Karşıtlığın Keskin Yapısı

Almanya’nın eski bir yerleşim bölgesinde  demiryolu kenarında II. Dünya Savaşı sırasında hasar gören bina  konyak üretim tesisi olarak kullanılmak isteniyor. Konyak üretimi ve depolanmasının yanı sıra toplantı  salonu, karşılama alanı gibi iç mekan ihtiyaçları da projeye dahil olunca Mimarları Totement/ Paper projenin tüm bölümlerini göz önünde bulundurarak son derece sembolik bir mimari  çizgi ortaya çıkarıyor.

Yapının ilk ortaya çıkışı bazı zıt anlamların somutlaştırılarak yapıyla uyumlu bir biçimde bütünleştirilmesi fikriyle genişliyor.  İç- dış, erkek-dişi, alçak- yüksek karşıt anlamlı ikili listeler oluşturuluyor. Bu anlamlar yapıda yorumlanarak simgesel referanslar yaratıyor. Yapıyı incelerken bu simgelerin kendini gizleyen anlama dönüştüğünü görebiliyoruz. 

Örneğin; depo olarak hizmet veren ahşap evin ‘doğum yapan dünyanın görüntüsünü temsil ettiğini ifade eden mimarlar bunun aynı zamanda koruyan ve taşıyan bir kadın imgesi olduğunu açıklıyor.Yeryüzüne bağlı ve içindeki bir doğayı çevreleyip koruyan yapı  kadın doğasının maddesel görünümü aynı zamanda. Yapıya cinsiyet ve kimlik yükleyen mimarlar karmaşık bir geometriyi istikrarlı bir  anlam mimarına dönüştürüyor. 

Proje Mimarları : Totement/ Paper :Levon Ayrapetov, Valeriya Preobrazhenskaya, Yegor Legkov, Diana Grekova

Fotoğraf: Gleb Leonov
Proje Alanı: 1562 metrekare
Proje Tarihi: 2016
Proje Yeri: Rusya



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)