BASF, Döngüsel Ekonomi ile Sürdürülebilirlikte Çok Boyutlu Düşünüyor

Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2017 İstanbul (Sustainable Brands 2017 Istanbul), 20 – 21 Nisan tarihlerinde SwissOtel The Bosphorus’ta gerçekleşti. Beş yıldır konferansın platin sponsorluğunu üstlenen BASF adına Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Dr. Andreas Kicherer, “Döngüsel Ekonomi” ve BASF’nin gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı.

Konferansın ilk gününde konuşan Dr. Kicherer, “Yeni Çözümler ve Yeni Müşteri Fırsatları: Döngüsel Ekonomi” başlıklı sunumunda dünyada döngüsel ekonomiye yönelik trendleri ve BASF’nin yaptığı çalışmaları paylaştı. 

Sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren BASF’nin platin sponsorluğunda düzenlenen Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2017 İstanbul (Sustainable Brands 2017 Istanbul), 20 – 21 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. SwissOtel The Bosphorus’da düzenlenen konferansın ilk gününde BASF Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Dr. Andreas Kicherer, “Yeni Çözümler ve Yeni Müşteri Fırsatları: Döngüsel Ekonomi” başlıklı bir sunum yaptı.


Dr. Kicherer, konferansta, sürdürülebilirlik kavramı ile bağlantılı olarak “döngüsel ekonomi” konseptinin son birkaç yıl içerisinde siyaset, endüstri ve toplum içerisinde önemli bir ivme kazandığını belirtti. Döngüsel ekonomi vizyonunun, halihazırda mevcut olan “al-üret–at” üretimden yenilenebilir enerjiyle desteklenen kapalı kaynak döngülerine dayalı bir modele geçtiğini vurgulayan BASF Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Dr. Andreas Kicherer, yakın zaman önce döngüsel ekonomi ilkelerinin kabul edilmesinin ekonomik net faydasının Avrupa için 2030 yılı itibariyle 1,8 trilyon Euro olacağının hesaplandığını belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun 2016 yılında, daha fazla kaynak verimliliği sağlamaya ve kıtada daha döngüsel iş modellerini teşvik etmeye yönelik bir döngüsel ekonomi stratejisi sunduğunu aktaran Dr. Kicherer, ulaşım, gıda ve inşaat sektörlerinin, Avrupa hane halkı harcamalarının yüzde 60'ını ve kaynak kullanımının yüzde 80'ini temsil ettiğini vurguladı.

Yeni teknolojiler döngüsel ekonomiyi uygulanabilir kılıyor

Yeni teknolojilerin döngüsel ekonomi trendlerini de daha uygulanabilir kıldığını anlatan Dr. Andreas Kicherer, tek araba, tek sahip modelinin yerine paylaşımlı ulaşım hizmetleri aldığında genel olarak araba kullanımının artış gösterebileceğini ve bu değişimle otomobillerin daha uzun ömürlü olması için daha dayanıklı malzemeler ve üretim süreçlerinin geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Nesnelerin Interneti, sürücüsüz ve elektrikli araç trendleri sayesinde yenilenebilir enerji ile desteklenen elektrikli araba sayısının arttığını belirten BASF Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Dr. Andreas Kicherer, mesafe sensörleri sayesinde daha az kaza yapılacağını ve bu nedenle de son kat boya ihtiyacında azalma meydana gelebileceğini söyledi.

İnşaat endüstrisinde, yeni binaların inşaatların 3 boyutlu baskı ve fabrika tabanlı endüstriyel inşaat süreçleri gibi yeni teknolojilerden etkilendiğini ifade eden Dr. Kicherer, inşaat ve konut sektörünün de yeni konut paylaşımı, ofis paylaşımı ve evden çalışma gibi yeni modeller nedeniyle değiştiğini aktardı.

BASF’den kendine has döngüsel ekonomi yaklaşımı

Konuşmasında BASF’nin değer oluşturmayı, artan kaynak kullanımı ve atıl üretiminden ayırmaya yönelik önemli hedefi başarmak üzere iki tamamlayıcı yaklaşım uyguladığını anlatan Dr. Andreas Kicherer, “Akıllıca kullanın yaklaşımımız ile kendimiz ve müşterilerimiz için süreçlerin ve ürünlerin verimliliğini artırıyoruz. BASF çözümlerinin akıllı kullanımı, değer zinciri içerisinde atıkları azalttı ve müşterilerimiz için daha verimli bir kaynak kullanımı sağladı. Mevcut çözümlerimizi ve süreçlerimizi inovasyon aracılığıyla daha fazla artırmaya çalışıyoruz.” dedi. Kicherer ayrıca, “döngüyü tamamlayın” yaklaşımı ile ürün kullanım ömrünü artırarak veya atıkları kaynaklara dönüştürüp üretim süreçlerindeki döngüyü tamamlayarak hammadde tüketimini azalttığını dinleyicilere aktarırken, “BASF, doğal ve teknik döngüleri kullanan daha fazla ürün ve çözüm geliştirmek üzere müşterileriyle birlikte çalışmayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

“Döngüsel Ekonomi”nin, atık yönetiminden çok daha fazlası olduğunu ve davranış ve teknoloji kullanımı açısından önemli değişiklikler gerektirdiğini paylaşan BASF Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Dr. Kicherer, “Döngüsel ekonomi düşüncesi, şirketin kendi operasyonlarıyla sınırlı olamaz. Küresel değer zincirlerinin karmaşıklığı nedeniyle, müşterileri ve tedarikçileri kapsamak üzere, değer zincirinin tamamında uygulanması gerekir. Akıllı döngüsel ekonomi konsepti, en başından itibaren ürün, süreç, kullanım ve yeniden kullanım sistemi içerisinde tasarlanmalıdır.” dedi.

Şirket olarak uygulamaya koydukları çözümlerin pek çoğunun daha şimdiden Döngüsel Ekonomi modelini içerdiğini gösterdiğini aktaran Dr. Kicherer, döngüsel bir ekonomiye geçişin pek çok endüstride iş modelleri ve değer sağlayıcılarda önemli değişiklikler getirebileceğini belirtti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)