Toplumsal Konutun Geleceğini Tasarlamak: Peter Barber

Dünyadaki kentleşme hızla arttıkça birçok, mimar ve yerel yönetim konut sıkıntısının çözümüne yönelik farklı fikirler yürütüyor.  Uzmanlar kentlerin geleceği için bir yandan kent yapı tipolojisini ve yaşam kalitesini devam ettirmeyi,  bir yandan da  konut sayısını arttırmanın yollarını arıyorlar. Kule şeklinde yüksek konut yapıları olarak tasarlanan öngörülere bir anti tez üreten mimarlardan Peter Barber  yüksek yoğunluklu alanlarda düşük katlı  kentsel konut planları geliştirdi.

Uluslararası bir çok ödül alan ve yayınlarda yer verilen proje  İngiliz konutlarının geleceği için bir model olarak lanse edildi.  Projenin gerçekleştiği yapılar Londra’nın doğusunda yoğun bir kentleşme altındaki mahallede yer alıyor. Proje şeması bitişik mahalleler arasında güçlü mekansal bağlar oluşturarak çapraz yerleşimlerle oturtulmuştur.

Yalnızca iki ve üç katlı konutlardan oluşan sokakta her konutun kendine ait bahçe veya terası bulunuyor Projedeki  konut sakinlerinin balkon  ve pencereleri kamusal caddeye bakıyor bu da sakinlere güvenlik duygusunu arttırarak kamusal topluluğa kendilerini dahil hissetmelerini sağlıyor. Kamuya açık bireysel konutlar İngiliz konut kültürünün bir dönüm noktası olarak görülüyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)