İçsel Bir Mahalle : Saigon Evi

Saigon Evi tekdüzeliği yıkmış konut tasarımlarından biridir. Dışarıdan bakıldığında diğer evlerden çok da farklı olmayan bu yapının içine girildiğinde bizi karşılayan manzara adeta bir ‘Düşey Mahalle’dir.

Vietnam’ın tipik evlerinde dar ve uzun bir yapı vardır ki bu da evlerin her katının bir oda olarak tasarlanmasına sebep olmaktadır.  2014 yılında A21Studio tarafından tasarlanan Saigon Evi bu ince uzun sistemi kurgularken kentin sokaklarını evin içinde devam ettirme fikrinden yola çıkmıştır. 3m eninde, 15m uzunluğunda bir arsa üzerine konumlanan bu evin içine girdiğinizde sizi sokağın devamı bir mekan karşılar. Toplamda 135m² olan bu ev sunduğu mekanlar anlamında çok daha geniş bir alana sahiptir. Her odası kendi başına bir ev olan bu konut, çok çocuklu bir aile için tasarlanmıştır. Evin sirkülasyon alanlarını sosyalleşmek için birer araç haline getirmek planlanırken, çocuklar içinde aidiyetlik duygusu yaratma fikri başka bir amaçtır. 

Çoğumuzun evde geçirdiği süreyi hayal ettiğimizde bize sunulan yaşam alanlarının darlığı o mekana ait olma hissini bize vermezken; bu yapı tasarlanırken evde geçirilen sürenin ve ait olma duygusunun artması amaçlanmıştır. 

Ana mekanı oluşturan ve her biri birer ev olarak tasarlanan odaların alanları mahremiyet ve ses geçişlerini aza indirgemek için küçük tutulmuştur. Saigon’nun renkli sokaklarının etkisini evde yaratmak için her odanın dış cephesinde farklı ve canlı renkler kullanılmıştır.


Saigon Evinde aidiyetlik duygusu sadece tasarlanan mekanlarda değil, kullanılan malzemelerle de sağlanmaya çalışılmıştır. 2015 yılında yapımı biten bu evin inşaatı sırasında kullanılan bazı malzemeler Saigon’da yıkılan evlerden kalmıştır. Sahaflardan kitap almayı sevenler yaşanmışlık hissinin insanda yarattığı etkiyi bilirler; bu evin yapımında kullanılan malzemelerinde Saigon’da 1980’lerden kalma yıkılmış evlere ait malzemeler olduğunu düşündüğümüzde aslında Saigon Evi yapıldığı tarihten çok daha uzun bir geçmişe sahiptir. Evin içinde yoğunlukta ahşap malzeme kullanılmış, duvarlarda da daha aydınlık olması için beyaz renk tercih edilmiştir. Aynı zamanda konut içerisinde bulunan ağaç ve diğer bitkilerde bizim betonlaşan hayatımıza göre özellikle üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Saigon Evi katmanlı çatıları, avluya açılan odaları ve onları bir bütün olarak kapatan saydam çatı örtüsü sayesinde doğal ışıkla yaşayabilen bir evin olabileceğini bize gösterir. Aynı zamanda odanızın kapısından çıktığınızda karanlık ve dar bir koridor yerine aydınlık ve nefes alabildiğiniz bir avluya çıkmak gerçekten güzel olmalıdır.

Dışarıdan bakıldığında içeride sokağın devam ettiği düşey bir mahallenin olduğunu tahmin edemeyeceğimiz kadar bulunduğu yere uyum sağlamış olan Saigon Evi, içinde barındırdığı mekanlarla insanı cezbeden farklı bir konut tasarımıdır. İç mekanları standartlaşmış ve dünyanın neresine olursa olsun konumlanabilecek apartmanlar düşünüldüğünde Saigon Evi bulunduğu bölgeye tüm detayları ile ait bir evdir.

Kaynak: Nurdan Öztürk/ www.sanatkaravani.com


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)