekli aydınlık bu orta  alandan, açık ofisin içe bakan cephesinin de faydalanması sağlanmış. Mimari tasarımla bütünleşen bir peyzaj tasarımıyla bina;  girişi, ofislerin iç kanyona bakan cephesini ve ön cepheyi çevreleyen bir biyolojik göletle bütünleştirilmiş. Bu atmosferin hem içeriden hem dışarıdan farkedilebilmesi için yapı şeffaf olarak tasarlanmış. Cephede kullanılan teknolojik camlar yüksek ısı değerlerine sahip ve UV korumalı. Güney cephesinde otobana paralel konumlanan ofisin cephesindeki sedir ağacından düşey güneş kırıcılar da güneye bakan cephelerin konforunu arttırmak amaçlı konulmuş. Üzerleri perfore edilerek kışları sert geçen Tuzla bölgesinde rüzgarın gücüyle yelken etkisi yapması olasılığına da çözüm getirilmiş. 

Ofisin çatısına firma ortaklarının kullanacağı, mimariye kontrast geniş ufuklu manzaradan yaralanabilen elips formlu BİR çelik yapı planlanmış. Geride kalan teras alanı ise çatı bahçesi olarak düzenlenmiş.

Ofislerde; tavanlardaki tesisatı gizlemek, aydınlatma armatürleri, yangın dedektörleri gibi pek çok bileşeni monte etmek, akustik koşulları yerine getirmek amacıyla akustik ve aydınlatma sistemleriyle entegre olabilen yapısı ile Aspen Asma Tavan Sistemleri kullanılarak daha iyi bir çalışma ortamı hedeflenmiş.

Klasik bir endüstri yapısı yerine doğa içinde sakin bir ortamda daha verimli bir çalışma ortamı tasarlanmış. Ofisin çatısına firma ortaklarının kullanacağı mimariye kontrast geniş ufuklu manzaradan yaralanabilen elips formlu çelik yapı planlanmış. Geride kalan teras alanı ise çatı bahçesi olarak düzenlenmiş.

Çatıya kadar ulaşan yangın merdiveni camlı cephenin devamı gibi kaplanarak cephe etkisi zenginleştirilirken güney ışınlarına karşı lobiye perdeleme sağlanmış.

Otopark üzeri de bahçe yapılarak peyzaj etkisi artırılırken araçlar da bu etkiyi bozmayacak şekilde göz önünden uzaklaştırılmış. Bahçede kullanılan biyolojik gölet hiçbir kimyasal kullanmadan kendi faunasıyla oksijen üretebilen yer yer oksijen takviyesi dışında müdahale gerektirmeyen bir sisteme sahip. Böylelikle içinde bitki ve canlı yaşayabilirken çevresini serinleten, doğal etki veren bir görsele sahip olunuyor. Çatının ve bahçenin genelinde çevreye ısı yaymayan kendi mikro iklimini oluşturan bir ortam oluşturmak hedeflendi. Lobinin üretimin binası tarafındaki duvar perfore edilerek patchwork halı etkisinde düzenlenmiş  ve titanyum çinko levhalarla kaplanmış. Kendini temizleyebilen ve dış etkilerden bozulmayan bu malzeme ile tüm yapıda kullanılmaya çalışılan doğal ve dönüşebilir malzemelerden biri daha binadaki yerini aldı. Sürdürülebilir malzemeler ile tasarlanan binanın Gold LEED Sertifika adaylığı bulunmakta. Ayrıca MIPIM finalistlerindendir. 


Iglo Architects tasarımı ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi Binası, Almanya’nın en eski bağımsız tasarım organizasyonu olan ve IF International Forum Design tarafından düzenlenen IF Design Awards 2017’de, “Ofis/Endüstri Yapıları” kategorisinde ödüle layık görüldü. Iglo Architects tarafından tasarlanan proje, jüri heyetinin bu yıl dünyanın 59 ülkesinden 5500 başvuruyu değerlendirdiği organizasyonda “Ofis/Endüstri Yapıları” kategorisinde ödüllendirildi.

iF Design Ödülü, Iglo Architects tasarımı ICI Fabrika ve Yönetim Binası’nın ulusal ve uluslararası ödüllerdeki ilk başarısı değil. İnşaatı halen devam eden proje 2015 yılında “Sign of the City Gayrimenkul Ödülleri”nde “Devam Eden Projeler” kategorisinde “Yılın En İyi Endüstri Yapısı Ödülü”ne layık görülmüş, ayrıca World Architecture Community’nin 19. proje döngüsünde de kazanan projeler arasında yer almıştı. Proje aynı zamanda, 2014 yılında “Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde (WAF Awards) “Ofis Projeleri” kategorisinde, The Plan Awards 2016’da “Production” kategorisinde ve “MIPIM Awards 2016”da da ‘”Best Futura Project” kategorisinde finalist olma başarısıni göstermişti.


MİMARINA SORDUK 

Terzioğlu Holding için tasarlamış olduğunuz, klasik endüstri yapısı yaklaşımından uzak ICI Fabrika ve Yönetim Binası’nın tasarım sürecinde önemli tasarım kriterleriniz neler oldu ?

Projede en önemli tasarım kriterimizden biri ofis, showroom ve üretim hacimlerinin doğru ilişkilendirilmesiydi. Dağıtımı orta kanyonda toplayarak ve katlarda da köprülerle geçişler oluşturarak hacimler arasında istenildiği zaman geçişken istenildiği zaman ise izole olabilmelerini sağlayacak bir erişim düzeni tasarladık. 

Çatıda konuşlanan yönetici katı ise tüm tasarıma kontras oluşturacak şekilde elips bir form kullanılarak yapıdan ayrıştırıldı. Bu formun geride bıraktığı alanlar çatı bahçesi ve teras olarak kullanıldı. Yeni bina projesiyle, çevreye uyum sağlayarak bu güne kadar yapılagelen klasik bir endüstri  yapısı daha tasarlamak yerine farklı ve ilham verici bir örnek oluşturmaya çalıştık. 

Sanayi yapılarındaki klasik üretim bloğuna entegre ofis yapısı şeması yerine binanın kütlesel ilişkilerini  tamamen farklı bir yaklaşımla tasarladık. Eski , yırtık ve kullanılmayan malzemenin (halı) yalnızca geri dönüştürülerek değil artı bir değer katılarak kullanıma kazandırılması (upcycling) prensibiyle üretim yapan firmaya bina tasarlarken de  aynı prensip üzerinden hareket ettik.  Enerjinin, kullanılan malzemelerin, doğal ışığın kullanılmasında sürdürülebilirlik ve tasarruf ilkesinin her noktaya yansıtılmaya çalışıldığı projemiz  LEED Gold Sertifikası adayı Yeşil bir bina...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)