Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik

Çevre ve şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Yeni Otopark Yönetmeliği taslağı kurumların görüşüne sunuldu.Taslak kurumların gerekli incelemelerinin ardından yürürlüğe girecek.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde trafik sorununa çözüm olarak yeni bir otopark yönetmeliği metninden bahsetmiştik.Yeni yönetmelikle birlikte daha önce yürürlükte olmayan yeni maddeler ve daha önce yürürlükte olup da üzerinde değişiklik yapılan maddeler dikkat çekti.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı taslak metinler üzerinde uzmanlara göre değişiklik yapılması beklenmiyor.

Yeni otopark yönetmeliği'nde en fazla dikkat çeken hususların başında enerji verimliliği ve trafik sorununa yönelik çözüm önerileri getirilmesi geliyor.

Özellikle kamu yapıları ve kamusal alanların altının otopark olarak değerlendirilebileceği noktasında şimdiden bazı tepkiler gelse de bazı kurumlar bu uygulamanın trafik problemine çözüm sunacağını savunuyor.

Konutlar otoparka dönüştürülebilecek!

Yeni yönetmelikle giriş ve çıkış noktalarının uygun olması kaydıyla, ticari binalar ve konutlar, çok katlı otoparka çevrilerek işletilebilecek.

Araç asansörleriyle ilgili ayrı bir yönetmelik yayımlanacak.

Çok katlı ya da asansör tipi mekanik otoparkların yasal altyapısı oluşturulacak. Mekanik otopark düşey ya da yatay olarak hareket edecek.

Yaya kaldırımları otopark olarak düzenlenemeyecek.

Sığınaklar otoparka dönüştürülebilecek.

Sığınaklar barış zamanlarında da otopark olabilecek. Bisiklet park yerleri zorunlu hale getiriliyor.

Otopark alanlarının yüzde 1’i bisiklet ve motosiklet park yeri olarak ayrılacak.

Kamu kurumları binaları otopark olarak kullanılabilecek.

Yeni yönetmelikte yol, meydan, yeşil saha, parklar ya da okul gibi kamu kurumlarına ait taşınmazların bahçelerinin altı, yeraltı otoparkı olabilecek.

Daire başı 1 otopark zorunluluğu getirilecek.

Her 3 daireye bir otopark şartı yerine, daire başına bir otopark yapılacak.

Bazı yapılar için otopark artık zorunlu olacak!

Toplu konutlar, halkın toplu kullanımına açık sinema, disko, düğün salonu, tiyatro, hastane, oteller gibi mekânlarda otopark ihtiyacının bina bünyesinde karşılanması zorunlu olacak
AVM gibi yapılarda minimum ölçü zorunluluğu getirilecek!

AVM gibi kapalı otoparkı olan yerlere giriş çıkışta zorlanılması nedeniyle eğim ve genişlik şartı da öngörüldü.Otopark giriş kapısı genişliği net 2.75 metreden, otopark iç yüksekliği net 2.10 metreden az olmayacak. Rampa eğimi yüzde 15’ten fazla, dönüş yolu genişliği 7 metreden az olmayacak.

Elektrikli araçlar da düşünülmüş!

Genel otoparklarda, her 50 park yerinden biri elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenecek.Buralara şarj istasyonu kurulacak.

Otopark bedeli kalkıyor!

Otopark alanı, tapuda belirtilecek. Otopark yapılamayan binalarda yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi zorunlu olacak. Otopark bedeli uygulaması kaldırılıyor. Böylece, otopark bedeli ödeyerek, otopark yapımı zorunluluğundan kurtulmanın önüne geçilecek.

İki parsel aynı otoparkı kullanabilecek!

Komşu iki binanın arasındaki alan birleştirilerek ortak otopark olarak kullanılabilecek.

Park et – devam et otoparkları kurulacak!

Metrobüs ve metro istasyonlarına en fazla 500 metre mesafede “park et-devam et” otoparkları yapılacak.

Bu sistemle uzmanlara göre insanların şahsi araçlarından ziyade toplu taşıma araçlarına yönelmesi hedefleniyor.Böylelikle trafikteki araç sayısı azalarak özellikle büyük kentlerdeki trafik sıkışıklığı bir nebze olsun azalacak.
Otopark yönetmeliği yerel yönetimler tarafından uygulama denetimi altında tutulacak.Böylelikle yeni yapı ruhsat başvurularında denetim sıkı tutulacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)