İlk Atlaslara Antitez Sağlayan: Dünyanın Sonu İçin Atlas

"Gerçekten bir fark yaratmak istiyorsanız, bu atlas size nereye gideceğinizi gösterir." 

İlk atlaslar, kâşiflere dünyanın kaynaklarını ve insanlarını istismar etmek için ihtiyaç duydukları bilgileri veren haritalar içeriyordu.Bu atlas dünya kaynaklarını gösteren ilk atlaslara antitez sağlayarak bunun yerine dünyanın sıcak noktaları hakkında ayrıntılı haritalar ve bu alanları en iyi şekilde koruyacak bilgileri sağlıyor.

 Pennsylvania Üniversitesi'ndeki kentleşme ve peyzaj mimarlığı bölümünün başında olan profesör Richard Weller küresel kentleşme, biyoçeşitlilik ve politikası üzerine hazırladığı 3 yıllık  araştırma projesinin sonuçlarını sundu :  Dünyanın Sonu İçin Atlas. Bu yeni atlas hızla büyüyen şehirler ile dünyanın en değerli ekolojik sıcak noktaları arasındaki ilişkiyi inceliyor.

Dünyanın Sonu İçin Atlas : Dünyanın 36 sıcak noktasına ve yönetimine odaklanmış  2 kritik konuyu kapsayan yüzlerce haritadan oluşan bir derlemedir.

1. Birleşmiş Milletlerin belirlediği hedeflere göre, her bir sıcak noktanın 2020 yılına kadar % 17 oranında korunması gerekiyor.

2. Sıcak  noktalardaki şehirlerin büyüyüp büyümediğini ve nesli tükenmekte olan türlerle şehirlerin mücadelesini gösteriyor.

Sıcak Noktalı Şehirler: Dünyanın biyolojik sıcak noktalarında kalan kalıntılara 300.000'den fazla insanın sıçrayacağı tahmin edilen şehirler

Sıcak noktalar, dünyanın küresel bilimsel ve koruma topluluğunun, yok olma tehdidi altında bulunan olağanüstü ve yeri doldurulamayan bir yaşam çeşitliliği içerdiği bölgelerdir. Bir araya getirildiğinde, sıcak noktalar dünyanın genetik mirasının toplamıdır.

 Atlas'ın amacı, küresel bir toprak politikası ve kalkınma perspektifinden, bu ek korunan alanın nereye tahsis edilebileceğini belirlemeye yardımcı olmaktır.Atlasta her bir etkin noktanın farklı arazi kullanımlarına sahip kendi haritaları vardır: korunan alan kategorisi, kentsel alan, tarım, yollar ve demiryolları.  Biyo türler, ekolojik bölge, yerli bitki ve hayvan türleri hakkında bilgilerden oluşuyor.

Analizlerde belirlenen 36 ana noktada 422 büyük şehir bulunuyor, bu şehirler bulundukları bölgede biyoçeşitliliği de tehdit etmektedir. Bunların, 383'ünün doğrudan tehdit altındaki türler içeren kalıntılara yayılmakta olduğu sonucuna varıyor..

Atlas'ın önemli bir bulgusu da , şu anda dünyanın 36 noktasında sadece 14'ünün BM'nin % 17 koruma alanı hedefine ulaşmış olması. Hedefi yakalamak için neredeyse 700.000  New York Central Park’ a  eşdeğer büyüklükteki  alanın  önümüzdeki 3 yıl içinde yasal olarak güvence altına alınması gerekecek.

Penn's Weller, korunan değerlerin kaybedilmesi  "dünyanın  bütün kütüphanelerindeki bütün kitapları yakmaya benzer' olarak açıklıyor. 

Atlasa online erişim: http://atlas-for-the-end-of-th...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)