Mini Portföy GMW MIMARLIK

Pınar İlki Emekçi, Ali Evrenay Özveren, Dijle Demircioğlu

GMW MIMARLIK Nisan 2000’de Atatürk Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali projesinin tamamlanmasını takiben, İngiltere’nin önde gelen mimari bürolarından GMW Architects’in üst düzey ortaklarından Ali Evrenay Özveren’in yönetiminde kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren dünyanın çeşitli bölgelerinde 16sı tamamlanmış 18 havalimanı terminali projesi olan GMW MİMARLIK, aldığı saygın ödüller ile günümüzde sektörün önde gelen mimarlık firmalarından biridir. Firma, havalimanı projelerinin yanı sıra tren istasyonları, ofis, alışveriş ve eğlence merkezleri gibi geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır.

Firmanın faaliyetleri, kurucu ortak Ali Evrenay Özveren ile yönetici ortaklar Dicle Demircioğlu ve Pınar İlki Emekçi tarafından yürütülmektedir.

KING KHALED ULUSLARARASI HAVALİMANI (KKIA), TERMİNAL 5, RİYAD 

Terminal 5, Riyad’ın gelişen mimarisini yansıtan çağdaş mimari yaklaşımla davetkâr ve ilham verici bir giriş kapısı olarak tasarlanmıştır.

KKIA, şehrin 35 kilometre kuzeyine konumlanmış 4 terminal binasıyla yılda 13 milyon yerli ve yabancı yolcuya hizmet etmekte olan, 4.200 metrelik iki paralel piste sahip uluslararası bir havaalanıdır. Terminal 5 projesi kapsamında, Terminal 4’ün doğusunda ve mevcut terminallere ulaşan ana yolun doğusunda yaklaşık 400.000 metrekarelik alanda içinde 100,000 metrekarelik bir terminal binasi, 3000 araçlık otopark ve diğer ek binalar tasarlanmıştır. Terminal 5, başkent Riyad’ın gelişen mimarisini yansıtan çağdaş mimari yaklaşımla davetkâr ve ilham verici bir giriş kapısı olarak tasarlanmıştır. Yürüme mesafeleri, kat değiştirme, yönlendirme doğal ışıktan faydalanma gibi ana prensipleri yolcu konforunu maksimize edecek şekilde tasarlanırken binanın büyütülebilir ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlar doğrultusunda esnek olması sağlanmıştır. Sertifika başvurusu yapılmamış olmakla birlikte bina LEED sertifikasyonu sistemine göre tasarlanmıştır. Bina MEED 2017’de en iyi ulaşım yapısı seçilmiştir.


KUVEYT HAVALİMANI

Yonca plan formundaki terminalin her biri 1.2 km olan toplam 3 cephesi bulunmaktadır.

oster + Partners tarafından tasarlanan, Ana yüklenici firmanın Limak olduğu, yeni Kuveyt Havalimanı Terminal 2 projesinde GMW MIMARLIK dünyanın en büyük mimarlık ve mühendislik firması olan AECOM ile birlikte tasarım koordinasyonu liderliğini üstlenmektedir. 708.000 metrekarelik terminal projesinin, Körfez’in önemli bir merkezi olan Kuveyt’te 2020 yılında tamamlanması planlanmaktadır. İlk aşamada aynı kabuk altında yıllık 13 milyon yolcuya hizmet edecek. Daha sonra yıllık 25 milyon yolculuk bir kapasiteye ulaşacak. Yonca plan formundaki terminalin her biri 1.2 km olan toplam 3 cephesi bulunmaktadır.


PRINCE MOHAMMED BİN ABDULAZİZ HAVALİMANI, MEDİNE

İslami önem taşıyan palmiye ağacından esinlenen mimari form çağdaş mimari ve teknoloji ile harmanlanmıştır.

İslami önem taşıyan palmiye ağacından esinlenen mimari form çağdaş mimari ve teknoloji ile harmanlanmıştır. Yıllık 8 milyon yolcu kapasitesi için tasarlanan birinci fazda ek binalar bulunmaktadır. Proje, GMW Londra ofisi ile tasarlanmış olup yaklaşımımızı yönlendiren temel ilkeler; mevcut havaalanı ile entegrasyon, yolcunun bina içinde çok kat değiştirmeden tanımlı güzergahlarda dolaşımını sağlayacak basit bir planlama, güvenlik, işletme verimliliği, mekansal değişikliklere açık olmak, büyüme potansiyelidir. Terminal binası tamamlandığında USGBC tarafından yayınlanan “LEED Green Building Certification program for New Construction & Major Renovations”  “Gold” olarak sertifikalandırılmıştır ve bu güne kadar pek çok ödül almıştır.


İMAM KHOMEINI ULUSLARARASI HAVALİMANI, TERMİNAL 2, TAHRAN

Yüksek seviyede yolcu konforu ve gelecekteki ihtiyaçlara uyum sağlama yeteneği GMW MİMARLIK’ın konsept tasarımının ana fikridir.

175.000 metrekarelik yeni terminal tamamlandığında 26.5 milyon iç ve dış hatlar yolcusuna hizmet verecek ve var olan terminal yalnızca hac trafiği için kullanılıyor olacaktır. Yüksek seviyede yolcu konforu ve gelecekteki ihtiyaçlara uyum sağlama yeteneği GMW MIMARLIK’ın konsept tasarımının ana fikridir. Önerilen sade ama dinamik form ve güçlü görsel karakter üç ana fonksiyonu (yolcu dolaşım alanları, ticari alanlar, hava tarafı bekleme salonları) açıkça ifade etmektedir.  İskeledeki alanların lineer düzenlenmesi toplamda 28 kapının esnek kullanımını sağlar. Bu projede konsept hazırlanmış, ancak inşaa edilmemiştir.


RİGA HAVALİMANI YENİ DIŞ HATLAR TERMİNALİ

Riyad’ın gelişen mimarisini yansıtan çağdaş mimari yaklaşımla davetkâr ve ilham verici bir giriş kapısı olarak tasarlanmıştır.

Yeni dış hatlar terminali ve çok katlı otoparkını tasarlamak için davet edilen GMW MİMARLIK, modüler eğrisel formuyla esnek, değişimlere ve gelişimlere kolaylıkla uyum sağlayabilecek 15 milyon yolcu kapasiteli bir terminal tasarladı. Proje dahilinde 20.000 m2 ofis bloğu, 300 oda kapasiteli otel ve ayrıca bir ofis bloğuna entegre tren istasyonunu içeren bir kompleks bulunmaktadır. Terminal binası kompleksinden ayrı olarak serbest ticaret bölgesi, fuar alanı ve katlı otoparkı da yine master plan dahilinde planlanmıştır. Proje idare tarafından seçilmiş ancak küresel ekonomik kriz nedeniyle hayata geçmemiştir.


ALEXANDER THE GREAT HAVALİMANI, ÜSKÜP

Önerilen tasarım modern ve net bir mimari dile sahip olmakla birlikte ferah ve fonksiyonel iç alanlardan oluşmaktadır.

40.000m2’lik terminal yılda 5 milyon yolcuya hizmet etmek için tasarlanmıştır. Önerilen tasarım modern ve net bir mimari dile sahip olmakla birlikte ferah ve fonksiyonel iç alanlardan oluşmaktadır. Üsküp Alexander the Great Havaalanı 2012, 2013 ve 2015 yıllarında kendi sınıfında ASQ Best Airport Award ödülüne layık görülmüştür. Terminalin esnek tasarımı, gelecekteki genişlemeleri mümkün kılmaktadır.


MUŞ HAVALİMANI YENİ DIŞ HATLAR TERMİNALİ

Binanın yalın formu fonksiyonelliğinin ve çevre şartlarıyla uyumunun bir yansıması olarak tasarlanmıştır.

Muş Havalimanında hem iç hat hem de dış hat yolcu trafiğinde yüksek bir artış olduğundan ötürü, DHMI, GMW MIMARLIK’ı 10.000m2lik bir havalimanı tasarımı için görevlendirmiştir. Binanın yalın formu fonksiyonelliğinin ve çevre şartlarıyla uyumunun bir yansıması olarak tasarlanmıştır. Terminalin tasarımı tamamlanmış, inşaatı devam etmektedir.


ATATÜRK HAVALİMANI DIŞ HATLAR TERMİNALİ, İSTANBUL

Tasarımın ilham kaynağı bir havaalanı terminalinin her şeyin ötesinde basitlik ve berraklığı fonksiyonlarda ifade edebilme; ferah, şeffaf ve konforlu alanlar sağlayabilme inancıdır.

Atatürk Havaalanı Dış Hatlar Projesi GMW MIMARLIK tarafından tasarlanmış, birinci aşaması 2000 yılında, ikinci aşaması 2004 yılında tamamlanmıştır. Tasarımın ilham kaynağı bir havaalanı terminalinin her şeyin ötesinde basitlik ve berraklığı fonksiyonlarda ifade edebilme; ferah, şeffaf ve konforlu alanlar sağlayabilme inancıdır. Modüler lineer form; gelecekteki değişim ve genişlemelere cevap verebilen, esnek ve adapte olabilen bir sistem sağlamış, değişen ihtiyaçlara uygun olarak bina içindeki fonksiyonlar defalarca değiştirilebilmiş, bina büyütülebilmiştir. İlk tasarımda 14 milyon olan yolcu kapasitesi 2004 yılında 20 milyona, 2012 yılında ise 30 milyona ulaşmıştır.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)