Nükleer Harabe Çernobil Kentine, Güneş Çiftliği Projesi

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Çin merkezli iki enerji şirketi, Çernobil nükleer kazasından sonra harabeye dönüşen alanda 1000 MW’lik güneş parkı kuracak.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Çernobil temiz, yenilenebilir bir enerji kaynağı haline dönüştürülüyor. 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrindeki Nükleer Santralde yapılan bir deney esnasında büyük bir nükleer kaza meydana gelmişti. Kaza sırasında 31 kişi ölmüştü ancak çok büyük bir alana yayılan radyasyona bağlı olarak uzun vadede 4 binden fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor.Harap durumda olan nükleer santralin etrafındaki 30 km'lik alan ise hala kullanılmıyor. Çin’in ise insan yaşamına uygun olmadığı belirtilen ve yasak alan olarak bilinen söz konusu alanda enerji üretimi için harekete geçtiği öğrenildi. İki Çinli şirket Çernobil'in güneyinde 1000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali inşa edecek. Bu kapasite 100 milyon LED ampulün aydınlatılması için yeterli olan enerjiye tekabül ediyor.

Çinli GCL System Integration Technology  ve China National Complete Engineering enerji şirketlerinin kuracağı  güneş enerjisi çiftliği sayesinde bölgenin yeniden doğacağı ifade edildi.Proje yerel makamlar tarafından da destekleniyor. Ukrayna Çevre ve Doğal Kaynak Bakanı Ostap Semerak, Guardian'a verdiği demeçte "Bu ucuz arazi ve bol güneş ışığı projenin temelini oluşturuyor" dedi.Çinli enerji şirketlerinin yatırımlarıyla dünyanın en etkili nükleer kazasından 30 yıl sonra Çernobil'in güvenli, yenilenebilir bir enerji merkezine dönüştürülmesinin, önemli bir sürdürülebilir kalkınma projesi olarak tarihe geçeceği ifade edildi.

Kaynak:http://www.enerjigunlugu.net/


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)