Sürdürülebilirliğin Kıyısında...

Vincent Callebaut, Güney Kore Seul’de Yeouhido Parkı’nın nehir kıyısında yeni bir tasarım planı geliştirdi. Bu kentsel park alanı feribot iskelesi de dahil olmak üzere bir dizi müdahaleyle sürdürülebilir kalkınmaya adanmış deneysel bir kentsel alan olarak planlanmıştır.

Bu deneyin amacı parkın ekolojik yeşil dokuya  dönüştürülmesi, doğal sulamanın geliştirilmesi, geçirgen peyzaj örtüsüyle sel baskınlarının azaltılması ve hızla kentleşen şehrin parçalanan ekosisteminin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Tasarımın ana stratejisi bitki örtüsü yoğunluğu sayesinde kentsel bir ısı adası oluşturulması öngörülüyor.

Deneysel olarak başlayan bu tasarım alanında dört çekirdek bölge bulunuyor. Bunlar bitki örtüsünün yoğun olduğu peyzaj dokusu, feribot terminali, nehir peyzajı ve çocuklara yönelik bilim ve kültür merkezini kapsayan komplekstir.

Bu dört çekirdek proje yeşil ekolojik köprülerle birbirlerine bağlanarak farklı enerji stratejileriyle enerjisinin % 100’ünü sürdürülebilir bir şekilde üretmeyi hedeflemektedir. Yenilenmiş bu kentsel alan, nehir yaşamına saygı göstererek doğayı doğayla inşa etmenin mümkün olduğunu belirten biyo-felsefik ve esnek mimarinin iyi bir örneğidir.

Fotoğraflar: Vincent Callebaut Mimarlık


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)