GAD Mimarlık, Sürdürülebilir Medya Şehri İçin Master Planı Hazırladı

İstanbul Ticaret Odası tarafından yaptırılan proje İstanbul’u dünyanın en büyüyen ve yenilikçi şehirlerinden biri olarak yansıtacak ve ilerlemeci medya teknolojilerine doğru yol alışını gösterecektir.

Sonuçta ortaya çıkacak ana plan, ziyaretçiler ve yapılı çevre arasında yeni etkileşimler yaratmak için medyayı kullanarak, dünya üzerindeki mevcut ve gelecekteki kentsel gelişmeler için bir test alanı olarak işlev gören stratejiler uygulayacak , küçük ölçekli bir şehir işlevi görecektir.

GAD Mimarlık tarafından oluşturulan planda medya kentinde; çalışma ofisleri, depolar, perakende alanları, canlı performanslar için etaplar ve salonlar, etkileşimli müzeler ve kütüphaneler, okullar , atölyeler, eğitim ve perakende ticaret alanlarını kapsayan konut imkanları sağlanacaktır.

Medya kenti, geçici ziyaretçilere, işçilere ve kalıcı sakinlere, konukların geçmişin, günümüzün ve medyanın geleceğini keşfetmesine olanak tanıyan gelecekteki bir alan olarak hizmet edecektir.GAD, şehrin düzenini oluşturmak için kentsel tasarımdaki değişen trendleri inceleyerek tarihi sanayi kentlerini referans edindi.

Arabaları şehrin yerleşimine uydurarak araç trafiğini yavaşlatacak ve insani ölçekte daha fazla etkileşim sağlayacak  bir yaya akışı planlanıyor. Mimarlar blokların boyut ve işlevlerini belirleyecek ve bunları sosyal etkinliği arttırmak için daha geniş bağlamda yerleştirecek bir algoritma geliştirdiler.

Medya kentin sosyal ve ticari etkilerine ek olarak, tamamen sürdürülebilir bir yaşam tarzını teşvik eden en son yeşil teknolojileri uygulanması kararı alındı. Güneş panelleri ve rüzgar türbini, kenti güçlendiren ve bireysel yapılar içinde kullanılan düşük enerjili bir tüketim sistemi ile birlikte çalışan büyük enerji katılımcıları olarak hizmet edecektir.Yağmur suyu toplama , gri su sitemlerinin daha akıllıca yönetilmesi için düşünülmüş dağıtım şebekeleri elektrikle çalıştırılacaktır.  Tüm ulaşımlar yenilenebilir enerjiler üzerinde çalıştırılacak, kişisel araçlara olan ihtiyacı ortadan kaldıracak ve yaya yaşam tarzının bireye en fazla fayda sağlayacak şekilde düzenlenecektir. 





Proje Künyesi

Proje Bölgesi: İstanbul / Türkiye 
Mimari Proje & Tasarım: Gökhan Avcıoğlu & Alpaslan Ataman & GAD 
Proje Ekibi: Nesime Önel, Eti Kastoryano, Mustafa Kemal Kayış, Gökşen Güngör, Seda Tuğutlu, Oğuz Emre Bal, Esra Esen 
Yapı Tipi: Şehir Planlama, Kamusal, Ofis, Ticari
İnşaat Alanı: 75.000 m2 
Proje Alanı: 2.800.000 m2
Yapım Yılı: 2017 
Durum: Devam Etmekte
Ödüller: 2017 AR Future Proje Ödülleri, Jeu d’Esprit Prize


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)