Alternatif Eğitimde Ekolojiyi Tartışmak: Çarşamba Seminerleri

Çarşamba Seminerleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar  Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümündeki gönüllü bir ekip tarafından 2002 yılından beri düzenlenmektedir.

Çarşamba Seminerleri 15 yıldır mimarlıktan şehirciliğe, sinemadan edebiyata, kentleşmeden yerelleşmeye dair her konuda sunuşlara, tartışma ve fikirlere sahne olmuştur. Disiplinlerarası tartışma ve öğrenme yöntemiyle alternatif bir eğitim amaçlayan seminerler bilim ve sanat aracılığıyla ağırlıklı olarak kent hayatı ve şehircilik üzerine  düşünmeye davet etmektedir.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün yıllardır süren etkinliği olan Çarşamba Seminerleri akademik dönem boyunca her Çarşamba saat 11.00’de , dışarıdan katılıma açık bir şekilde  meslek alanından ülke gündemine bir çok uzmanı konuk ediyor.

Çarşamba seminerleri  bu hafta #ekoloji  temasıyla Bülent Şık’ ı konuk ediyor.

Bülent Şık’ın

Savaş, Göç ve Ekoloji” başlıklı sunuşunun tanıtım metninden:

“Savaş her açıdan bir yıkımdır: İnsan, doğal hayat, insan eliyle yaratılan maddi dünya ve en önemlisi gelecek nesiller büyük zarar görür. Savaş insanlarda gelecek hissinin kaybına yol açan bir olaydır. Yol açtığı insani acılar kolay kolay sağaltılamaz. Zorla yerinden yurdundan olan başka bir yere yerleşemez. Savaşın yol açtığı maddi yıkım ise onarılabilir sanılır. Oysa yıkıcı etkileri geleceğimizi güvende hissettiğimiz barış dönemlerinde de sürüyor. Savaşın neden olduğu kalıcı toksik kirlenme savaşın yıkıcı etkilerini sürekli kılıyor. Sadece çatışmalar değil savaşın yol açtığı toksik kirlenme de insanları yerinden yurdundan ediyor. Dünyada çatışma veya savaşlar nedeniyle zorla yerinden edilen insan sayısının 65,5 milyona (Yarısı çocuk) ulaştığını belirtiyor. Türkiye, Pakistan ve Lübnan, dünyanın en çok mülteci misafir eden üç ülkesi pozisyonunda. Savaş sonucu açığa çıkan toksik maddeler seyreltilmiş uranyum gibi radyoaktif maddelerden; kurşun, kadmiyum, titanyum, tungsten ve cıva gibi ağır metallere; dioksinlerden, dioksin benzeri PCB’lere ve poliaromatik hidrokarbonlara (PAHs) kadar pek çok toksik kimyasalı içerir. Bu kimyasal maddeler çevreye bulaşarak kirlenmesine yol açıyor. Bu kirlilik kalıcı ve nesiller boyunca da yok edici potansiyelini koruyabiliyor.”

Konuşmacı: Bülent Şık

Tarih: 26 Nisan 2017 Çarşamba – 11:00

Yer: MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu

http://www. carsambaseminerleri.org

http://www.facebook.com/ carsambaseminer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)