Pasif Alanda Kinetik İvme

Proje Adı: Mediathek 

Proje Mimarları: Laboratory of Architecture #3

Proje Alanı: 12.000 metrekare

Proje Tarihi: 2017

Fotoğraflar: Nakanimamasakhlisi

Gürcistan’ın Tiflis kentinde bulunan Mediathek Kütüphanesi  iç avlusundaki oyun alanına bağlanan ahşap spiral biçimindeki rampa ile  bölgedeki çocukları kütüphaneye sürükleyerek  klasik kütüphane havasına çekici bir enerji kazandırıyor.

Mimarlık Laboratuvarı firmasının tasarladığı bina 12.000 metrekarelik dikdörtgen blok üzerine kurulan çelik kaplı yapı bölgesel bir parkın ortasında yer alıyor.Proje geniş konut bloklarından ve endüstriyel bölgelerle çevrili bir semtte, bölgenin kültürel ve eğitimsel açıdan eksikliğini kapatmayı amaçlıyor.

Yapı çocuklara ve yetişkinlere geleneksel bir kütüphane hizmetinin yanında, okuma salonları, çocuk  oyun alanları, ders ve sunum alanları, konferans ve sergiler için de bir mekan sunmuş oluyor. Mediathek Kütüphanesi’nin mimari formu iki kısma ayrılmış bir dikdörtgen çerçeveden oluşuyor.

 Mimarlar bu dikdörtgen blok ortasında yer alan açık avluyu bölgede yaşayan nüfus hareketliliğini kütüphaneye çekmek için cazibe noktası olarak kullanmaya karar vermişler.

İç avluda yaratılan oyun alanı ve avlu etrafında binayı keşfetmeye teşvik eden sarmal rampa  kütüphane içerisinde akıcı bir şeffaflık sağlıyor. Ahşap rampa ve silindir şeklindeki kafetaryası ve iç avlusuyla yapı kendine özgü bir kompozisyon gücü yakalıyor. 

Çerçevesiz camla çevrili olan iç mekan ise işlevsel oval odalarla düzenlenmiştir.Ayrıca binanın üst katında, güneş ışığı kaynağı olarak hizmet veren mavi yuvarlak avlu güneş ışığından faydalanarak kitap okuma alanı olarak düşünülmüş. Mediathek’in mimari konsepti aktif ve pasif rekreasyon alanları arasında soft bir erişim sağlıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)