İtalya' da Bir Ağaç Katedrali

İtalya’da Bergamo yakınlarındaki ıssız bir vadide doğa anaya övgü olarak ağaçlardan katedral inşa ediliyor. Tamamlanması on yıllar sürecek olan Cattedrale Vegetale isimli bu yapı hem güzelliği hem de inşa biçimi nedeniyle enstalasyon niteliği de taşıyor.

Arera Dağı’nı eteğinde, Bergamo antik kentinin yakınlarındaki ıssız bir vadide Ağaç Katedrali olarak da adladırılan bu sanat eseri, yalnızca yapısal güzelliği açısından değil aynı zamanda yapımında doğanın kendi kendisini inşa etmesi açısından da dikkat çekicidir. 

Daha önce inşa edilen ve yapımı uzun yılları bulan katedral yapıları gibi bu yapının da inşası uzun zaman alacak. Yalnız tek farkla bu yapıda doğa tüm işi etkili bir şekilde kendisi üstleniyor. Biz insanlar ise sadece kenara çekilip zamanla bu katedralin gelişimini seyretmek. Katedralin , doğanın kent tarafından tahrip edilmediği ve eserin hatırlatıcı gücünün bozulmayacağı alanda inşa edilmesi kararı alınmıştır.

Doğanın kendi kendine inşa edeceği bu katedral 5 nef ve 42 kolondan oluşuyor. Kolonların ortasındaki kayın ağaçları 500 metre uzunluğa ulaşıp 300 yıl yaşayabiliyor. Kayınların etrafını köknar ağaçları ile kestane ve fındık dalları sarmalamış. Gelecek on yıllar içerisinde insan yapımı yapı elemanları çürümeye başlayınca, ağaçlar kademeli olarak beş koridor yapısı alacaktır.

 İtalyan sanatçı Giuliano Mauri, katedralin tasarımını mükemmel hale getirmek için yıllarca çalışmış. 2002 yılında ise katedralin ilk fidelerini dikmiş ve ne yazık ki 2009 yılında vefat etmiş ancak eseri büyümeye devam ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)