Tarihler Geçidinde

Polonya’daki II.Dünya Savaşı Müzesi binasının tasarımı uluslar arası mimari yarışmada seçildi.Proje çağrısında bina ve yer aldığı sitenin bir bütün olarak tasarlanması istenmiştir. Binanın yaklaşık 23.000  metrekare taban alanı bulunmakta olup kalıcı sergi için ayrılan alan 5.000 metrekareyi kaplamaktadır. 

Bu sergide, II.Dünya Savaşı’ nın sonucunda güç politikaları yüzünden sivil insanların hayatındaki değişikliklere, Polonyalı ve birçok ulustan insanın deneyimlerinin anlatımına yer veriliyor. Müzenin bir diğer misyonu da eğitim, kültür ve araştırma merkezi olarak hizmet etmektir.

Yapının dinamik formu, kent tarihini geleceğe yönlendiren bir formu simgelemektedir. Bölgenin ikonik siuetlini, tersane vinçlerini ve kilise kulelerinden izler taşıyan kentin tüm geleneksel malzeme ve renklerini özümseyen kimlik taşımaktadır.

Projeye ise güçlü duyguları ve derin hisler uyandırmak için sessiz tasarım adı verilmiştir.Müze savaş zamanı, şimdiki zaman ve gelecek arasındaki ilişkiyi üç ayrı parçaya bölünerek kurmaktadır. Buna göre;  geçmiş yapının yer altında gizlidir, günümüz binanın cephesinden görünür, gelecek ise yapının yükselen çıkıntısında ifade edilir. 

Mimar:Studio Architektoniczne Kwadrat 

Fotoğraf:Pawel Paniczko


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)