Kiremitin Yapı Projelerinde Yorumlanması

Tropikal Urveel House

Bazen Bir Avlu Bazen Arka Planda Duvar Oluşturan Ateş Tuğlaları

Hindistan Sania Hemad Köyü’nde 900 metrekarelik bir alanda bulunan Urveel House, sessiz bir bölgede ve doğanın kalbinde konumlanmıştır. 

Mango ve Sapodilla (Çiku) ağaçlarının bulunduğu bu alanda, projeyi üstlenen Design Work Group’ un  en büyük kaygısı; evi, mevcut ağaçları yok etmeden ağaçların etrafına inşa etmek olmuştur. Böylece arsanın doğal gelişimini bozmadan 4 yatak odalı, özel ve kamusal alanları ayıran, iç mekan ile açık alan arasındaki ayrımın kaybolduğu bir rezidans tasarlanmıştır. Bu durum ev tasarımının sınırsız ve engelsiz olmasını sağlamıştır.

İç mekanları birbirine bağlayan, bölen ve evin her köşesinden görülebilen tuğla duvarlar evin önemli bir ögesi haline gelerek kullanımda esneklik sağlamıştır. Doğaya entegre olan konsepte sadık kalınarak büyük bir yüzme havuzu evin merkezinde yerini almıştır. Dışarıda ise mutfak, soyunma odaları, spor salonu ve buhar odası bulunmaktadır. 

Mimarları Urveel House’da, doğayla iç içe  bir alan tasarlamak amacıyla ateş tuğlası, granit, nehir çakılları, ahşap ve diğer topraklı malzemelerden faydalandıklarını belirtmiştir ve bu şekilde malzemelerin lüks, ama dışa dönük bir alanda optimum kullanımı amacı olmuştur şeklinde tasarımdaki yapı malzemelerinin değerini yorumlamışlardır.

Applecross ResIdence 

İnsanlığın En Eski, En Mütevazi Malzemesi ile Sarılı Bir Ev...

Stüdyo Iredale Pedersen Hook , Avustralya’daki bu güzel aile evini, insanlığın en eski ve en mütevazi yapı malzemelerinden biri olan tuğla ile kaplamıştır . Perth’de bulunan Applecross Residence, koyu sırlı bir cepheye ve yakındaki Swan Nehri sularına bağlayan güçlü ve akışkan bir gövdeye sahiptir. Yan taraftaki metalik sütunlarda ise  jeotermal ısıtma ve yer altı suyunu soğutma sistemleri kuruludur. 

                             

Applecross Residence, tuğlayı evin içine ışığı ve rengi yansıtacak şekilde gümüş renginde koyu kiremit tuğlalar ile farklı şekilde yorumlamıştır. Birkaç termal baca ise eve ücretsiz ısıtma ve soğutma kaynağı sağlamıştır.

Ev, nehrin güzel manzarasının tadını çıkabilmek için bir çatı terasına sahiptir. Eğimli tuğla işçiliği, fazla güneş ışığını ayrı bir şekilde filtreleyen zarif pencere renkleri yaratır.

CLAY-TOPPED Farmhouse

Geleneksel Çiftlik Evinde Kesintisiz Kırmızı Doku

Hollandalı Mimarlar  Bedaux de Brouwer, son derece sakin bir tarım arazisi üzerinde tuğla bir ev tasarlamıştır. Büyüleyici tasarım yalnızca doğal peyzajı ile değil, aynı zamanda yerel kaynaklı malzemeler kullanılması ve evin doğal çevresi ile harmanlanması ile de dikkat çekmektedir.

Yeşil ve geniş bir alanda, uzun bir kır yolunun eteğinde, ihtişamlı bir şekilde duran üç yatak odalı ev; geleneksel bir çiftlik evinin karakterini yansıtmak amacıyla kil çinileri ile kaplı eğimli bir çatı ile örtülmüştür. Çatıda kullanılan kiremitler çiftlik evinin sıcak doğasını örten bir şapka gibi yapı kimliğini tamamlamıştır. 

Açık konsept salon ve yemek alanına sahip ev, büyük pencereleri ile de evin çevresindeki doğal manzaranın kıskanılacak görüntüsünün seyredilebilmesine imkan sağlamıştır. Bu özellikleriyle kiremit kaplı ev yeşil çiftlikteki kızıl bir ateş kutusu gibi görsel algıyı duruşuyla desteklemektedir. 

Kil Çatı Evi

Hareketli Kiremit Kafes

Petaling Jaya’da bulunan bu ev, yeni sahipleri tarafından yeniden onarılmıştır. Yapının onarımını üstlenen DRTAN LM Architect, eski evin hala sağlamlığını koruyan kaliteli Hint kil kiremidinden yapıldığını görmüş ve batı yönünden sabah ve öğleden sonra güneşin dikey olarak  sağlanabilmesi için cepheyi kiremitle kaplama fikrini geliştirmiştir.

Yapının onarımı ve inşası sırasında eski ve sağlam kiremitler dikkatlice çıkarılıp, depolanarak tekrar kullanıma hazır hale getirilmiştir. Dikey çelik çubuklar, serbest dolaşımı sağlamak ve kil fayansları tutturmak üzere tasarlanmıştır. Yapıyı tüm hacmiyle saran kiremit cephe; güneşli havalarda turuncu bir parlaklık sağlarken, aynı zamanda evin yalıtımı ve havalandırılmasına da katkı sağlamıştır. 

Ham duvarlara doğal yapı malzemeleri ile yapılan saf dokunuşlar basit çizgileri, boşluklara çevirerek motifsel biçimde açık alanlar yaratmıştır.q


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)