LEED İki Yeni Sertifika Programı Başlattı

USGBC (ABD Yeşil Binalar Konseyi), performanslarını değerlendirmek isteyen ve LEED sertifikası edinmek isteyen şehirlere ve bölge topluluklarına ARC platformunu açtı.

USGBC, Şehirler için LEED ve Bölge Toplulukları için LEED olmak üzere iki yeni sertifika programı başlatarak, bu yolla LEED’i yeni bir seviyeye çıkarma girişiminde bulundu.

Piyasaya yeni sürülen ARC platformunda var olan yeni programlar çalışmaya devam edecek, LEED sertifikasının yerini almayacak, aksine var olan her yerin hep beraber sertifikalandırılabilmesi için olanak sağlayacak.

Sertifika almak isteyen bir bölge topluluğu ya da şehrin öncelikle “ön sertifikalandırma” için hedefler belirleyen ve bu hedeflere ulaşmak için bir plan tanımlayan yol haritası hazırlayarak başvuru yapması gerekmekte. 

Bir projenin yol haritası onaylandıktan sonra şehir ya da topluluk; enerji, su, atık, ulaşım ve insan deneyimiyle ilgili bir yıllık gerçek performans verilerini ARC’a kaydederek bir performans puanı alacak.

Puanın arkasında neler oluyor?

USGBC’nin LEED Uygulaması başkan yardımcısı Gretchen Sweeney, BuildingGreen’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu puan bölge halklarının performanslarının denklerine göre durumlarını anlamalarına yardımcı oluyor. Bina karşılaştırmaları, oturma oranı ve binanın büyüklüğü gibi ölçütlerde yapılırken, bu ölçütte karşılaşmalar kişi başına temelinde yapılıyor.”

Sweeney’e göre Arc Platformu kişi başına hesaplamalarına ulaşmak için var olan protokolleri kullanıyor. Örnek olarak enerji puanı için, bölgesel topluluklar kaynakları ve sera gazı salınım miktarlarını kaydediyor ve Arc platformu yılda kişi başına düşen salınımlara ulaşmak için Şehirler için Global Protokol (Global Protocol for Cities)  ve ClearPath ‘i kullanıyor. Büyük nüfuslu bir şehir daha az salınım yaparsa nüfus büyüklüğü benzer olan diğer şehirlere göre daha yüksek enerji puanı alıyor. Bütün kategorilerde 40 ve üzeri puan alan bölge halkları LEED sertifikası alıyor.
USGBC basın açıklamasına göre bu sertifika programı şehirlere, bölgesel topluluklara, mahallelere, semtlere ve ilçelere uygulanabilir olarak tasarlandı ve Şehirler için LEED ile Bölge Toplulukları için LEED almak için beklenen gereksinimler fark göstermiyor.

Performans vurgusu

Bu puanlama sistemleri LEED’in olağan ön koşulları ve puanlamalarından bir ayrılışa işaret etse de, sertifika almaya doğru giden bir yol olarak ele alınan performans vurgusu, USGBC’nin yeni stratejisi olan yeni puanlama sistemlerinin kapsamına daha fazla mevcut bina dahil etmek için Dinamik Plak sistemini kullanmaya başlamaları ile paralel bir yönelim. Bir şehir ya da bölgesel topluluk bu yeni sertifikalarda istenen performans puanına ulaşmak için teknik olarak herhangi bir programı kullanabilir, ancak Arc ile yapılan performans karşılaştırmaları USGBC stratejisinin bir parçası olarak USGBC’nin GRESB, SITES ya da LEED’in bina-ölçekli puanlama sistemleri gibi diğer puanlama sistemlerini teşvik edebilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)